En ledig dag tillsammans kom min lilla tjej fram till mig och sa: ”Mamma idag ska vi pyssla. Vill göra ett djur idag!”

Denna vecka bjuder jag alltså på ett barnpyssel i form av en larv, som numera går under namnet Sven.

Materiallista:

Tom hushållspappersrulle
Maskeringstejp
Tidning
Flörtkula
Tapetklister
Hobbylim
Piprensare
Färg
Något att använda till ögon
Syl (eller annat vasst)
Svart penna

Gör så här:

Det första vi gjorde var att tejpa fast flörtkulan på hushållspappersrullen med markeringstejpen.

Larven Sven Pyssel steg 1

Sedan doppade vi rivna tidningspappersbitar i tapetklister och klädde in hela rullen och flörtkulan med klistrigt papper.  Jag rullade en boll av lite tidningspapper och gjorde en näsa. Näsan fäste vi med ytterligare några tunna lager med papper. Sen är det bara att vänta under den långtråkiga torktiden, tänk på att ju tjockare lager papper desto längre torktid.

Larven Sven Pyssel steg 2

Under tiden som papier-machén torkade så förberedde jag piprensare som skulle bli ben och antenner. Jag klippte piprensarna i vad som känns som lagom längd, sedan vek jag dem på mitten och snurrade piprensaren runt sig själv. Jag lämnade en liten ögla ytterst som ska bli foten. På detta vis stoppas de vassa ändarna in i larven så att inga barn gör illa sig på dem.

Larven Sven Pyssel steg 3

När larven hade torkat var det dags för målning, något som min dotter verkligen gillar att göra. Vi fick måla många lager med den blåa färgen för att få det täckande, och sen skulle ju larven även vara rosa så då blev det lite målat med det med.

Larven Sven Pyssel steg 4

För att markera larvens ansikte gjorde jag det ljusare i gul färg. Låt färgen torka ordentligt mellan målningarna.

Larven Sven Pyssel steg 5

När larven torkat gjorde vi hål med en syl där benen och antennerna skulle vara. Sedan hjälptes vi åt att doppa piprensarnas ändar i lite hobbylim innan vi stack in benen i hålen.

Larven Sven Pyssel steg 6

Ögonen köpte jag i en pysselbutik, de var inte dyra, och jag tycker att de gör att larven ser lite mer levande ut. Just de här ögonen hade redan klister på sig, så det var bara att ta bort skyddspappret och tejpa fast dem. Sist ritade vi dit en mun med en svart penna.

Gör ni detta får ni en egen liten larv. Vi har döpt vår larv till Sven. Det här pysslet går att variera i oändlighet, så det är nog inget barnen tröttnar på att göra.

Vad brukar ni pyssla med era barn?

Kommentera