Photo: Frank Ockenfels 3/AMC
Jesper Odelius skriver om zombiefilm

Zombies är ett av filmens viktigaste teman. Precis som krigsfilm, historiskt drama och romantisk komedi finns zombiefilmer. Eller rättare: zombierullar.

Inte alla har sett en zombiefilm och kommer kanske inte heller att göra det – jag känner själv flera zombievägrare. Skäl att vägra kan vara allt från ”Jag blir så rädd” (min fru) till ”Det är sånt skräp” och ”Så sjukt orealistiskt”. Bekänner du dig till någon av dessa kategorier men ändå är sugen på att prova kommer här en underbar topp fem-lista över zombiefilmer med kvalitet.

1. Resident Evil 1 (2002)

Första filmen baserad på dataspelet med samma namn hade premiär 2002. Filmen fick ett kyligt mottagande och mestadels negativ kritik, men spelade ändå in stora pengar och har fått en rad uppföljare. Men bara ettan är sevärd och den är riktigt bra. Milla Jovovich är Alice, som i röd klänning slaktar zombies så gott hon kan, fast i en underjordisk forskningsanläggning där allting spårat ur. Scenen där den första zombien presenteras för tittaren är en modern klassiker och suggestiv filmkonst. Trailern skrämmer fortfarande slag på mig.

2. Dawn of the Dead (2004)

Regissören Zack Snyder har Robocop som en av sina favoritfilmer. Det är också en av mina absoluta favoriter och i Robocop finns faktiskt ett slags zombieelement: polisen Alex mördas brutalt av kriminella, men han väcks till liv igen i en uppgraderad version av företaget OCP med kontrakt att sköta polisarbetet i ett framtida Detroit perverterat av brott. Dawn of the Dead är en remake av George A. Romeros hyllade klassiker (1978) med samma namn. Filmen blev en omedelbar succé och ansågs av kritiker som en värdig efterträdare till originalet. Handlingen utspelas i ett köpcentrum där ett antal överlevare barrikaderat sig och gör allt för att klara sig undan stadens zombies. De är smittade av ett virus, blodtörstiga, våldsamma och uppfinningsrika. En välgjord och välspelad favorit.

3. The Walking Dead (2010)

Min absoluta favorit alla kategorier i genren är teveserien The Walking Dead. Det finns så mycket att skriva och säga så jag låter bli. Se till att börja titta, så kommer du inte att kunna sluta. Extremt välgjort, extremt realistiskt (ja) och väldigt, väldigt medryckande, och med samma snygga, konsekventa estetik som i 28 dagar senare. Det är liksom både blodigt och återhållet. Fem säsonger väntar på dig…

4. 28 dagar senare (2002)

Djurrättsaktivister bryter sig in i ett forskningslaboratorium och släpper lös apor som hållits som försöksdjur. Aporna är smittade med ett vansinnesvirus (tydligt inspirerat av rabies) och kontrollen går förlorad på ett par ögonblick. En otäck film som blir extra effektiv eftersom rollistan består av relativt okända skådespelare. Flera av skådespelarna gjorde sin långfilmsdebut i 28 dagar senare. Att slippa se kända ansikten i rollerna hjälper till att förvandla filmen från underhållning till dokumentär. Till uppföljaren 28 veckor senare fanns en närmast obegränsad budget efter den första filmens framgång.

5. The Crazies (2010)

En lite ojämn film och utan regelrätta zombies, men ändå värd att ha med på listan. Också den här filmen finns i ett tidigare original, men den har jag inte sett. Vattnet i en liten stad på den amerikanska landsbygden (Iowa) smittas och en efter en blir invånarna vansinniga. På klassiskt zombiemanér underskattas smittan (precis som Ebola och spridningen i västafrika 2014) och i filmens slut förstår vi att allt bara har börjat – det räcker med en enda smittad som slinker genom nätet…

Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera