Jesper Odelius skriver om Sverige och svenskar och hur vi är besatta av det mediokra
Jesper Odelius skriver om Sverige och svenskar och hur vi är besatta av det mediokra

Är du det? Besatt av det mediokra? Jag kan slå mig i backen på det och du är inte ensam. Så blir det nämligen i landet lagom. Där vi nu fortfarande bor, om någon trodde något annat.

Jag talar förstås om Sverige, moderlandet. Med Kalaspuffar, Jenny Nyström och Fångarna på fortet. Fortfarande. Allt det där packas nämligen ihop i huvudfåran där alla vill vara. Så att ingen kommer ut. Man trängs med senaste från Absolute Music, armbågas med nya ICA-reklamen och står lydigt och väntar i kön bakom nya smaken på Loka.

Jag säger FY FAN. Är det inte dags att det händer något här hemma? Det är ju inte rimligt att ta ett jetplan varje gång man söker nya intryck bortom en spelmansmässa i Askersund eller Brolle på scen i Sunne.

Jag tycker vi borde kunna bättre. Ta den där skaparkraften som Sverige tillskrivs av våra medier, ta vår jämlikhet, avsaknaden av fördomar (?) och bara ge oss av. Iväg på en resa mot något nytt. Iväg med äckliga nya ”supertrender”, som semlor som wraps, ut och bort med sömniga fredagsbilagor och puts väck med lobbade dubbdäcksförbud.

In med nya saker, sånt ingen väntat sig. Krocka ihop det med lagren av förstockad, smetig tradition och se vad som händer. Notera att jag inte talar om vansinnesgrepp à la Ken Ring, nej, så modig är jag inte. Lite lagom ska det vara. Så, ni ser, jag är också fast i det. Man är svensk. Verkligen på riktigt svensk.

Men jag ska slå mig fri! Om än bara lite. Just nu funderar jag på vad mitt bidrag kunde vara. Och drömmer om att få tala på TED. Om nästan vad som helst, så länge det sticker ut. Det behöver inte ens vara något viktigt, inte handla om gud och naturen och jorden den sköna.

Det skulle kunna vara så skönt och enkelt som den här killens 6 minuter på TED. Han heter Johnny Lee och visar hur en Nintendo Wii-kontroll kan göra saker du inte hade en aning om. Bland annat funka som en elektronisk skrivtavla i skolan. Coolt till tusen och en liten indikation att människan kanske ändå kan klara sig 1 000 år till här på jorden.

Om vi tänker fritt och jobbar med det vi har, slutar leva snuttifierade liv och fullföljer våra idéer. Gräver i vår passion.

Helt enkelt tar oss tid att vara människor. Jag ska göra det nu, redan i kväll.

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera