Jesper Odelius tipsar om tre supervin till en romantisk middag
Jesper Odelius tipsar om tre supervin till en romantisk middag

Stunder av Lyckas egen Anna Voltaire har tagit fram en totalupplevelse för Alla hjärtans dag, förstås med en läcker middagsmeny. Här serverar Jesper Odelius vinerna till!

Anna lagar som förrätt förföriskt smältande vaktellägg med sprittande löjrom. Till varmrätt välsaltad stekt lax med pressad potatis. Och så en stockholmsklassiker: frasig, passionerad crème brûlée.

Anna har den goda smaken att inte krångla till det, och ingen av rätterna kräver plånbok från yttre rymden. Därför slår jag in på samma väg med vinerna till. För vin vill ni förstås dricka.

Ett PS: Till laxen lagar Anna vitvinssås. Vinet jag rekommenderar här behöver du inte använda till sås – det är en myt att bra vin måste ner i såsen. Onsdagens slatt som surnat i glaset duger ingen annanstans än i vasken. Annars går vilket vin som helst finemang till sås.

Tre supervin för en romantisk Alla hjärtans dag.
Tre supervin för en romantisk Alla hjärtans dag.

[divider]Vaktelägg med löjrom och gräddfil[/divider]

VITT VIN: Bourgogne Blanc Jurassique 2013 (nr 5688). När jag skriver det här finns det 18 flaskor kvar på Systembolaget Köpmansgatan 5, Halmstad. Då finns det hos dig också. Det här är ett vin på druvor som klassificeras som Bourgogne, men vinet har snarare Chabliskaraktär. Mycket mineral och syra, det betyder ett friskt och piggt vin som passar strålande till mat. Producenten Jean-Marc Brocard är nyskaparen i området, en pedant med egna idéer. Det uppskattar jag och bara en sån sak gör vinet värt att köpa. Men vinet är förstås utmärkt på egna meriter, välbalanserat och njutbart med äppligt härliga locktoner som fint tryfferar rättens smakbatteri.

Lita på mig när jag säger att det här vinet kommer att älska att älska med löjromen…

Priset är det bästa: 101 kr. Spring o köp! Serveras vid 8 grader. Inte varmare, inte kallare.

[divider]Stekt lax med vitvinssås och pressad potatis[/divider]

CHAMPAGNE: Deutz Brut Classic (nr 7487). Jag är så traditionell, jag vet, men ingen Valentin utan ett bra skum. Den här är både god och överkomlig. För den som bangar prislappen (382 kr) rekommenderar jag Freixenet, en riktigt bra och prisvärd cava (cava = spansk champagne) som alltid gör jobbet. Men Deutzen är bättre och framför allt förtjänar en kväll som den 14 februari en liten tempohöjare. Frisk och äpplig, utan den unkenhet och kladdiga brödighet som jag verkligen avskyr hos vissa champagner och för all del mousserande viner. Stora gemensamma drag med förrättsvinet, men det här har bubblor.

Prisvärt, gott, sexigt. Köp två. (Också en stapelvara, 14 st i Askim.)

[divider]Passionerad crème brûlée med mörkt chokladhjärta[/divider]

PORTVIN: Graham’s Six Grapes Reserve Port (nr 8045). Portvin är kalas i en liten låda. Lätt att hälla i sig och packat med socker. Den här älsklingen har hela 104 gram per liter. Men en kväll som denna spelar det ingen roll. Och Graham’s Six Grapes har förutom en vidrigt snygg flaska en underbart rund, fin och generös smak. Servera kallt eller varmt, prova en smutt dagtid och se vad du föredrar. Kallt smakar det inte så mycket, varmt blir det en skönt unken russintrip. Men – mot slutet av middagen spelar det ingen roll, jag lovar…

Har du läst att portvin behöver dekanteras kan du glömma det. Slå upp och drick.

Prisvärt för 132 kronor, bör alltid finnas hemma. Grymt till glass.

[divider]HÄR ÄR RECEPTEN[/divider]

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera