Den 30 januari har Disneys nya storfilm Big Hero 6 premiär, men Stunder av Lyckas skribent Johanna Kenas var på galapremiären och fick sig en förhandstitt!

Hiro Hamada är ett underbarn som redan vid 13 års ålder gått ut gymnasiet och är uttråkad av tanken på att fortsätta studera vid ett universitet. Hiros storebror Tadashi får honom dock på andra tankar genom att visa upp universitetets hyperteknologiska robotlaboratorium. När filmen börjar ser vi Hiro i en spännande, illegal robotkamp med en egenkonstruerad robot. Hiros robot vinner förstås överlägset mot konkurrentens robot…

Filmen utspelar sig i en nära framtid, i staden San Fransokyo, en kombination av Tokyo och San Fransisco.

Det är samma team som producerat succéer som Trassel och Frost som gjort denna film, och den har inte mindre än 700 stycken 3D-animerade karaktärer, till skillnad mot Frost, som har ca 270 karaktärer. Det är inte utan att man blir imponerad.

Big-Hero-6

Inspirerad av storebror gör Hiro allt han kan för att komma in vid universitetsutbildningen. Hans intagningsprov är storslaget – han uppfinner en mikro-bot som tillsammans med andra mikro-botar styrs av tankekraft. Åskådarna i utställningshallen blir andäktigt stående och ser på. Men när de lämnar anläggningen startar en brand och Hiros storebror Tadashi rusar in för att kunna rädda universitetets professor. Byggnaden exploderar i ett hav av lågor och Tadashi mister sorgligt nog livet.

Hiro blir förkrossad och vill inte längre veta av universitetet. Då upptäcker han att storebror Tadashis projektrobot Bay-Max blivit kvar och klarat sig. Bay-Max är en uppblåsbar hälsoledsagare, vars huvuduppgift är att hjälpa människor som uttrycker någon form av smärta.

Där är upptakten till ett riktigt spännande äventyr om vänskap, skräck, vänlighet, ilska och spänning.

Sammanfattning och min rekommendation:

Filmen är rolig och spännande, med flera lager av humor. Det gör att den passar både barn och vuxna. Åldersgränsen är satt till sju år. Det passar nog bra, då den är väldigt intensiv på sina ställen. Jag hade med mig en snart fyraåring som tyckte att den var på tok för läskig vid flera tillfällen. Men han uppskattade äventyret och humorn, så vi gick ändå från biosalongen med en lycklig, upprymd känsla.
Min rekommendation: gå och se!

Big-Hero-6_2
Mys i biomörkret!

 Galapremiären var anordnad av Subito PR och eventbyrå.

Johanna Kenas
Johanna Kenas bor med man och två barn i en ständigt föränderlig villa strax utanför Stockholm. För Stunder av lycka skriver hon om inredning, tips och tricks, villaprojekt, nöjen, naglar, mat, barn och familj!

Kommentera