Nästa vecka åker jag ensam med min tvååring Ylva till London för en kort semester, tisdag till torsdag, i storstadsmiljö. Vi ska testa att resa lättpackade, utan incheckat bagage och förhoppningsvis så smärtfritt som det går med en gravidmage i vecka 27 och en trotsig ”kan-självare”.

Jag har länge velat åka och hälsa på en vän i London, men tiden har gått och det har inte riktigt blivit av. När tiden började rinna ut för mig och jag insåg att jag inte skulle kunna flyga så länge till på grund av min graviditet så slog jag till. Jag hittade superbilliga flygbiljetter hos lågprisjätten Ryanair och bestämde mig för att vi skulle försöka klara oss på minimalt med packning.

Anledningen till att jag valde att resa utan incheckat bagage var för att jag kände att ju mer packning vi tog med oss, desto svårare skulle vår resa bli. Jag funderade därför länge på vad den ultimata packningen skulle vara för mig. Jag kom fram till att det bästa vore om jag hade en ryggsäck till mig (handbagage), en skötväska (Ylvas handbagage) och en resevagn som man får checka in kostnadsfritt.

Nu får vi chansen att testa speciellt anpassade reseprylar på ett av de allra striktaste och hårdaste flygbolagen. Det kommer bli riktigt spännande!

Utrustning

Ryggsäck

Preparations Backpack

Att hitta den ultimata ryggsäcken var det som kändes svårast. Helst av allt skulle jag ju velat haft en tredje arm för en rullväska, men när jag tänkte igenom vad som skulle kännas smidigast för mig var det att ha en ryggsäck som rymde det allra mesta jag behövde ha med mig. Jag ville också att den skulle skydda min dator och min kamera från stötar under resan.

Efter att ha tittat runt i sportaffärer på ryggsäckar så gick jag in i en kamerabutik och blev rekommenderad Lowepro Transit Backpack 350 AW. En lätt, men gedigen kameraväska, egentligen designad för att kunna bära riktigt mycket och tung kamerautrustning, men som lätt kunde byggas om att även fyllas med annat.

Skötväska

Preparations Britax nursery bag

Skötväskan är superviktig. Det kommer vara den väskan som får följa med ut på stan, så den ska kunna förvara alla viktiga och nödvändiga saker på ett säkert sätt. Flera av de skötväskor jag haft är väldigt öppna, ingen dragkedja i toppen och alldeles för lätt åtkomst till allt i väskan. Vi hade med oss Britax skötväskan till Egypten och den var superbra, men kanske lite liten.

Topplocket stängs med kardborre, något jag inte riktigt gillar. Men det finns flera bra fack som stängs med dragkedja runt om på väskan och väskans hänganordning går att justera i höjd så att den passar till vagnen.

Barnvagn

Preparations Mountain Buggy Nano

Ett av de allra svåraste valen är ju vilken vagn man ska ta med sig! Jag tänkte igenom mina mardrömsscenarier som jag trodde skulle kunna hända i London och utgick från det.

Jag tänkte mig att jag precis gått av på en tunnelbanestation med Ylva, med vagnen, ryggsäcken och skötväskan. Stationen i mitt scenario har ingen hiss eller rulltrappa och trapporna tornar sig framför mig. Jag behöver få med mig all packning och inte tappa bort Ylva.

Utifrån den tanken fanns bara två resevagnar jag känner till som man kan fälla ihop till ett litet paket och sedan hänga vagnen över axeln. Det är Babyzen Yoyo och Mountain Buggy Nano. Båda har mått som klarar handbagagegränsen på flyg.

Valet föll på Mountain Buggy Nano, eftersom vagnen är stabil trots sin vikt på under 6 kg. Den har också en fullbred sits och en generös varukorg under vagnen, något som vi säkert kommer ha användning för på resan.

Det ska bli superspännande att se om min ”ultimata” reseutrustning fungerar så bra som jag planerat.
Jag hoppas att ni följer oss på resan här på Stunder av Lycka.

Vad är ert bästa resetips med barn?

[divider]Läs även Del 2 av förberedelserna – Med koll på detaljerna[/divider]

Marie Widerberg
Marie Widerberg är Stunders redaktör. Hon älskar äventyr och har alltid något kul på gång. Hon har bland annat cyklat från Stockholm till Malmö med en ettåring och drömmer om att åka trike med familjen längst med Vietnams långa kust. Kontakta Marie på marie@stunderavlycka.se

Kommentera