Jesper Odelius bakar LCHF Hallongrottor
Jesper Odelius bakar LCHF Hallongrottor

Jag var i dag på besök hos en vän i hennes nya hus i Nockeby utanför Stockholm och bara njöt. Njöt av alla sorters ögonfröjd. Och nästan av hallongrottor…

Huset är stort och underbart och ljust med en magnifik naturtomt. Nu görs mycket invändigt om, väggar flyttas, tokiga kakel byts ut, hemska tapeter målas över, vackra möbler kommer in. Det var roligt att se – och förstås fikade vi efter vår husesyn.

Y bjöd på hallongrottor i vackra formar. Hallongrottor som jag nu inte äter, undantaget version LCHF. Men det visste förstås Y, så vi slapp gnabbas om detta.

Som ni kanske redan vet skyr jag mjöl och socker så långt möjligt, ja, kolhydrater i stort. Den idén går sällan hem i bröd- och bullsverige, där det finaste fina är en maxad kanelbulle eller en riktigt geggig vetelängd. I beg to differ.

Bakverken, fikabröden, semlorna, kanelgifflarna… Mjöl- och för all del potatis- och pastafixeringen i Sverige kommer att ta kål på oss. Läs gärna min rapport från 10 varma dagar i Wien i somras, inlägget heter Tjock och sjuk av kolhydrater.

Men – jag måste ha hallongrottor – vad göra?

Hallongrottor ÄR ju något av det vackraste som går att tänka sig. Underbara att äta och vackra att se på. En hallongrotta är aldrig ”ute” och behöver inte pimpas. Vi slipper se ”Hallongrottor med en twist av lakrits och lime”. Framåt seneftermiddagen var jag så sugen att jag började tråla nätet efter ett bra LCHF-recept. Jag hittade ett som jag tror på, men som jag kommer att modifiera:

16 hallongrottor LCHF

2 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosmjöl
0,5 dl steviaströ
1 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
75 gram smör
Sylt

Varm ugn 200 grader. Blanda de torra ingredienserna och smula sedan ner smöret. Arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut i formar och gör en grop med tummen i mitten. Klicka sylt i gropen, ungefär 1 tsk. Gräddas i 10 minuter, låt svalna.

Ovan är receptet redan lite justerat, bland annat vill jag inte använda frysta hallon som ”sylt”.

Dissa frysta bär

Jag skyr frysta bär som pesten och tycker att ni ska göra det samma. Hallonsylten jag i stället tänker mig finns på ICA. Den är god och sötad med steviolglykosider. Det finns annan sockerfri sylt, men överlag smakar den apa och ibland är den sämre för kroppen än sockersylten. Jag går inte in på det här, men kan varna er för maltitol.

Kokosmjölet tänker jag ersätta med pofiber, som binder bättre, och öka mandelmjölet. Dessutom öka smöret och bakpulvret.

Hur det går får jag återkomma till. Antingen blir detta fredagskvällens övning, eller så blir det ett helgexperiment. Håll tummarna, det lär behövas!

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera