Stunder av Lycka fick chansen att prata med Make Up Stores grundare, Mika Liias, en stund innan det var dags för vår- och sommarshow i nyrenoverade lokalerna på Södermalm i Stockholm.

Som grundare av IMC (International Makeup Center) startade Mika Liias först en liten shop för sina elever. Den första butiken för konsumenter öppnades på Drottninggatan i Stockholm för 19 år sedan, i en klaustrofobisk liten lokal, och den första dagskassan var på 89 kronor.

I starten rådde lågkonjunktur i i Sverige och det nystartade företaget hade knappt någon marknadsföringsbudget. Men under en tågresa fick Mika Liias idén att samarbeta med gratistidningen Metro, han ville erbjuda kortare sminkkurser i mindre grupper för dem som ville lära sig mer.

Såg ett behov – gruppkurserna snabbt populära

När Make Up Store började sin resa var sminkmarknaden inte särskilt utvecklad i Sverige. Kunskapen bland konsumenterna var låg och utbudet av produkter lika så. Mika Liias gruppkurser blev snabbt populära, här kunde vanliga människor som inte hade intresse för att bli professionella makeupartister få lära sig mer om smink och skönhet.

Make Up Store Mika Liias intervju
Mika Liias, grundare Make Up Store

 

Framtidens utmaningar och möjligheter

Mika Liias verkar ha en inbyggd radar för vad kunderna efterfrågar. I hans tidiga koncept var det viktigt att skapa en mötesplats, en härlig ”godisaffär” av färger och kunskap, där alla kände sig välkomna. I dag genomsyrar samma känsla alla Make Up Stores nästan 200 butiker i världen.

[dropcap size=small]”[/dropcap]Dagens kunder är mer medvetna och har mer kunskap. De har mindre tid till att boka in en gruppkurs utan vill gärna känna sig fria att dyka in i en butik och få tips och råd eller för att göra en snabb make-over.

Det nya butikskonceptet är lyxigt, med inslag av sammet silver och grått. Varje butik ska kännas som ett härligt vardagsrum där man kan komma in för att få inspiration och lära sig mer.

Mika Liias vill att smink ska kännas lätt, enkelt och roligt; En accessoar till kläderna och modet som man valt att bära just den dagen.

[dropcap size=small]”[/dropcap]Sammet är kanske inte det lättaste materialet att använda när man vill inreda en butik, men för mig gav det rätt känsla för hur jag vill att butikerna ska kännas. Målet är att alla butiker ska vara omgjorda inom fyra år.”

Make Up Store Mika Liias Design
En glimt av den nya förpackningsdesign som Mika Liias utvecklat under sina resor i Asien.

Ny, spännande ”kubisk” förpackningsdesign

De senaste 1,5 åren har Mika Lias varit i Asien och arbetat med att skapa en ny och ytterligare funktionell förpackningsdesign. Han vet att snygg design inte är allt – hans kunder vill inte bara ha en vacker förpackning utan även en genomtänkt funktionalitet.

De nya kollektionerna som släpps nu under våren 2015 bär den nya förpackningsdesignen, med ett härligt, egenartat strukturmönster och ett tydligt identitetsskapande formspråk, ”nya” Make Up Store.

Det började så smått bli dags för Mika Liias att förbereda sig inför den färgsprakande showen, så Stunder av Lycka avslutar med att fråga honom om hans två allra bästa skönhetstips inför sommaren:

[divider]Mika Liias bästa sommartips[/divider]

• Skydda din hud i solen – alltid lika viktigt
Mika Liias: — Jag ser hur många väntar med att smörja in sig med solkräm tills de ligger i solen eller redan är på stranden. Det är som att lägga fett i en stekpanna! Ta hand om din hud och smörj in dig ordentligt, innan du går ut i solen.

• Kokosvatten – magiskt och naturligt
Mika Liias: — Kokosvatten var först något som jag trodde var äckligt, men nu kan jag inte vara utan det! Det är jättebra om man solar, kokosvattnet återfuktar inifrån. Mitt supertips!

Det får avsluta intervjun och vi önskar Mika Liias lycka till med 20 nya år. 

[divider]Se Make Up Stores sommarnyheter 2015[/divider]

Marie Widerberg
Marie Widerberg är Stunders redaktör. Hon älskar äventyr och har alltid något kul på gång. Hon har bland annat cyklat från Stockholm till Malmö med en ettåring och drömmer om att åka trike med familjen längst med Vietnams långa kust. Kontakta Marie på marie@stunderavlycka.se

Kommentera