Jesper Odelius skriver om vin varje tisdag, den här veckan om Bellefleur Zinfandel

Sverige fullkomligen badar i ”Zin”, det vill säga viner gjorda på druvan Zinfandel. Många av dem kommer från USA, men inte alla. Däremot brukar druvan räknas som amerikansk, och Bellefleur Zinfandel kommer från Kalifornien, USA.

PROVAT VIN: Bellefleur Zinfandel Premium Reserve (nr 78952)

Bellefleur Zinfandel (USA, 2013) finns i beställningssortimentet och inte mycket står att finna om vinet eller producenten – ens vid en googling. Det är lite förbryllande och jag blir med ens avvaktande.

Men min gissning är att det här är en kooperativ vinprodukt, beställd av importören (Wine Team) för att ha en ”svensk” ekologisk zinfandel i sortimentet. Dock, varför gissa? Jag kommer att kontakta Wine Team och har då några fler frågor, bland annat kring fatlagringen. Jag ska också se till att fråga på Systembolaget Bromma Blocks, som tagit in vinet på hylla i butik. Det betyder att butikschefen lyft in vinet på hyllplats från beställningssortimentet. Det brukar vara ett kvalitetssignum.

Angående lagringen finns inte heller någon information på flaskan. Men fatlagrat är vinet. De så definierande smakerna hos en klassisk röd zinfandel – ”rostade toner”, och ”vanilj” – kommer av fatlagring, normalt på amerikansk ek. En röd zinfandel som hör till det lite tyngre gardet beskrivs ofta så här på Systembolaget.se:

’’Mycket fruktig smak med fatkaraktär, rostade toner, inslag av blåbär, svartpeppar, mynta, björnbär och vanilj.’’

Och visst smakar vinerna ofta åt det hållet, men jag tycker att det är brist på fantasi och att svika kunden att inte prestera bättre än så. Därför ska ni, kära läsare, få en bättre beskrivning av vinet. Here goes:

Så doftar och smakar Bellefleur Zinfandel

Det här är ett vin som söker sin mat. Kombinerat med rätt mat tror jag på underverk i gommen och då kan vinet smaka stort. Doften påminner tydligt om katrinplommon, kanske inte den charmigaste referensen, men doften är fin, angenäm och stabil. Hellre en enkel doft än ingen eller en försiktig doft.

Smaken är direkt och underhållande, och mitt första intryck består också vid provning nu i samband med att jag skriver om vinet: barndomens kolaklubba, hårda klubbor, 6–8 stycken, formade som fotbollar, blekorange i en prasslig påse på Konsum.

Sen finns en lång och god eftersmak, som jag kan svära på har inslag av dill. Vinet beskrivs också med ord som örtigt hos importören.

Till mat

Jag har kvar att prova vinet till mat, så låt mig återkomma. Så långt som till älg skulle jag inte sträcka mig; jag hittar flera postiva omdömen om vinet där man har druckit det till älg.

Däremot ett vin till välgjord, kryddig pasta med färsk basilika, en god pesto eller strimlad oxfilet, till köttfärsrätter, köttpaj eller varför inte kroppkakor. Det vore bättre matval än älg till Bellefleur Zinfandel.

Som umgängesvin

Utmärkt trevligt rakt i glaset, utan mat eller ost. För den rödvinsförsiktige kanske i eldigaste laget, med en viss pepprighet. Men efter ett par klunkar torde det framstå som inbjudande, trots relativt tydliga tanniner. Tanninerna beskrivs som ”silkeslena” av importören, men jag håller inte med, och personligen uppskattar jag lite spets i smaken.

Helhetsomdöme

Ett gott vin i typisk amerikansk, mellantung stil. Ett vin som lovar mer, men som också kommer med frågetecken: jag vill veta vad jag dricker! Förstås pluspoäng tack vare att vinet är ekologiskt, så att vi får i oss mindre mängd gifter och inte på samma sätt sliter på naturen.

Rekommendation

Köp! För 115 kronor inte långt ifrån ett fynd. Smakar eget, trots en tydlig zinkaraktär. Kanske ditt nya favoritvin.

Recension av Bellefleur Zinfandel 2013 (USA)
Recension av Bellefleur Zinfandel 2013 (USA)
Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera