Idag slog dörrarna upp för den sjunde upplagan av världens största lakritsfest – Lakritsfestivalen 2015.

Lakritsfestivalen Queue

Iskalla vintervindar omgav oss när jag gick mot entrén vid Globenannexet, men inne i lokalen var det varmt och gemytligt. Lakritsfestivalen har 20 utställare i år, vilket är fler än förra året, men festivalytan kändes luftigare och bättre planerad än tidigare år. Observera att jag kom till Lakritsfestivalen när de öppnade, då ringlade kön lång utanför entrén och strax efter lunch hade det fyllts på ordentligt med folk, så kom välutrustad med tålamod.

I år var det även premiär för Glassfestivalen. Besökare på Lakritsfestivalen får även entré till en andra festival på samma mässområde. Flera kända och okända aktörer visade upp sina glassar och goda tillbehör. Jag tycker det är roligt att upptäcka nya sätt att äta glass på, och spanade in den ekologiska, agavesötade kokosgräddglassen från Go CoconutsJag provade även Gettergod gelato, Sveriges enda glass gjord på getmjölk. Eller vad sägs om att testa Sveriges godaste mochi-glass från Bubbies? Glassen är inbakad i ett hölje av rispasta, ett annorlunda och mumsigt sätt att servera glassen på.

Är inte lakritssås ett av favorittillbehören till just glass? Lakrits och glass passar väldigt bra tillsammans. Lakritsglass hamnar faktiskt på fjärdeplats på svenskarnas glasstopplista i år, efter vanilj, choklad och pekannöt, enligt Arlas kartläggning av svenskarnas glassvanor. Även rent generellt är lakritstrenden på uppgång. Kul tycker jag!

Lakritsfestivalen bjuder i år på flera olika typer av aktiviteter, man kan exepelvis göra egna hårkreationer av lakritsgodisar, gå på matlagningskurs, få lakritsmassage, delta i olika provningar eller äta en trerätters festivalmeny. För att vara säker på att få en plats, boka platsen på nätet från festivalhemsidan.

Rent a Chef <3 Liqourice

Lakritsfestivalen matlagningJag hade förmånen att få delta på en matlagningskurs och laga en av festivalrätterna, som var helt ljuvlig!

Citrongravad skreitorsk med komprimerade gurk- och morotskulor i champagnevinäger, morotscrudité och gurk- och morotsskum, toppat med riven lakritsgelé.

Lakritsfestivalen Rent a chef

Helt magiskt att äta och inte alls svårt med guidning av proffskockarna från Rent A Chef.

Många utställare att upptäcka på mässgolvet

Lakritsfestivalen Haupt

Jag hängde lite extra kring mina favoriter förstås och det är så kul att se hur Haupt Lakrits har utökat monterutrymmet flerfaldigt från förra året, och ändå är det helt vansinnigt mycket folk som trängs framför. Så himla roligt, och väl värt ett besök för lakritskonnässören. De har två olika sorters lakritspulver, ett från Kalabrien och ett asiatiskt, lakritsgranulat och praliner, och deras lakritsgodisbitar som släpptes i höstas finns som söt eller salt lakrits och innehåller hela 9% lakrits. Vanligt är att de billigaste lakritsleverantörerna brukar använda 2% lakrits och lite finare kvalitetslakrits på runt 6%. Nu till påsk har de också en Limited Edition burk som innehåller en honungs- och rörsockerkaramelliserad mandel som är perfekt att ge bort istället för påskägg!

Lakritsfestivalen Saltlakritssas

 

En nykomling på mässan är Calle och Såserna. De gör en saltlakritssås som är helt gudomlig! Värm den försiktigt på spisen och ringla över vaniljglass, hallon eller citronsorbet och njut. Som himlen i en liten burk! De är en av de fem finalisterna i Sveriges Favoritlakrits 2015, och jag tror att de kan ge den tvåfaldiga vinnaren Salmiakkola en riktig match!

Lakritsfestivalen Lakritsroten
Butiken Lakritsroten vann pris för finaste montern på mässan.

 

Sveriges Favoritlakrits 2015 utses av festivalbesökarna.

Alla som kommer till festivalen får en röstsedel och kan vara med och påverka resultatet på plats. Finalisterna är:

  • Djúpur från Freyja
  • Calle och Saltlakritssåsen från Cederströms
  • Lakrids D från Lakrids by Johan Bülow
  • Salmiakkola från Desserter utan gränser
  • Vanhan Viipurin lakritsi (Gamla Viborg lakrits) från Kouvolan

Vilken är din favorit?

Besök mässan i helgen och var med och påverka vilken som blir årets favoritlakrits.

 

Johanna Kenas
Johanna Kenas bor med man och två barn i en ständigt föränderlig villa strax utanför Stockholm. För Stunder av lycka skriver hon om inredning, tips och tricks, villaprojekt, nöjen, naglar, mat, barn och familj!

1 COMMENT

Kommentera