När en närstående går bort är det förstås alltid smärtsamt och kan kännas väldigt svårt. Jag var nyligen på en begravning, och efteråt på begravningskaffet höll prästen ett tal om sorg.

Dyster klädsel, sorgsen musik och till och med inhyrda gråterskor skulle få församlingen att släppa lös känslorna och gråta loss. Först efter att man lyckats glänta på locket till tårarna kan sorgearbetet påbörjas. Tidigare kunde begravningsceremonier pågå mycket längre än det vi är vana vid, upp till tre dagar av gråt och tröst tillsammans.

Farewell-Blommor

Prästen berättade också att just de minnen som kommer fram efter tårarna ofta är de som de anhöriga bär med sig resten av livet. De minnen som gemensamt diskuteras, delas och funderas på. Han uppmanade oss alla att dela med oss av de ljusa stunderna och tankarna på vad personen betytt för oss, för att kunna bära varandra vidare och bevara de ljusa minnena i hjärtat.

Flera glada skratt hördes i lokalen och det var som ett mjukt skimmer sänkte sig över oss. Ett lugn och en stund att vila i, bara vara sig själv och vara nöjd med det. Var och en har sina egna erfarenheter och känslor, men vi delar alla kärleken till den som inte längre finns med oss.

Johanna Kenas
Johanna Kenas bor med man och två barn i en ständigt föränderlig villa strax utanför Stockholm. För Stunder av lycka skriver hon om inredning, tips och tricks, villaprojekt, nöjen, naglar, mat, barn och familj!

1 COMMENT

  1. Så fint, Johanna!
    När jag begravde min pappa så grät en av mina kusiner så förskräckligt där framme vid kistan. Jag själv kunde inte fälla en enda tår. Men det var skönt att se henne. Hon fick gråta för mig också och jag kände en sorts tacksamhet och lättnad. Och tänkte på gråterskorna från förr.

Kommentera