Jesper Odelius ger nya vintips varje tisdag, på Stunder av lycka

Den här tisdagen har jag valt tre riktigt bra boxviner, som passar alla smaker. Och samtliga har dessutom låga mängder socker. Sockret som tillsätts vin för att passa den svenska smaken är helt onödigt. Ett bra vin klarar sig utan. Ett färdigjäst välgjort vin har en sockerhalt under 4 gram per liter. Men flera av storsäljarna på Systembolaget har sockerhalter mellan 9 och 14 procent. Med så mycket socker krävs dessutom tillsatser så att jäsningen inte startar igen. Det är helt galet. Undvik!

Röda

Adobe Cabernet Sauvignon Bag in box
Ett av Systembolagets boxvinsfynd, ordinarie sortiment, producentland: Chile.

 

Adobe Cabernet Sauvignon Syrah Carmenere (nr 6298) – ett fynd för 209 kr

Det här smakar bra! Välgjort, fylligt, rent och konsekvent. Stabil botten trots en frejdig druvblandning. Utmärkt som sällskapsvin, till buffé, smörgåstårta, kallskuret. Men också till tyngre mat som grillat och potatisrätter. Och förstås något att ta med ut i trädgården som ett värmande grillvin, bara våren har kommit lite längre. Ekologiskt odlat, socker mindre än 3 gram/liter.

En favorit från en seriös producent, ett rött till det mesta. Köp köp köp!
En favorit från en seriös producent, ett rött till det mesta. Köp köp köp!

 

Cameleon Selection Malbec (nr 6581) – charmigt som håller i längden, väl värt 227 kr

Hög kvalitet på druvorna och en i stora delar manuell process ger ett omsorgsfullt vin till ändå litet pris. Smakar gott och övertygande, kryddigt utan att vara eldigt. Nejlika, vanilj, anis eller lakritsrot och stora, maffiga hallon. Drick rakt upp och ner eller sätt guldkant på torsdagens korv stroganoff. Ekologiskt odlat, socker mindre än 3 gram/liter.

Vitt

Ekologiskt, Fair Trade OCH drickbart. Bara en sån sak.
Ekologiskt, Fair Trade OCH drickbart. Bara en sån sak.

 

Mandala Sauvignon Blanc Chenin Blanc Chardonnay (nr 2042) – otvunget bordsvin, plus för Fair Trade, 195 kr

Jag sticker ut hakan och väljer att boxvin som vinspalterna i alla fall tidigare år har hackat på. Förvisso ett enkelt vin, men alldeles lagom för lite vardagsnjutning. Dessutom ekologiskt och Fair Trade, vilket jag tycker bidrar till totalen – sån är jag. Smakar som jag tycker vitt vin smakar mest: läskande och lite småtrevligt vattenblaskigt, men här ändå inte för tunt. Inget för dig som söker något förföriskt smörigt, nötigt eller spännande mineraligt. Ekologiskt odlat, Fair Trade, socker mindre än 3 gram/liter.

Ett litet PS… Mandala är till råga på allt ett veganvin, något som förpackningen också upplyser om. Veganviner är garanterat fria från produkter från djurriket. Huh? tänker ni. Jodå, det kan finnas både gelatin (görs av gris), äggvita och fisk i vin. 

Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera