Mitt tips för er som är känsliga mot gluten eller laktos och reser till USA är att besöka matbutikskedjan Whole Foods. Det är en mataffär där allt i butiken är ekologiskt, allt! Det är rena himmelriket där inne! Allt från grönsaker till godis, mums!

Whole Foods har även ett välsorterat utbud utav laktos- och glutenfria produkter vilket såklart är helt underbart. Mina första dagar i Miami var jag lite orolig över om det skulle vara omöjligt att hitta glutenfria alternativ till mat då jag var osäker på hur välkänt det var i landet.

Min oro blev inte bättre när jag på vår andra dag gick in på Walgreens och frågade efter glutenfritt bröd och de gav mig ett bröd med hela vetekorn, inte speciellt glutenfritt.
Typiskt, jag får väl leva på ägg, tänkte jag då.

Jag är beroende av gröt på morgonen och ville inte ge upp tanken på att spendera två hela veckor utan min kära havregrynsgröt, men chansen att hitta glutenfria havregryn kändes små. Som en skänk från ovan blev jag presenterad för Whole Foods.
Världens bästa butik i mina ögon. De har verkligen allt! Och allt som jag ville köpa fanns även i glutenfria alternativ, min frukost var nu räddad för resten av resan, hallelulja!

Sprisa Pizza
Den godaste glutenfria pizzan jag ätit… Och fem minuter senare.

På tal om hallelulja. På den mysiga shoppinggatan Lincoln Road åt jag den godaste glutenfri pizza jag någonsin satt tänderna i.

Jag sa inte ett ord medan jag åt den, endast lite små stönanden och korta meningar som ”jag dör” och ”herregud” smet ut. Restaurangen heter Sprisa och man kan få alla dess pizzor glutenfria.
Tro mig det är värt besöket! Vi gick till och med tillbaka dagen efter och åt samma pizza igen.

Help yourself
God och glutenfri wrap från Help Yourself i Key West.

Det fanns få restauranger som hade glutenfria alternativ, men jag förstod tidigt att de ekologiska ställena oftast hade de glutenfria alternativen. I Key West tipsade jag om caféet Help Yourself som har en ekologisk och glutenfri meny. De var stängda på kvällarna så vi gick till en restaurang som heter The Café där de serverade ekologisk mat. På The Café åt jag polentakaka med vitlöksspenat, vilket var en riktigt höjdare! Personalen var trevlig och deras meny har ett stort utbud av ekologisk mat.

Polenta kaka
Polentakaka från The Café i Key West, en riktig höjdare!

Har du något bra tips på restauranger eller matbutiker med ett brett utbud för glutenintoleranta när ni reser? Kommentera!

Emma Larusdottir
Emma älskar att vara aktiv och har hållit på med sport sedan barnsben. Emma jobbar i den glamorösa TV-branschen, bland annat med dokusåpan Big Brother. Hon är extremt envis, skrattar mycket och har en smittande positiv syn på livet. Hon tränar och instruerar i kampsport, älskar äventyr, snowboard och är en inbiten chokladfantast.

Kommentera