Ibland går det att hitta riktigt billiga flygbiljetter, samtidigt så lyckas man få livspusslet att fungera med en kort storstadsresa och helt plötsligt har man bokat in sig på en spontansemester.

Ryanairbokning

Bokning

För en vecka sedan slog jag till och bokade en tredagars resa till London för mig, snart gravid i vecka 27, och min dotter Ylva 2,5 år. Det var en spontan handling, jag har velat besöka mina vänner Yosh och Kajfa sedan de flyttade till London, men alltid när jag kollat biljetter så har de varit alldeles för dyra.

Men så lyckades jag pricka in nån typ av lågsäsong och hittade flygbiljetter med Ryanair för 182kr/st enkel resa. Förvisso från Stockholm-Skavsta till London-Stansted, men priset var för bra för att bara släppa tanken. Så jag gav efter och bestämde mig för att våga åka med ett av världens billigaste och strängaste flygbolag; gravid, med tvååringen och med endast handbagage.

Bagage

När man väl valt datum att resa, så ska man välja avgång och sedan listas en oändligt lång lista på tillval som prioriterad boarding, incheckade väskor och specialbagage.

Jag valde att resa utan incheckat bagage, inte för att jag inte har råd att ta med en incheckad väska på planet. Utan för att jag såg mig själv försöka bolla handbagage, barnvagn, tvååring och en resväska på Londons gator och i tunnelbanesystemet – där många stationer inte har hiss eller rulltrappa. I mitt scenario vägrar tvååringen sitta i vagnen och springer åt ett håll och jag försöker hålla koll på väskor och barnvagn. Jag insåg att hur mycket jag än gillar att shoppa så skulle jag inte kunna hantera en resväska alls.

Preparations Header 2

Som jag skrev i Del 1 av mina förberedelser, så insåg jag att jag helt enkelt var tvungen att välja resetillbehör som fungerade för mig. Det blev lätt och skyddande kameraryggsäck, liten och smidig resebarnvagn och en smidig skötväska att använda på plats.

Efter att ha läst Ryanairs regler mycket noga och ringt och dubbelkollat med kundtjänst så får vi ta med varsitt handbagage på upp till 10kg och en ihopfällbar barnvagn utan extra kostnad. Även fast den barnvagn vi har med oss klarar de strikta handbagage-reglerna så måste vi checka in barnvagnen eftersom vi redan har varsin väska. Vi kunde däremot få ta med oss barnvagnen hela vägen fram till gaten så skulle personalen ta hand om barnvagnen där.

Preparations part 2 Intyg

Graviditet

På Ryanair får man, liksom på de flesta andra flygbolag, flyga fram till vecka 36 i graviditeten. Efter vecka 28 måste man dock ha med sig ett hälsointyg där läkare eller barnmorska intygar att graviditeten är normal och vilken vecka man befinner sig i. Jag kommer vara i vecka 27 när vi reser till London, men min barnmorska skrev ett intyg ändå för att underlätta om det skulle bli några problem vid gaten. Nu oroar jag mig dock för att mitt intyg inte använder den mall som Ryanair vill att jag ska ha. Ska fundera på om jag hinner göra något åt det.

Preparations part 2 Hotel

Hotell vid flygplatsen

Eftersom det är ungefär en och en halv timmes resväg till flygplatsen och vi planerar att ta det första flyget på morgonen så bestämde vi oss för att boka in oss på Connect Hotels Skavsta, ett flygplatshotell bara 100 meter från Skavsta flygplats.

Vårt flyg går 06.35 och vi behöver checka in vagnen senast 40 minuter innan. Connect Hotels Skavsta har frukost från 04.00 så med lite tur hinner vi få i oss något innan det är dags att flyga iväg.

Viktigt före avresan

Checka in innan du kommer till flygplatsen.

För mig är det ganska konstigt att man checkar in från 30 dagar innan man ska flyga. Jag har alltid trott att man checkar in för att säga till flygbolaget, ”Hej här är jag, jag ska med på planet!”. Men nu har jag blivit mer upplyst, tror jag, för internet check-in är till för att skriva in passnummer och resedokument i systemet, efter det får du ditt boardingkort att skriva ut.

Det är en avgift på ca 70 euro eller 70 pund om du checkar in på flygplatsen. 70 pund är enligt Forex växlingskurs 966 kronor, så för mig och Ylva hade det blivit nästan 2000 kronor. Glöm inte att skriva ut boardingkorten, för måste det göras på flygplatsen kostar det motsvarande 15 euro eller 15 pund att ordna på flygplatsen. Det finns även en gratis Ryanair-app att använda för att checka in och att visa upp som biljett, men alla flygplatser godkänner inte appen, så jag skulle verkligen rekommendera pappersutskrift.

Preparations part 2 Transfer

Boka flygtransferbuss från flygplatsen

Om man är ute i riktigt god tid och bokar flygbuss ungefär en månad innan man ska åka, så kan man hitta flygtransfer för så lite som 2 pund per resa. Jag bokade ju hela flygresan med kort marginal så det fungerade tyvärr inte för oss. Det fanns flera alternativ att välja på, men de bolag jag hittade på webben ville att jag skulle boka en specifik bussavgång, och det är ju svårt att veta exakt hur lång tid det tar att ta sig ut och hitta rätt plats.

Så den här gången hittade jag det bästa OCH det billigaste alternativet (för oss) via transferbokning på Ryanairs hemsida. Det enkla valet hade varit att direkt via Ryanairs hemsida boka två tur och retur transfers för mig och Ylva, det hade kostat 426 kronor. Men läser man noga i den finstilta texten så reser barn upp till 3 år gratis på bussen i vuxens sällskap, så vi kunde båda åka fram och tillbaka för 213 kronor. Men om man råkar göra misstaget att betala fullt pris för hela familjen, så har företaget en policy som säger att de inte återbetalar några biljettavgifter.

Även här får man inte glömma att skriva ut biljetten på papper. Ryanairs resedokument är inte giltiga även om du bokar flygtransfer samtidigt som du bokar flyget. Utan giltig papperslapp blir du tvungen att köpa en ny biljett på flygplatsen.

Telefon- och bankkostnader

Telefonkostnader
Jag kan nog räknas som en mobilberoende person. Att vara utan internet på resan är något som jag tycker är extremt jobbigt. Därför kollade jag upp på min operatörs hemsida vad som gäller när jag är utomlands. Jag la också in en kostnadsspärr för mobil surf så att det inte blir några obehagliga överraskningar när man kommer hem.

Bankkostnader
Sist men inte minst så har jag kollat upp vad som gäller för uttag i utlandet. På min bank kostar kontantuttag 35 kr per uttag och jag kommer växla in en mindre summa pengar i förväg till pund om Ylva vill ha en glass eller liknande.

Det var allt jag hunnit ordna i förberedelser och om mindre än 24h så befinner vi oss i centrala London.

Testdrive MB Nano
Igårkväll tog vi ut resevagnen Mountain Buggy Nano på en testkörning. Det är skönt att ha koll på läget i förväg.

 

[divider]Läs även Del 1 i förberedelserna – Att välja det perfekta bagaget[/divider]

Marie Widerberg
Marie Widerberg är Stunders redaktör. Hon älskar äventyr och har alltid något kul på gång. Hon har bland annat cyklat från Stockholm till Malmö med en ettåring och drömmer om att åka trike med familjen längst med Vietnams långa kust. Kontakta Marie på marie@stunderavlycka.se

1 COMMENT

Kommentera