Provning av District 7 Pinot Noir (USA)
Provning av District 7 Pinot Noir (USA)

Pinot Noir är en druva som ger viner jag gillar efter humör. Nu beskrivs det här vinet som ”kryddigt och mustigt” på Systembolagets hemsida. Inget kunde vara mer felaktigt.

Provning av District 7 Pinot Noir (USA)
Provning av District 7 Pinot Noir 2012 (USA)

PROVAT VIN: District 7 Pinot Noir (nr 6578)

Absolut finns en kaxigare presentation hos District 7 än de mjukaste pinoterna, men jag tycker luftig elegans med visst bett beskriver vinet bättre. Jag tar det direkt ur vinkylen och det håller då 12,7 grader. Det blir på den korta tid jag tar på mig att öppna och få ner vintermometern 13,4 grader och sen värmer jag det ytterligare i glaset, jag bedömer till cirka 16 grader. Det vill säga perfekt drickbart.

23,5 grader inomhus en solig dag i mars, då är en vinkyl viktig.
23,5 grader inomhus en solig dag i mars, då är en vinkyl viktig.

 

Vintermometrar, vinöppnare
Vill du veta hur varmt ditt vin är? Välj en termometer som når en bit ner i flaskan, så kan du följa vinet. Den korta varianten i glas når bara ner precis i början, när flaskan är så gott som full. En bra korkskruv är ett måste. Pulltap’s (i bild) är ett stabilt märke.

Doften är försiktig, mer finitaliensk än spännigt amerikansk. Frisk och örtig och som smaken: mineralig. Smaken är också tydligt bärig, smultron och kanske en citrusantydan. Inget av den bläckighet som jag tycker ibland kommer fram mot slutet på pinoterna går att spåra. Härligt! Men jag är fortfarande ingen övertygad pinot noir-fantast.

Häromdagen drack jag två olika pinot noir-viner på glas på Mathias Dahlgrens trevliga Matbaren. Båda var bättre än denna, men också till helt andra priser – District 7 ligger på i sammanhanget modesta 119 kronor för 75 cl med skruvkork. Vinerna från USA är dyrare sedan några år och trotjänare som Irony och Brazin har hackat sig uppåt någon tiokrona årligen.

Så vad får du för pengarna?

Ett trevligt vardagsvin av bättre snitt för den som dricker vinet som en aptitretare eller till lättare mat. Verkligen inget umgängesvin, för det är smak och doft för klen, vinupplevelsen skulle gå förlorad i snack och skratt. Eller så söker du precis ett sådant vin, som bara rinner ner medan ni pratar och inte förargar någon. Men då finns billigare val att göra.

District 7 är en nykomling på Systembolaget och jag tror inte att den blir kvar. Prisvärt, men ändå inte tillräckligt vare sig billigt eller underhållande för att förtjäna en plats på hyllan. Tittar du på bilden ser du att jag köpte vinet tillsammans med Brazin och en annan nyhet som jag är sugen på, nämligen Bellefleur, också från USA. Låt mig återkomma till dessa två, och inte minst Bellefleur, som jag tror mycket gott om.

Det blir nästa tisdag. För, go vänner, ni vet ju att jag skriver vin varje tisdag här på Stunder. Utom den här veckan då, när tisdag blev onsdag. Sånt är livet!

Vill du tipsa mig om vin eller har frågor om vin? Du hittar mina kontaktuppgifter här.

Bellefleur Zin får ni vänta på en vecka.
Bellefleur Zin får ni vänta på en vecka.
Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera