För att göra en lång historia kort så har min katthona Vanilj varit amma åt två bengalkattungar i 12 veckor. En vecka efter att de flyttade hem till sin ägare åkte jag dit för att hälsa på och säkerställa att allt hade gått bra.

Jag har under veckan haft bra kontakt med familjen men det är alltid skönt med egna ögon se att de har det bra. Tiss och Tass, som kattungarna heter, är två livliga och busiga bengaler som har vuxit och blivit helt olika individer. Tiss, den ljusa killen, är lite mer försiktig och älskar att ligga i knät och bli kliad på magen. Tass, den lite mörkare tjejen, är helt orädd och älskar att busa.
Bengaler är en korthårig kattras som ursprungligen var en hybrid mellan tamkatt och leopardkatt. De är av den ras som är mest vilda av alla raskatter, och sedan 1991 är rasen godkänd av svenska Sverak. De flesta bengaler vill ha en kompis, de gillar att klättra och de har ingenting emot att leka med vatten eller att bada.
Bengalkatter 2
Denna ras skiljer sig en hel del mot kattrasen Helig Birma som jag vanligtvis föder upp. Det har dock varit intressant att ha fått följa dessa små och få uppleva skillnaderna. De sista två veckorna väckte bengalsyskonen mig genom att nafsa mig i fötterna medan min lilla birmakattunge hoppade runt och jagade bengalerna.
Men nu har de flyttat hem till sin ägare och flytten har gått riktigt bra. De trivs och har inte visat några tecken på att de längtar tillbaka. Tass hälsade på mig och poserade gärna framför kameran, medan Tiss började med att fräsa åt mig. Efter en liten stund blev jag godkänd och fick leka lite med honom.
Bengalkatter 1
Jag kommer att hälsa på dem igen och få följa dem när de växer upp vilket känns riktigt kul. Det som är roligt är att få se hur de som kattungar även får med sig sina personliga egenskaper som vuxna katter.
Bengalkatter 3

Har du eller har du haft katter? Och i så fall vilken ras?

Suzanne Fors arbetar som digital strateg och illustratör. Hon älskar och fotografera och rita och bor på Tyresö utanför Stockholm, tillsammans med sina älskade katter. Sedan 2013 är Suzanne också kattuppfödare av Helig Birma.

Kommentera