Stunder av lycka Arne Jacobsen matbestick 10 designer att dö för

Design finns överallt. Även det mest odesignade har en design. Vi kan inte värja oss – och tur är väl det! Själens spegel, ögat, vill ha sitt.

Det vackra eller fula inom design växlar genom årtiondena på ett fascinerande sätt. Här serverar Jesper Odelius första delen av listan TIO DESIGNER ATT DÖ FÖR, personliga designikoner i en passionerad lista, utan hänsyn till tillgång eller prislapp.

[divider]Olivetti Valentine[/divider]

Stunder av lycka - Olivetti Valentine Ettore Sottsass

1. Skrivmaskin, design 1968 av Ettore Sottsass.

Coolfaktor: 8/10 • Tillgång: 7/10 • Prisbild: 7 000–10 000 kr beroende på skick

Skrivmaskinernas röda sportbil. Vacker som en dröm och med underbara tangenter. För den som kan skriva skrivmaskin den ultimata pjäsen. Vi andra ställer den i finrummet, matar in ett fräscht papper och skriver med pekfingervals:

All work and no play makes Jack a dull boy

[divider]Porsche 911 Targa[/divider]Stunder av lycka Porsche 911 Targa 10 designer att dö för

2. Öppen sportbil, design 1967 av Ferdinand ’’Butzi’’ Porsche.

Coolfaktor: 7/10 • Tillgång: 3–10/10 • Prisbild: ca 1,2 mkr

Siktar du på en ny Targa är tillgången 10 av 10, det vill säga obegränsad. Fabriken ligger i Tyskland och bygger på 1–2 dagar bilen som du har satt ihop (nåja) själv på Porsches hemsida. Vill du åka öppet utan att känna dig som en pensionär i Palm Springs (där åker man cabbad Mercedes) är det här valet för dig. Ner till Rivieran med öppna spjäll på Autobahn en vacker natt – i 270 km/h. Det kan väl vara värt en slant? Siktar du på en äldre Targa avgör skicket prislappen. Då är tillgången genast begränsad, en riktigt fin Targa något av de bra modellåren, till exempel 1974, kan kosta som en ny.

[divider]Swatch[/divider]

Stunder av lycka Swatch

3. Plastklockor, födelseår 1983, grundare Nicolas Hayek.

Coolfaktor: 10/10 • Tillgång: 5–10/10 • Prisbild: 50–5 000 kr

Jag har skrivit en artikel om Swatch i min nya varumärkesbok. Då lärde jag mig under min research att ingen någonsin lär sig av historien. Swatch tog död på det japanska kvartsurundret på bara ett par år och precis som med Nokia och Apple eller otalet andra exempel underskattade klassledaren uppkomlingen. Japanska klocktillverkare finns kvar, men deras dominans bröts för evigt av uppstickaren med färgglada plastklockor för någon hundralapp. I dag köper Seiko, Citizen och nästan alla andra sina centrala beståndsdelar av en och samma tillverkare – Swatch.

[divider]Matégot Trolley[/divider]

Stunder av lycka Gubi Mategot Trolley 10 designer att dö för

4. Tevagn, design 1953 av Mathieu Matégot.

Coolfaktor: 8/10 • Tillgång: 10/10 • Prisbild: ca 5 000 kr

Danska Gubis tevagn ritades av ungraren Mathieu Matégot. Ett multigeni som förutom design också sysslade med arkitektur. Gubi tillverkar möbler och inredningsdetaljer som står sig. Dessutom kan prislappen vara riktigt överkomlig, som för tevagnen, cirka 5 000 kronor för en nytillverkad. Du kan välja färg på brickan och dina tidningar vilar fint i sin egen hylla. Mums!

[divider]AJ matbestick[/divider]

Stunder av lycka Arne Jacobsen matbestick 10 designer att dö för

5. Matbestick, design 1957 av Arne Jacobsen.

Coolfaktor: 8/10 • Tillgång: 10/10 • Prisbild: ca 2 000 kr (16-pack)

Arne Jacobsens bestick utformades för SAS Royal Hotel i Köpenhamn i slutet av det vibrerande 1950-talet. Därifrån har de letat sig in i designhistorien. Hotellet ligger kvar snett mittemot Tivoli och är pepprat med cool inredning signerad Arne Jacobsen. George Jensen tillverkar besticken som förutom att vara snygga så snålvattnet kopplar på dessutom är sköna att hålla i och äta med. Köp!

Kommentera och vinn! Vilken är din designfavorit? Bästa kommentar belönas med en hemlig designklassiker.

I morgon: Apple Macintosh, Alfa Romeo GTV, Playstation, Concorde, Helvetica

[divider]Läs även: 10 designer att dö för – del två[/divider]

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

2 COMMENTS

  1. Hej hej,

    Detta tar tillbaka många gamla minnen!
    Min designfavorit är den gamla Swatch klockan för denna kan jag relatera till desto mer. Som jag sparade för att få ihop pengar till att köpa denna och lyckan var stor när jag lyckades 😀

    Kul inlägg! Hälsningar Frida

Kommentera