Copyright © a-ha
Copyright © a-ha

Musik är den starkaste drogen. Och dessutom laglig. Här listar jag 15 magiska låtar, med 15 magiska musikvideor. Har du inte hört låtarna förut är det dags, lita på mig.

s1. RUN–DMC – Walk this Way
Legendariskt möte mellan Luftsvensson (Aerosmith) och nya skolans hiphop från New York, creddiga akten RUN-DMC. Jag och Petri lyssnade på Tougher Than Leather-plattan och försökte klä oss lite coolt… Ekerö möter Bromma goes New York. Det gick väl sådär. Men musiken fyllde min skinande lipstickröda Peugot 205 GTI som vi körde skiten ur den sommaren.

Dio – The Last In Line
Dio – The Last In Line

2. Dio – The Last in Line
Jag såg Dio för första gången en Luciavaka tack vare Sveriges Television. Alltså på tjockteve, i mitt pojkrum. Rainbow in the Dark, Don’t Talk to Strangers och The Last in Line satte sig för alltid mitt i bröstet. The Last in Line har en sjukt cool musikvideo. Ett förebud om steampunk, med inspiration från Ridley Scotts filmer Alien (1979) och Blade Runner (1982), inte minst skivomslaget. Plågade själar hålls som fångar i underjorden, vaktade av djävulen och hans hantlangare. Kedjade vid arkadspel. Du kommer dit med hissen… Se efter själv.

3. Rage Against the Machine – Killing in the Name
Det här är tåget till Riksgränsen för mig. Jag och Karim lyssnade och lyssnade på RATM. Vi mötte Clurken och Peter på tåget upp och RATM-frälste dem. Vi hade Karims freestyle och förfärliga minihögtalare. Killing in the Name är fortfarande som ett avloppsrör slungat i mjuka livet, med någon slags bluesig baktakt à la ZZ Top. Om man kan grina samtidigt som man partajar till en sjukt stökig låt är det den här. Som att skölja ner Mogadon med Explorer i 30 minusgrader. Varje gång jag hör crescendot mot slutet – Fuck you, I won’t do what you tell me. Fuck you, I won’t do what you tell me. Fuck you, I won’t do what you tell me – tänker jag på en annan favorit, Pump the Breaks med svenska Refused. Videon är en livevideo, det enda som finns på Killing in the Name. Bra livskänsla och en magnetisk blick från lead singer Zack de la Rocha.

4. Guns N’ Roses – November Rain
Det här är hela rockmyten. Janis Joplin-glasögon, stora, gungande tallriksörhängen på körbrudarna och en fördärvad fotomodell, rådjuret Stephanie Seymour. Vi skrockade lyckligt men förskräcktes i hemlighet över hur hon kunde krypa till kojs med dåren Axl Rose. Guns N’ Roses har förlöjligats i omgångar sedan storheten krympte till ruttnande förfall. Men det är fortfarande ett av världens största och viktigaste band under sent 1980-tal och tidigt 1990-tal. Och Slash är fortfarande Gud.

Copyright © a-ha
Copyright © a-ha

5. a-ha – Take on me
Take on me är världens bästa musikvideo. Se den, och se den igen. Och så igen. Så skapas historia. Dessutom med en av världens mest effektiva synthslingor. Say no more, utan se i stället videon på YouTube. Det är du och 117 miljoner andra som gillar den.

6. Pet Shop Boys – Domino Dancing
Jag älskar fortfarande låten Domino Dancing från coola och klubbiga albumet Introspective. Musikvideon är snygg och roligt corny. Det här är Pet Shop Boys som allra bäst. Smart underhållning, lagom bögigt, effektivt och estetiskt till tusen. Neil Tennant är snygg vid 2’18 och killarna i vattnet vid 3’10 får även ett heterohjärta att hoppa över ett slag.

Omslaget till Like a Prayer av Madonna (1989).
Omslaget till Like a Prayer av Madonna (1989).

7. Madonna – Cherish
Sjöjungfrur – som är män. I engelsk musikpress kallades de Mermen (jmf Mermaids). Debatt om homoerotik och allt möjligt rörigt kom ut ur Madonnas ändå harmlösa video till ikoniska lättpophiten Cherish från plattan Like a Virgin. Herb Ritts filmfotograferade. Svartvitt och galet snyggt bara. Och framför allt innan Madonna började med Jonas Åkerlund, botox, cowboyhattar och tråååååkiga H&M-samarbeten. Albumomslaget vårdades som ett av min samlings snyggaste och fick mig många år senare att köpa ett löjligt dyrt smycke i guld och ädelstenar på NK:s juvelsalong. Handgjort, italienskt, strösslat med coolness. Ett riktigt jeanssmycke, tyckte jag. Som Madonnas. Min fru bar det en gång. Ytterligare år senare blev det stulet i ett inbrott. Så kan det gå.

8. Kraftwerk – Boing Boom Tschak
Så långt före sin tid så den skakade om även mer framsynta svenska stugor. Vad var det vi tittade på? Och hur lät det? Kan det här vara musik? Mixad och remixad i oändlighet är hela Electric Café-plattan (1986) fortfarande aktuell. Boing Boom Tschak var öppningsspåret på A-sidan.

9. Samurai – Michael Cretu
Michael Cretu är tysken som skapade Sandra och sedan Enigma. En mästare på flummig tysk porrpop à la Ace of Base – det vill säga sorten jag bara älskar. Samurai valdes som signaturmelodi till svenska Tutti Frutti, ett musikprogram i TV1 som leddes av Måns Herngren i iskall Max Headroomfrisyr. Videon visar ett tidigt promotionmaterial från skivbolaget.

10. Sinead O’Connor – Nothing Compares 2 U
Jag såg videon på MTV och blev kär i en tjej som hade rakat huvudet. Jag som gillade långa blonda raka hår! Prince skrev låten men det var Sinead O’Connor som gjorde den till en världshit 1990. Listetta i Irland, Australien, Österrike, Kanada, Tyskland, Mexico, Nederländerna, Nya Zeeland, Norge, Sverige, Schweiz, England och USA. Fortfarande en mördande effektiv sista låt för sortering på golvet när stället stänger: losers till höger, vinnare till vänster…

Varför inte en Violator-ros och "D M" på ryggen? Ge mig!
Varför inte en Violator-ros och ”D M” på ryggen? Ge mig!

11. Depeche Mode – Enjoy the Silence
Enjoy the Silence är Depeche Mode 2.0. Det är nya Depeche, men innan det blev ännu nyare. Det bästa Depeche har gjort är Violator-albumet. Enjoy the Silence är hetaste singeln från Violator. Och videon – av Anton Corbijn förstås – är mer än underbar. Vi lyssnade och tittade och nickade i samförstånd. Rosen från singelns omslag – som var det vi fick se först – har hamnat på allt från brickunderlägg (i Tyskland förstås) till ömtåliga hudar. Lyckan var total, och är det fortfarande.

12. Beastie Boys – Sabotage
Coolare än så här blir det inte. Jag säger just det ibland, men här menar jag det. Videon är både töntig och stenhård. Samtidigt. Det är bra gjort och som tittare kan man inte riktigt värja sig. En låt som behöver en video för att göra jobbet, men ändå. Grym partymusik är det. Och det går inte att inte älska Beastie Boys. Trots all skit bandet gjort.

13. Britney Spears – Toxic
Jag kan inte hjälpa det, Britney Spears ÄR sex. Och den här videon går rakt in i hjärtat, eller magen, eller nåt… Låten är grym. Britney lever. Låten illustrerar tydligt bland annat vad som avses med 10 000-meters klubben. Ett fantastiskt fåfängans fyrverkeri.

14. Rozalla – Everybody’s Free
Nu kan jag avslöja det: Rozalla var Loreen, bara 21 år tidigare. Inspiration till Euphoria har säkert hämtats från fler än ett ställe, men en rejäl sudd kommer från denna danceklassiker. Rozalla var 21 år och från Zambia. Hon slog igenom sommaren 1991 tack vare MTV. Året därpå turnerade hon med Michael Jacksson. Rozalla öppnade alla konserter under Dangerous-turnén. Hon följde upp med singeln Are You Ready to Fly, men den fick inte riktigt samma fart som Everybody’s Free. Ett till försök gjordes med singeln Love Breakdown, sen var det över.

15. Eminem – The Real Slim Shady
Mitt i millenieångesten kom Eminem. I videon som rankats som en av världens bästa på otaliga musiksajter dyker katten Bill (Bill The Cat) upp, från kultserien Opus, jävligt smalt. Kvaliteten på videon på YouTube är usel, men det är enda klippet som inte censurerats av panik-USA. Farliga ord som fuck, bitch, head (som i ”give head”), Valium (?) och clitoris finns med. Vill du se videon utan pixlar stora som kylskåp men censurerad, hittar du den här: Eminem – The Real Slim Shady, edited, på YouTube.


Vad vill du ha in på listan? Berätta i en kommentar!

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera