Jesper Odelius provar Barolo Josetta Safirio 2010
Jesper Odelius provar Barolo Josetta Safirio 2010

PROVAT VIN: Barolo Josetta Saffirio 2010 (ej på Systembolaget), pris 301 kr för 75 cl

Jesper Odelius provar Barolo Josetta Safirio 2010
Jesper Odelius provar Barolo Josetta Safirio 2010

Doft
Spritig, konjakspäron, mandel.

Smak
Finstämd, sammansatt, för regionen typisk stramhet. En tendens till bitterhet. Smaken är torr och för tankarna till mandelkubb och försiktig violpastill.

En typisk Barolo (Nebbiolo) i lyxförpackning

Barolo ligger i Piemonte, kanske Italiens kvalitetsregion nummer ett när det kommer till vin. Här tillverkas typiskt strama viner med mycket tanniner och Josetta Saffirio stämmer in i den traditionen. Det omedelbara intrycket är ett stängt men lovande vin som vill lagras 5–6 år till. Förmodligen skulle behållningen varit större med säg en årgång 2004 eller 2005.

En Barolo består alltid till 100 % av druvan Nebbiolo. Jag gillar det i en tid av galna druvmixar! Samtidigt märker jag hur jag tycker att det blir lite tråkigt. Man är liksom van med den explosiva smakkavalkad som dagens moderna vinprodukter så skickligt levererar.

Kalla det publikfrieri, men kom igen, vi dricker väl vin för att njuta och glädjas. Då tar jag gärna emot ett glas publikfrieri. En snorkigare kväll när jag bläddrar poetiskt i mina boksamlingar kan jag smutta på ett vin som detta.

Vinet vaknar långsamt till liv

Men överlag vill jag ha mer kärlek och det snabbare. För vinet utvecklas i glaset, men det går långsamt. Det säger mig att en dekantering, som snarare än filtrera bort fällningar skulle syfta till att lufta vinet, förmodligen skulle kunna lyfta fram någon procent mer upplevelse. Men jag tycker inte att det är värt besväret. Vinet är för ungt och jag avskyr att diska krångliga dekanteringskaraffer.

Behållningen är etiketten och doften. Smaken imponerar inte och för det här priset (401 kr/liter) kräver jag mer. Jag har träffat Andreas på importören Tryffelsvinet ett par gånger och kommer att slå honom en signal för en kommentar till vinet. Jag återkommer!

Rekommendation: Avstå

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera