Jag måste erkänna att semlor är en av mina absolut största laster. Jag tror att jag kan äta hur många som helst nästan utan att tröttna. Sedan nyår då de första trevande semlorna letade sig fram har jag hunnit äta en massa semlor och idag på fettisdagen så når mitt frossande sitt kulmen och jag måste säga adjö till bakverket tills nästa år igen.

Stockholms basta semla
Juryn bedömer 20 Stockholmsbageriers semlor under Formex.

Formex smakade jag en av årets trender för semlor, mandelmassa på rostad mandel, gärna med stora bitar. Jag blev ingen fantast av den rostade mandeln, men kul med nya smaker. På Formex utnämndes också Stockholms godaste semlor där Grillska huset vann förstapriset. Årets semla var traditionell med rena enkla smaker och riktigt bra råvaror.

Inspiration

Mat är godare om den serveras snyggt och det är ju inget undantag för bakverk. Här är årets semlor tillsammans med härlig dukning.

Semla Living & Room
Ljusstakar ”House” Living and Room, skål Lagerhaus, sked Gense ”ABC barnbestick” av Karin Mannerstål, servett Duni.
Semla Indiska Lagerhaus
Mugg och fat från Lagerhaus, servett från H&M, tepåsehållare ”Tea Bag” från Carl Oscar Design och underlägg från Indiska.

Äter du helst semlor som de är eller med varm mjölk? Jag tycker om båda, så det har blivit både hetvägg och på fat. Vid ett tillfälle hann vi ”baka” lite semlor också. Min mamma hade bakat bullarna innan och tog med dem över på fika, så ordnade vi resten på plats.

Hembakad semla
Fat från IKEA, mugg från Lagerhaus, servett från H&M.
Baka semlor tillsammans
Roligt att få hjälpa till att ”baka” tyckte Ylva. Ännu roligaste var det att få smaka när det var klart.

 Semmelfrossa

Vid några tillfällen har jag fått möjlighet att frossa ordentligt i semlor i år. Det är svårt att hejda sig när det är så gott.

Polhem muffinssemlor
Underbara muffinssemlor som serverades på Polhem PRs afternoontea. Små munsbitar som försvann snabbt.
Kringelgardens minisemlor
Det skadar inte att vara nära vän med någon som är anställd på bageri. Ylvas gudmor har kommit över med stora lass med semlor flera gånger. De här minisemlorna från Kringelgården är helt fantastiska, man måste ta två!

Fettisdagen

Fettisdagen är slutet på min frossa, efter den här dagen slutar de flesta bagerierna med tillverkningen och börjar samla krafter inför påsken istället. Så visst måste man avsluta säsongen med något särskilt?

För mig blev det en hetvägg till frukost och en semmelmilkshake från Nytorget 6 som final för i år.

HetvaggSemmelmilkshakeWrap-semlan, korv-med-bröd-semlan och brioche-semlan

Jag hann tyvärr inte i år. Hoppas ni finns kvar nästa år!

Berätta gärna i kommentarsfältet om dina bästa semlor.

Marie Widerberg
Marie Widerberg är Stunders redaktör. Hon älskar äventyr och har alltid något kul på gång. Hon har bland annat cyklat från Stockholm till Malmö med en ettåring och drömmer om att åka trike med familjen längst med Vietnams långa kust. Kontakta Marie på marie@stunderavlycka.se

2 COMMENTS

Kommentera