Fyra brokiga hushåll provade att använda Sodastream Play i några veckor. Hur gick det och vad tyckte vi?

Att låta Stunder av Lycka-redaktionen testa produktnyheter är modigt. Vi är ärliga och kräsna tyckare. Gillar vi något skickar vi glädje och ogillar vi något måste det fram så att det kan bli bättre i framtiden. Här har jag blandat redaktionens egna röster med våra sammanfattade ord kring funktion, design och användbarhet i våra hem. Enjoy!

Jesper Odelius bjuder in!

Välkommen till vårt hem. Här kommer inget över tröskeln utan en bra funktion och en anständig design. Vi har inte hyperdesignat, men vill omge oss med saker som får oss att må bra. En bubbelvattenmakare är en sådan pryl. Den gör att vi slipper släpa vatten från affären. Hemmabubblat blir billigare och du slipper salter och mineraler. I Perrier eller Pellegrino gör de kanske sitt till. Men i en Loka känns de svårare att betala för. Så vi gör vårt eget vatten, Aqua Communale, med bubblor. För bubblorna är ack så åtråvärda i vårt hushåll.

Att egenbubblat skulle vara grönare, som i resurshushållningseffektivt, vet jag inte. Hur är det med de pyttesmå CO2-tuberna för hushållen, som ständigt behöver fyllas på? Kan det vara smartare än att bubbla en massa vatten på en och samma plats, vilket ju är fallet med köpevatten? Vad som blir grönast hoppas vi att Sodastream kan upplysa om.

Hos Anna Voltaire dricks det nästan ingen läsk

Hemma hos oss dricks det nästan ingen läsk alls men vi äger en kolsyremaskin sedan tidigare. Mest för att jag gillar att dricka bubbelvatten. I min familj med sex barn brukar det också bubblas vatten som sedan blandas med saft, hemmaläsk. Bubblandet har dock blivit hämmat av att jag vid flera tillfällen klämt mig på knappen som sprutar in kolsyran.

Sodastream Play Marie
Hemma hos Maries familj har Sodastreamern en viktigt plats i köket. Den står oftast i hörnet på den enda lediga arbetsytan och åker fram i mitten när den används.

Marie Widerberg är periodaren

Min familj består av min man Soldaten och vår tvååriga dotter Ylva. Vi har även en liten bebis på väg till sommaren. Vi bor i en liten etta på Södermalm i Stockholm, varje yta används till bristningsgränsen och köksytorna är begränsade.

Jag fastnar för saker i perioder tills jag överdoserar och tröttnar en stund. Är det en bra produkt så kommer jag använda den igen nästa gång andan faller på, ibland dröjer det länge och ibland är det en kortare paus.
Ett problem jag har är att komma ihåg att dricka tillräckligt mycket och jag dricker väldigt sällan vanligt kranvatten. Iskallt kranvatten är bara gott när man tränar och när man är så törstig att man inte vet var man ska ta vägen. Till maten dricker jag mjölk eller kolsyrat vatten.

Min man älskar läsk och bubblor och är den som ser till att det alltid finns en flaska med vatten till kolsyremaskinen i kylskåpet.

Emma Larusdottir gillar inte bubblor

Det ska bli väldigt spännande att testa Sodastream Play eftersom jag inte är så förtjust i bubbelvatten. Jag tror inte att jag kommer att kolsyra så mycket själv, men tror att det kommer vara uppskattat när jag har gäster hemma.

Sodastream Play Emma2
Emma bjuder gärna sina gäster på bubbel och låter dem välja sina favoritsmaker. Själv är hon inte så förtjust i bubbelvatten.

Som ni märker är vi en ganska svårflörtad skara. Några dricker inte läsk, andra dricker inte bubblat och så ställer vi höga krav på design och funktion för att släppa in nya medlemmar i våra kök. Sodastream Play har testats i våra hushåll i lite mer än en månad. Nyfikna på vad vi kommit fram till?

Sodastream Play under lupp

Sodastream Play som vi ska testa är kantig. Cool eller ful? Vi är överens om att det lutar åt cool, men den är lite för plastig. I Jespers hushåll finns redan en Aga Aqvia, mycket snygg och stabil. Den ersatte deras tidigare maskin, en billig instegsmodell från Sodastream. Den förra Sodastreamern gav de bort för att den var för ful och lät fruktansvärt högt när de gjorde bubbelvatten. Förväntningarna på den senaste Sodastream-modellen var därför höga. Hur mycket bättre skulle den här modellen vara?

Det här med smaksättning…

I somras blev Marie helt förälskad i Loka Crush, så när vi fick prova nya SodaCaps med naturlig fruktsmaksättning var Marie lyrisk. Fräscha fruktsmaker att göra hemma och dessutom i formen av kapslar istället för en kladdig flaska. Det blev en favorit direkt och det har inhandlats mer SodaCaps Free sedan starten av testperioden.

Jespers familj gillar inte att smaksätta sitt vatten. De använder kolsyremaskin för att kolsyra sitt vatten men vill inte blanda in essenser eller smaksättare. Men nyfikenheten tog överhanden och Jesper provade SodaCaps Free, som han tyckte var en snygg lösning på ett tidigare kladdigt förfarande. Men inte tillräckligt för att han ska vilja ”förorena” vattnet de ska dricka. I stället har de vid några tillfällen tillsatt lite ekologisk citron eller limekoncentrat med gott resultat.

Ska vi dricka sockrat eller konstsötat väljer vi det bästa av det bästa. Då får det kosta och vi bär hem köpeläsk de gångerna.

Hemma hos Anna började familjen med att testa Sodastreams julmustessens:

— Innan jag ger omdömet måste jag berätta att vi är mustfantaster. Ingen läsk dricks på hela året men när julen kommer då går vi ’All In’. Det är årgångsmust och ekfatslagrat. Mustessens… det kändes inte helt bra. Men efter ett misslyckat första bubbelförsök, jag tryckte för lite och vattnet var ljummet, gjorde vi ett seriöst försök. Mycket kolsyra och så tog jag en och en tredjedels mått av essensen. Då blev det riktigt bra! Tyvärr var det lite slabbigt att hälla i den mörka vätskan och jag fläckade ned köksbänk, flaska och kork. Det var inte så smidigt. Minus på det.

Sodastream Play Anna
Anna och hennes familj hittade den perfekta essensblandningen för julmust. 1 1/3 mått med essens gav bäst resultat.

Anna testade även SodaCaps och tyckte det var mycket enklare än att kladda med flaskan. Hon tyckte det var mycket mindre slabb även om hon lyckades tappa de hala små rackarna två gånger. SodaCaps Free-smakerna gillade hela familjen, bäst gillade barnen lemonaden. Anna tyckte att smakerna var lite mer åt vuxenhållet och tänker sig att de skulle passa bra i groggen, eller i en alkoholfri drink. Det var inga sliskiga smaker, det gillar vi.

Vår träningsskribent Emma var mest skeptisk till att använda Sodastreamern, och som ett inbitet Coca Cola Zero-fan testade hon Cola Light-essensen från Sodastream. Tyvärr fick Cola Light-essensen tummen ned. Emma tyckte inte att den smakade gott och kommer inte att byta sin favorit mot Sodastreams version.

Funktion

Soda Stream Play är mycket enkel att använda, faktiskt som en liten dröm. Jesper har högljutt klagat för den som vill lyssna på att alla (3) tidigare bubbelvattenmaskiner krävt tvåhandsfattning. Det funkar inte när man har småbarn och det bara finns en hand ledig att fixa med. Men nu är det löst, bra gjort Sodastream.

Sodastream Play Jesper
Jesper var imponerad över enhandsgreppet och att Sodastream Play var så enkel att använda att ett barn klarade av det.

Man kan alltså enkelt sätta fast flaskan med en hand och sedan släppa den för att med samma hand manövrera kolysyretillsatsen. Man kan kontrollera hur mycket kolsyra som tillsätts genom antalet gånger som kolsyreknappen trycks ner. Knappen ska hållas nedtryckt 2–3 sekunder vilket kan upprepas flera gånger för mer kolsyra. Det går fort och enkelt att göra en flaska och att byta kolsyrepatron är enkelt.

Anna är glad över att Sodastream Play är enkel att använda och att hon inte kan klämma fingrarna på knappen. Vi är alla positiva till det nya sättet att fästa flaskan, ingen mera snurrande, pillande och spillande. Nu trycker man bara upp flaskan och så är det klart, lika lätt är det att ta loss den.

Frågetecken kring hygien och diskning

Konstigt och direkt negativt är den massiva märkningen att man inte får tvätta flaskan med varmt vatten (över 50° C). Det känns extremt otydligt. Kan man handdiska flaskan på ett normalt sätt eller ska den bara sköljas ur? För om man bara gör vatten funkar väl det. Men ska man gegga med kletiga läskessenser blir det knappast rent av att skölja lite gulligt i armbågsvarmt vatten. Att den inte ska köras i diskmaskinen känns inte förvånande. Men det hade givetvis varit att föredra. Här hoppas vi att få svar från Sodastream, kring hygien och bakterier och socker.

Sammanfattning och betyg

Designen är snygg och stilren. Sodastream Play är yteffektiv och en trevlig kompis i köket. Enkelheten i användningen är något vi alla uppskattat, den är extremt lätt att använda, så lätt att den kan hanteras med en hand. Anna flikar in ett konstruktivt förslag på ny smak, champagnekoncentrat till högtiderna.

Däremot ger vi underkänt till kommunikationen kring disk och hygien. Här vill vi gärna veta om det verkligen blir rent om diskvattnet inte får vara över 50 grader varmt.

Som avslutning efter vårt grundliga test av Sodastream Play så tycker vi att det blir riktigt gott vatten. Vilket ju är den viktigaste funktionen.

Sammavägt blir betyget höga 4,5 av 5, där 5 är högsta betyg och 3 medel.

 

Marie Widerberg är Stunders redaktör. Hon älskar äventyr och har alltid något kul på gång. Hon har bland annat cyklat från Stockholm till Malmö med en ettåring och drömmer om att åka trike med familjen längst med Vietnams långa kust. Kontakta Marie på marie@stunderavlycka.se

Kommentera