Copy and Paste av Sigurdur Gustafsson för Källemo, på Stunder av Lycka
Copy and Paste av Sigurdur Gustafsson för Källemo.

Stolen är hemmets viktigaste möbel, näst sängen. Ett bord kan du klara dig utan, men en stol måste finnas. Följ med och upptäck fem fantastiska stolar!

Jag älskar stolar och samlar på stolar. Det är inte så dumt som det låter. Dels tar de inte så mycket plats, dels kan de användas i hemmet. Dessutom speglar formgivningen antingen sin tid eller en egen idé hos formgivaren.

En stol är aldrig rakt upp och ner, inte ens de stolar som utger sig för att vara det.

Det är alltid spännande att läsa av en möbel, men jag tycker att stolen är extra intressant. Inte minst eftersom stolen förutom det estetiska perspektivet, som vi aldrig kan bortse ifrån, också har ett så tydligt funktionsperspektiv. En bra stol är en vacker, intressant och skön stol!

Här har jag samlat fem av mina absoluta favoriter. Några äger jag själv, andra suktar jag efter. Samtliga har jag suttit i, och det tycker jag är ett krav man inte kan göra avkall på med en stol: att den ska gå att sitta i. Annars blir det bara effektsökeri.

[divider]COPY AND PASTE, 2007, Sigurdur Gustafsson för Källemo[/divider]

Copy and Paste av Sigurdur Gustafsson för Källemo, på Stunder av Lycka

Stolen är skapad som en kommentar till vår tid, där man lånar eller tar från olika håll och sätter ihop något nytt. Handgjord i ek, lackerad ek och polykarbonat. Numrerad och signerad, upplaga 99 stolar.

[divider]STITCH CHAIR, 2008, Adam Goodrum för Cappellinni[/divider]

Cappellini Stitch Chair på Stunder av Lycka.

En unik fällstol i tjock laserskuren aluminiumplåt. Stolen blir extremt kompakt när den fälls ihop. Tål att stå utomhus. En läckerbit i bersån!

[divider]EXPERIMENT, 1982, Yrjö Kukkapuro[/divider]

Yrjö Kukkapuro Experiment.Experiment är en serie om tre loungestolar av högsta kvalitet. Läder, stålrör och lackerad bok. Underbart skön att sitta i, vacker att se på och med en säregen, tidlös formgivning.

[divider]RICHARD III, 1985, Philippe Starck[/divider]

Richard III - fåtölj av Philippe Starck, på Stunder av lyckaEn spännande översättning av den klassiska öronlappsfåtöljen till skriande 1980–tal. Fåtöljen är helt gjord i polyuretanplast men begåvad med en skön sittdyna. Härlig att sitta i och lämnar ingen oberörd. En stol för Jessica Rabbit.

[divider]CONCRETE CHAIR, 1982, Jonas Bohlin[/divider]

Concrete Chair av Jonas Bohlin.Ett examensarbete på Konstfack (1981) som möbeltillverkaren Källemo tog i produktion. Betong och stål. Numrerad och signerad upplaga om 100 stolar. När ett fint exemplar hittar ut på auktion kostar Concrete Chair i dag ca 200 000 kronor.

Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera