Jesper Odelius skriver om Mauro Scocco
Jesper Odelius skriver om Mauro Scocco

Något hände när Mauro Scocco kom med sin självbetitlade solodebut 1988. Inte bara i skiv- och musiksverige, utan i pojk- och flickrummen. För där bodde nog de flesta av oss kvar – hemma hos mamma och pappa.

Jag var 17 år 1988 och blev så tagen av Mauros soloplatta, hela Mauro (trots att jag redan var ett avid Ratata-fan) och videon till Sarah att jag la om stil över en natt. Mauros frisyr, så gott det gick, skorna (Dr Marten från Sko-Uno), jeansen med uppvikta byxben…

Jag gjorde till och med ett smycke i silver som såg ut exakt som solsymbolen på skivomslaget. Gud vet var det blev av.

Fram till nu, solodebuten, hade Mauro varit Ratata. Det framgångsrika, snygga, slicka, smarta popbandet. Nu började en annan resa för Mauro, det blev naknare och mer personligt. Mindre grubblande, mer melankoliskt – om än fortfarande pop. Ingen Leonard Cohen här.

Jag gillade mycket med solo-Mauro, men inte allt som kom sen. Efter Ciao (1992) släppte jag taget. Ciao var inte bra och det sammanföll med två saker: mitt musikaliska intresse fanns nu på annat håll, och hjärtat värkte inte riktigt som de där kämpiga gymnasieåren: Frida, som förstörde en hel sommar, Ylva K, och Lottie med lila PTA-hängselbyxor och diadem…

Mauro Scocco Ciao (1992). Jag avskydde formgivningen och musiken kändes plötsligt inte klockren. Nelly blev en hit på radio.
Mauro Scocco Ciao (1992). Jag avskydde formgivningen och musiken kändes plötsligt inte klockren. Nelly blev en hit på radio.

Mauro blev jättestor utan Ratata och allt började med Sarah, både låten och videon, som spelades flitigt av SVT den hösten.

Videon till Sarah är fenomenalt effektiv. Den känns dokumentär snarare än påhittad och har den för Mauro typiska stilblandningen. Som en High School-såpa med inslag av Cinema Paradiso. Inledningen med kameran som flyger över Stockholms vattenspegel står sig.

På skivan är Sarah det ena legendariska spåret, Hem till Stockholm är det andra. Den finns i en ny version på Mauro & Pluras tågluff. Där hör man att Mauro är äldre. Svante Thuresson har gjort sin version, jag gillar den inte, och Bo Kaspers Orkester har spelat in sin version, som en tribute. Men förstås rockar originalet hårdast.

Låtlista

Sida A
”Hem till Stockholm” – 3:27
”Sarah” – 4:28
”Vem är han” – 3:36
”Julia” – 2:56
”Ond cirkel” – 3:26

Sida B
”Hur många gånger” – 3:50
”Ingen som du” – 3:58
”Inget kan stoppa oss nu” – 4:14
”Vad ska jag säga” – 3:50
”Hon gör mig tokig” – 3:30

SAMMANFATTNING: 5 av 5 möjliga. Självbetitlade debuten från 1988 har inte åldrats en sekund. Sarah blev största hiten på Tracks 1988 och sen fortsatte det. Köp den på vinyl och lyssna på virret av skivtallriken mellan låtarna.

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

2 COMMENTS

Kommentera