Ett bra glas förhöjer vinupplevelsen.
Ett bra glas förhöjer vinupplevelsen.

Gillar du att dricka vin vill du kanske också hålla i ett bra glas. Men vad är det? Högst personligt, förstås, men det finns några saker att tänka på och likadant några bra tips när du ska välja nya vinglas. Här går jag igenom grunderna, resten är tycke och smak.

Viktigast är ett glas av hygglig kvalitet. Njutningen blir större, upplevelsen blir komplett och glaset håller bättre. Hygglig kvalitet hittar du redan hos Ikea, som förser många provningskällare med volymglas. Det vill säga glas man kan köpa mycket av utan att bli ruinerad.

12 vinglas för 10 000 kronor – eller 228 kronor

För vinglas kan vara förbluffande dyrt. Räkna med 400–800 kronor per glas om du söker ett förstklassigt glas. Det är väl okej om du ska ha två, värre om du vill ha 12. Särskilt som du måste räkna med att glasen går sönder, för sönder går glasen, och särskilt de mer exklusiva. De är så gott som alltid nämligen båda tunnare och mer avancerade i sin formgivning. Det gör dem känsliga för hantering.

För mig som stoppar allt i diskmaskinen, inklusive skärbrädor i trä och silverbesticken (det går för övrigt utmärkt, värre är det med nysilver), passar dyra glas dåligt. Köp tolv dyra glas, diska i diskmaskin. Efter ett år har du två–tre glas kvar, inte mer.

Bättre är då Ikea eller vilket glas som helst som du tycker om från Åhléns, Lagerhaus eller varför inte valfri postorder. Se bara till att prova glaset ordentligt innan du köper många. Viktigast med ett glas är nämligen att det är gott att dricka ur.

Ett bra glas förhöjer vinupplevelsen.
Ett bra glas förhöjer vinupplevelsen.

Glasen i min bild kommer från vänster till höger från: 1. Duka, 2. Ikea, 3. krogglas, 4. antikt, 5. Ikea, 6. antikt. Glas nummer fyra och sex är med för att visa två exempel på dåliga vinglas. Nummer fyra är förvisso charmigt, men formen är värdelös för ett vin, oavsett vilket. Doften försvinner ut i rummet och det går inte att bedöma hur mycket man slår upp i glaset. Dessutom är glasväggen tjock och tar plats i munnen.

Nummer sex är vackert men också ett dåligt vinglas. Formen är bättre än nummer fyra, men färgat glas är döden för varje vin. Vinet går inte att bedöma. Ett glas som passar bättre för vatten eller Coca Cola.

Genomgång av glasen 1–6

GLAS 1, från Duka, säljs på Citygross. Två glas kostar 119 kronor tillsammans. Knappast ett enastående hantverk, men gott nog, och glaset är helt okej att dricka ur. Formgivningen är intetsägande, men ett så stort och tunt glas, med rak stjälk dessutom, för under 60 kronor är ett fynd.

GLAS 2, är min favorit i sällskapet. Glaset är från Ikea, heter Hederlig och kostar 19 kronor. Krossas bara vid ovanligt klantig hantering, trots detta tunnväggigt. Utmärkt att dricka ur och lockar fram fina kvaliteter också hos en blyg pinot noir. Rekommenderas!

GLAS 3, är ett krogglas. Lite tjockare, men fortfarande okej att dricka ur. Tål mycket stryk och har en överkomlig prislapp. Jag brukar packa dem på picknick rakt ner i korgen, utan krusiduller. Vi kommer alltid hem med hela glas.

GLAS 4, är ett antikt glas. Värdelöst som vinglas, bättre som vas för barnens sommarblommor eller gullvivorna på senvåren.

GLAS 5, är Ikeas ”normalstorlek”. Ett glas för pizzerian med rättigheter. Rymmer 18 cl eller toppas på bröllop med ett kartigt outletvin. Funkar när inget annat är rent, eller som ett trist vitvinglas. För det ska sägas, det här är rödvinsglas med Svenssons måttstock – vitvinglas är mindre och ofta med mindre uttalad tulpanform.

GLAS 6, är vackert men värdelöst. Du ser inte vad du dricker. Undvik!

Så hur väljer du då glas?

Ja, först måste du bestämma dig för hur du dricker vin. Ofta? Sällan? Bara när ni har finfrämmande? Ju oftare du dricker vin, och inte vill halsa ur dunken, desto tåligare glas behöver du. Eller så får du köpa nya glas ofta.

Märke?

Det finns som med allt annat märkesglas och så finns det vanliga glas. Märkesglasen kan du strunta i.

Storlek?

Ju större glas desto krångligare att ha i skåpet. Dessutom kan glaset ställa till det i dukningen och diskmaskinen. Men jag älskar stora glas och har bland annat haft Kosta Boda Chateau XL, både vit- och rödvinsglas. Duka-glaset (nummer ett) är på 61 cl. Ett stort glas.

Utförande?

Välj något tidlöst. Eller gå bananas och köp coola knasiga glas. Personliga glas är roligt, bara du kan matcha dukningen bra.

Prisklass?

Räkna med att slå sönder glasen då och då. Jag tycker 100–150 kr per glas är max om man ska betala själv.

Tänk på?

Glasen ska gå att diska. Både i maskin och för hand. Diska för hand är lika viktigt som i maskin. Tänk bara när det kommer spontant (oväntat) besök och några glas behöver diskas ur. Jag avskyr glas med ludd eller vatten kvar i.

Då gäller det att man når ner ordentligt. I min bild på glas 1–6 är det bara Duka-glaset som klarar handdisktestet. Där når jag ner med handen och kan joxa runt och få bort allt vatten snyggt och prydligt. Har du stora händer får du utveckla en egen teknik, kanske en träslev och en fräsch kökshandduk.

Så håller du

Ett vinglas håller du i stjälken mellan foten och kupan. Alltid. Simple as that!

In i diskmaskinen med glasen. Här 61 cl rödvinsglas från Duka samt Ikeas enklaste glas. Du ser storleksskillnaden.
In i diskmaskinen med glasen. Här 61 cl rödvinsglas från Duka samt Ikeas enklaste glas. Du ser storleksskillnaden.
Ett bra glas går lätt att diska.
Ett bra glas går lätt att diska.

 

 

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

20 COMMENTS

 1. Jag kanske är värdelös på vinglas men Jag tyckte att nr 4 det värdelösa glaset var väldigt vackert men som det stod kanske det passar bäst till en vas <3 och nr 6 helt underbart fast kanske mer till en likör..
  ikeas glas gillar jag lätt att ersätta och inte så dyra 🙂

  • Hej Linda! Jag äger ju alla glasen i bild, så jag gillar också 4:an och 6:an. Det gröna glaset är magiskt att dricka ur och så otroligt elegant genomfört. Det går fint att dricka Baileys ur, till exempel. Och Coca Cola, som jag skrev i min artikel. Ett vitt vin, kanske en Riesling, skulle också passa i det gröna glaset. Ett vitt bersåvin skulle fungera i glas nummer fyra, eller fläderbärssaft en varm julidag. Glas är kul, och det finns många åsikter. Man bestämmer själv vad som är rätt. Tack för din kommentar! /Jesper

 2. Når jeg vælger vinglas må det være tidløst i design og det vigtigt at det har den rigtige tulipanform for bedste buquet; dernæst må det kunne tåle opvaskemaskine og man skal kunne få hånden ned i det for at kunne tørre og pudse det ordentligt så det ser smukt ud.

  • Hej Lisbeth! Du låter som jag resonerar. Allt måste stämma, kort sagt, när man väljer vinglas. Och jag tycker också att diskmaskinståligheten är utslagsgivande. Dricker man bara vin någon gång ibland, visst, då kan man handdiska, men annars blir det en plåga att stå med disk och ömtåliga glas. Tack för din kommentar! /Jesper

 3. Hejsan !
  Jag måste säga jag är den som köper glas efter hur de ligger i handen och känns… 🙂 Är de för lätta i botten är det lätt att tippa dem, har de för tjock kant upptill är det inte gott att dricka ur dem (beroende på vad man dricker då 🙂 )
  Men det är vansinnigt roligt med glas, eftersom jag har svårt att välja har jag vissa i par om två, det blir fint vid dukningen 🙂
  Glad Påsk !
  Stina

  • Hej Stina! Det är jätteviktigt hur glasen passar handen. Jag har själv små händer och vissa glas funkar inte alls. Det blir fumligt och inte gott att dricka ur. Balansen i glaset är också viktig. Ett exempel på ett glas som inte passar mig är superpopulära Intermezzo av Erika Lagerbielke (en blå droppe i glaset, från Orrefors). Glasen är höga med knepig balans och den blå droppen tycker jag rimmar dåligt med vinets egen färg, som jag vill känna in ostörd. Då gillar jag i så fall bättre Iit­talas snygga serie Essence om man söker ett ”designat” glas.

 4. Nästa gång det blir dags att köpa nya vinglas kommer jag lägga ner mycket tid och välja med omsorg. Hemma hos oss dricker vi mest rödvin, så prio ett är nya rödvinsglas. Jag är väldigt förtjust i stora runda glas, inte så praktiskt om man vill diska i diskmaskinen men så snyggt! Och jag har inget emot att handdiska fina glas.

  Gärna en rejäl kupa så att doften får utrymme, jag vill både kunna se och dofta vinet. Riedel Vinum Burgundy/Bourgogne-glasen som ligger i vinstpotten var riktigt läckra, vinglas helt i min smak. Viktigt för mig när jag väljer vinglas är att de är snygga, ett relativt tunt fint klart glas så att man ser dryckens färg. Är kanten på glaset för tjock så forsar vinet in i munnen, så en tunn kant är bättre så att vinet rinner in sakta i munnen så man känner alla smaker.

  När det kommer till drinkglas kan jag sväva ut lite och välja lite udda och färgglada varianter men på mina vinglas vill jag gärna ha en klassisk stil. Och som du skriver ska det vara lätt att skölja ur glasen och göra rent/torka rent om det kommer spontanbesök. Viktigt att välja glas efter dryck, eftersom jag föredrar rödvin så kommer jag välja ett glas som framhäver mina favoritdruvor på bästa sätt. Favoriter för tillfället är Bourgogneviner, Zinfandel och Shiraz. Får nog fråga om expert hjälp i affären nästa gång det är dags för köp av vinglas 🙂

  Tack för ett intressant inlägg om vinglas
  Ha en bra dag!
  Hälsningar Mia

  • Hej Mia! Jag tycker som du att glasets klarhet är väldigt viktig. Billiga glas kan ha en mjölkighet som förtar vinets nyanser. Riedel Vinum-glasen är maskinglas, men gjorda i blykristall och är extremt klara och tunna. Riedel har också en serie som heter Black Tie, med munblåsta glas. Men då kostar varje glas ca 1 000 kronor. Ta hjälp i en bra affär är receptet, tycker jag. Lycka till! Jesper

 5. Jättebra artikel!
  Men du missar det viktigaste. Innan man kan bestämma glas så måste man bestämma vilket vin man ska dricka. Pratar vi om rött eller vitt. Torrt eller mousserande? Olika sorters vin passar olika bra i olika typer av glas.

  Jag har helt gått ifrån dyra glas. Man ska aldrig behöva oroa sig för att ett glas går sönder. För de går sönder.

  Men de ska även se bra ut. Observera att bara för att de ser bra ut behöver de inte vara dyra. Sen så sitter ju skönhet i betraktarens ögon, om det nu visar sig att någon gäst har dålig smak 🙂 T.ex. tycker jag att glas nummer 5 är grymt fult. Det glaset har inget existensberättigande!

  Min favorit nu och de jag använder mest hemma är faktiskt nummer 4 från Ikea. Väldigt billigt men ändå Ikeas dyrare glas.. helt sjukt egentligen. Köpte 4 extra av bara farten ifall något går sönder, vilket det inte har gjort än.

  Så för att summera. Glas efter dryck. Prisvärda men inte dyra. Samt snygga glas. Köp inte fula glas! Finns hur mycket glas som helst där ute 🙂

  • Hej Robert! Du har helt rätt, glas efter vin. Jag hoppar över det i min artikel och har ett väldigt vardagsfokus, får man säga. Är man intresserad av det perfekta glaset tycker jag att man ska gå till en butik med duktig personal och få hjälp. Jesper

 6. Om jag fick bortse från priset skulle jag prioritera ett glas som har en mjukt rundad kant så det känns bra mot munnen.
  En ganska rund kupa som inte är för knubbig, den måste passa mina händer som inte är så stora.
  Inte för lång hals heller då jag tycker det gör att dom migger sämre i handen.
  Inte för stor nertill heller då det inte heller är skönt att hålla i.
  Gärna lite vidd upptill så glaset inte tar i näsan hela tiden men inte så man dränker nosen i vin heller 😉
  Äger ju ingen diskmaskin så handdisk gäller och då underlättar också mina kriterier tycker jag.
  Ha en fin vecka!
  Mvh
  Malin Svensk tid

 7. Det är många faktorer som jag anser spelar in när man ska välja glas, men allra viktigast är självklart utseendet! Ett snyggt glas kan lyfta vilken dryck som helst och ger ett härligt intryck. Efter det brukar jag i regel gå på hur mycket det rymmer, dem ska varken vara för stora så de blir jobbiga att hålla i eller för små där det räcker med att smutta innan drycken är slut. Självklart finns det även en bekvämlighetsaspekt och det är ju att de gärna får vara lätt-diskade och hållbara, att skåla med någon ska inte behöva ge sprickor i glasen. Fina vinglas när väninnorna kommer över är en hög prioritet 😀

  / Maria Karlsson

  • Hej Maria! Ett glas som spricker när du skålar är för tunt, och det finns sådana glas att köpa. Det kan ibland också drabba ojämnt munblåsta glas. Orrefors gör fina, men enligt min uppfattning ibland lite ömtåliga glas. Ska du ha bra glas till skålen med väninnorna tycker jag att Ikeas Hederlig verkligen gör jobbet. Köp några och se vad du tycker! Goda att dricka ur och med en fin form. Jesper

 8. Om jag bara har råd, eller tycker mig ha råd att ta mig råd, och inte räknar med priset, så väljer jag enbart utifrån de som är snyggast. Dessutom gillar jag äldre, gärna antika, glas. Så bland dina hade jag valt nr 4 som är fantastiskt mycket vackrare än alla nyare. Trots att de inte verkade vara så bra att dricka ur 🙂

  • Hej Jerker! Man ska välja glas utifrån ett njutningsperspektiv, precis som du verkar göra. Det finns också alltid en historisk kittling med gamla glas som nya aldrig kan bjuda på. Jesper

 9. Jag skulle kolla att glaset inte var för smalt upptill. Svårt att dricka ur och supersvåra att diska. Jag har aldrig förstått det där med diskmaskin, men om inte diskborsten går i ordentligt.

  • Hej Hedda! Jag håller med, diskborsten måste gå ner. Men egentligen ska man ju ha en flaskborste eller liknande. Tänk bara på champagneglas, där är det omöjligt nästan att få ner en diskborste. Jag hamnar ändå oftast där att jag försöker, och det är ju som gjort för att glaset spricker. Jesper

 10. Av dessa har jag bara provat nr 4, som jag köpte för att ”knusa” på studentfester under studietiden… Ingen gick sönder… Passar bra till kall dryck med och utan bubblor på sommaren om inte viner smakar bra… Vad tror du om hadelands sedimento (?) glas? Har en skog av dessa men tycker de kräver att man dricker större kvanta av vin än jag gör när jag tar et glas….(och diskmaskinen hanterar Max 5 glas per tvätt…)

Kommentera