Jesper Odelius skriver om kultfilm
Jesper Odelius skriver om kultfilm

Det är bara sporadiskt jag kommer i kontakt med människor så unga att min egen ungdom känns avlägsen, som 1700-tal. Jag är ju trots allt bara (!) 43 år, och känner mig knappt torr bakom öronen – men har ju verkligen ”noll” gemensamt med en 00:a.

Det är inga konstigheter. Varje generation har sina hjältar, profeter och kultur. Men så finns det ett urval redan gjord film och musik som varje nymornad filmälskare bara måste mumsa i sig, borde få vägledning att upptäcka. Ett gudomligt bibliotek. Här är därför nu tre sådana filmer serverade på nysilverfat:

Cry Baby (1990)

Johnny Depp, Traci Lords och Ricki Lake. Trailern gör inte riktigt filmen rättvisa, men presenterar i alla fall ett närmevärde vad det handlar om: en märklig stilblandning, regi John Waters. Ibland burlesk, ibland satir, någon gång allvarlig. Eller är den? Underbar underhållning, som en skolpjäs mixad med Grease, West Side Story, American Graffiti, och Edward Scissorhands. Det är min bästa beskrivning. Extremt sevärd, om inte annat för vansinnigt snygga både Johnny Depp (med glycerintår) och Amy Locane. Kultfaktor 8 av 10. Sevärdhet 9 av 10.

Youngblood (1986)

ALLT var bättre förr. Så kan jag känna när jag ser trailern till Youngblood. Världen var större och mindre på en gång. Mänsklighetens mekanismer inte så förklädda. Youngblood är en klassisk filmsaga om en blivande hockeyhjälte. Magin ligger i rollistan och det filmiska genomförandet. Inte för att det är hänförande kameraarbete. Nej, för konsekvensen som filmen målas med. Här finns inte ett uns av tvivel kring vilken upplevelse som ska levereras till publiken eller vilka knappar att trycka på. Filmen är helt tidlös och kunde ha haft premiär i går, handlat om Vilhelmina. I rollistan finns Rob Lowe, Patrick Swayze, Keanu Reeves (!) och Cynthia Gibb som spelade Holly Laird i Fame. En rock solid måste-se. Kultfaktor 7 av 10. Sevärdhet 9 av 10.

The Legend of Billie Jean (1985)

Christan Slaters syster heter Helen Slater. Hennes mest kända roll måste vara birollen i City Slickers, en lite småmysig halvkalkon som ändå är sevärd och drog stor publik tack vare geniala duon Billy Crystal och Bruno Kirby (som också spelade tillsammans i När Harry träffade Sally). Men i The Legend of Billie Jean är Helen Slater gud eller gudinna. Det här är den amerikanska versionen av Jeanne D’Arc. Lillbrorsans moped förstörs av lokala buset, där börjar det, och slutar med något Thelma & Louise-förebådande. Fantastisk filmmusik, magisk rollista och Helen Slater bedövande vacker i snaggat hår. Kultfaktor 9 av 10. Sevärdhet 10 av 10.

 

Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera