Det har helt plötsligt blivit omöjligt att hitta något att ta på sig. Jag har de senaste två-tre veckorna blivit markant större och fått frågor och kommentarer på om det är dags att föda snart. Jättejobbigt tycker jag eftersom jag bara passerat lite mer än halva tiden i graviditeten.

Sittande magbild
Kan man pressa tillbaka lite?

Hittills har jag inte köpt mer än ett enstaka gravidplagg, jag har kunnat ta något ur garderoben och då fått förlika mig med att plagget kommer sitta tajt och lite oklädsamt, för jag har inte varit så sugen på att köpa nytt. Jag tycker att glädjen att köpa kläder minskar i takt med att magen blir större.

Dinsko CollageIdag gick det inte längre!

Jag var tvungen att ta tag i mig själv så jag vandrade iväg till en skoaffär och köpte två nya par skor. Målet var att hitta skor som var lätta att ta på och av, alla typer av knytskor gick helt bort. Det blev ett par låga kängor i jodhpurs-modell och ett par snörlösa sneakers från det nya svenska märket Linear. Jag känner mig väldigt nöjd över mina inköp, speciellt som det gett mig min frihet tillbaka, att kunna ta av och på skorna själv är en underskattad lycka.

Dinsko Nya skor
Mina gamla skor var jag så trött på att jag lämnade dem i butiken. Nu blir det inga snörningar förrän efter graviditeten.

 En liten, liten chans till överlevnad.

Från och med vecka 22 så finns det faktiskt yttepytte-små chanser att ett barn som föds överlever. Den lilla varelsen i min mage, skulle rent teoretiskt kunna vara på utsidan från och med nu. En konstig känsla och absolut inget som jag önskar, men tanken är ändå svindlande.

Detta betyder också att försäkringsbolagens gravidförsäkringar börjar att gälla. Några av försäkringsbolagens gravidförsäkringar gäller från vecka 22 och andra från vecka 23, men försäkringarna går att teckna långt tidigare även om de inte börjar gälla förrän vecka 22/23. Alla de stora försäkringsbolagen har gravidförsäkringar, både gratisförsäkringar och avgiftsbelagda. Personligen så tycker jag att försäkringar är krångligt men viktigt. Eftersom det ändå finns gratisalternativ så finns det ju ingen anledning att vara helt oförsäkrad, frågan är ju om man vill betala eller inte för graviditetsperioden.

De flesta gravidförsäkringar är giltiga till barnet är 6 månader gammal och inom den perioden så har man förhoppningsvis tecknat en ny barnförsäkring istället. Jag har tecknat min gravidförsäkring hos det försäkringsbolag som jag sedan kommer teckna barnförsäkringen i och som min tvååriga dotter är försäkrad i.

För att lättare kunna jämföra försäkringar mellan olika försäkringsbolag så tittade jag på Konsumenternas vägledning om bank och försäkring. Där finns tabeller och råd för den som lättare vill kunna göra en jämförelse mellan olika försäkringsbolag.

Har eller hade du gravidförsäkring?

 

Marie Widerberg är Stunders redaktör. Hon älskar äventyr och har alltid något kul på gång. Hon har bland annat cyklat från Stockholm till Malmö med en ettåring och drömmer om att åka trike med familjen längst med Vietnams långa kust. Kontakta Marie på marie@stunderavlycka.se

Kommentera