Det är nu tre år sedan jag fick hem mina familjemedlemmar Choklad och Vanilj. Jag var helt inställd på att ha två sällskapskatter som skulle förgylla min tillvaro.

All started with Choklad

Choklad är en blandning mellan Helig Birma och Ragdoll.

Hon fick heta Choklad, då det ser ut som hon är doppad i mörk choklad. Hon var redan som liten väldigt självständig och otroligt gosig av sig. Hon hade fem syskon och var den i kullen som kunde både leka med andra och leka för sig själv.  När jag kom till uppfödaren så var det som om hon valde mig. Jag kände direkt att det var henne jag ville ha.

 

Jag har haft katter tidigare och hade denna gång bestämt mig för att denna gång skulle jag ha två katter så att de fick glädjen av att vara med varandra. Jag har tidigare alltid jobbat mycket och tänkte att även om jag vill trappa ner på mitt arbetande så ville jag att katterna skulle få sällskap.
All started with Vanilj

Vanilj hittade jag på internet.

För att göra en lång historia kort så hittade jag först en annan katt, Strokkur af Island, på en bild och jag blev alldeles kär. Sedan såg jag att han redan var köpt av en annan och att den uppfödaren hade en ny kull och såg då en bild på Vanilj. Henne måste ja ha, tänkte jag. Vanilj är en Helig birma med blåtabby-täckning.

 

Jag ringde och ringde och hela tiden hoppades jag att hon skulle få bli min. Jag tänkte inte på vad hon hade för teckning, eller färg, jag var bara kär i det lilla bedårande ansiktet. När jag väl fick frågan om jag ville åka och titta på henne för att eventuellt tinga henne så hoppade mitt hjärta och gjorde inte bara framåt volter utan det kändes nästan som hjärtat stannade till. Jag kunde inte tro att det var sant.

 

När jag träffade Vanilj så var det som allt bara kändes så rätt. Att alla pusselbitar i mitt liv föll på plats utan att jag ens behövde lägga pusslet. Eftersom jag hade bestämt mig för Choklad så ville jag så klart ha ett namn som passade till Choklad. Gärna något sött som man kunde äta. Därav namnet Vanilj, då hon var så ljus som Vanilj.

 

Eftersom jag inte var alls kunnig i de olika färgerna eller markeringarna så fick jag sedan lära mig att hon skulle bli blåtabby, mer brokigt och tigeraktigt ansikte och med ett tydligt M i pannan. Hon skulle inte få en solid blå mask. Jag sade till mig själv att om jag skulle skaffa en katt till så skulle hon vara blåmaskad och se ut som den hankatten som jag hade tittat på från början, Strokkur. Att han sedan skulle bli pappa till min Mazarin är en helt annan historia.
All started with Friends

Choklad och Vanilj är jämngamla, det skiljer endast tio dagar mellan dem och Choklad är den äldre.

Hon flyttade hem till mig nästan två veckor innan Vanilj och fick då vänja sig vid vårt hem i lugn och ro. När Vanilj kom så tog det fem dagar innan de blev de bästa vännerna som de är idag. Vanilj fräste och fräste. Hon talade minsann om att hon ville vara den som skulle bestämma. Idag är Choklad kastrerad och Vanilj har varit mamma till två kullar. De är fortfarande de bästa vännerna och kan inte vara utan varandra. De är helt olika, inte lika på något sätt, ändå håller de samman.
 All started with Choklad2

Det är något vi människor borde ta efter lite mer. Acceptera varandra för de vi är.
Inte vad vi skulle kunna vara.

Ha en fin dag!

Suzanne Fors arbetar som digital strateg och illustratör. Hon älskar och fotografera och rita och bor på Tyresö utanför Stockholm, tillsammans med sina älskade katter. Sedan 2013 är Suzanne också kattuppfödare av Helig Birma.

6 COMMENTS

Kommentera