Stunder av Lycka - Concorde

I går listade Jesper designklassiker som Arne Jacobsens matbestick, Olivetti Valentine och Porsche 911 Targa. I dag har turen kommit till Apple Macintosh och Playstation. Missa inte att kommentera – du har chans att vinna grymma tidningshyllan Desktop från David Design.

Det vackra eller fula inom design växlar genom årtiondena på ett fascinerande sätt. Här serverar Jesper Odelius del två av listan TIO DESIGNER ATT DÖ FÖR, personliga designikoner i en passionerad lista, utan hänsyn till tillgång eller prislapp. Mycket nöje!

[divider]Apple Macintosh[/divider]

Stunder av lycka - Jesper Odelius skriver om 10 designer att dö för - Apple Macintosh

1. Persondator, design 1984 av Steve Jobs.

Coolfaktor: 10/10 • Tillgång: 4/10 • Prisbild: 1 000–5 000 kr beroende på skick

Apple Macintosh ändrade på allt. Med ett pris på drygt 50 000 kronor räknat i dagens värde var det inte en dator för vem som helst. Men maskinen med det vackra operativsystemet, de kreativa mjukvarorna och en spännande datormus sålde som smör. Reklamfilmen 1984 hjälpte till. Det är fortfarande en fantastisk reklamfilm, dessutom i regi av ingen mindre än gud: Ridley Scott.

[divider]Alfa Romeo GTV[/divider]Stunder av lycka - Jesper Odelius skriver om 10 designer att dö för - Alfa Romeo GTV

2. Röd italiensk sportbil, design 1994 av Enrico Fumia.

Coolfaktor: 10/10 • Tillgång: 5/10 • Prisbild: ca 60 000 kr

Varje Alfa Romeo är ett hopplöst projekt, men det är vansinnigt vackra bilar. Att de oftare står på verkstaden än uppfarten, inte startar på vintern och är bilbärgarens älskling spelar ingen roll. Inte ens att Alfa Romeo bygger på bottenplattan från horribla Fiat Tipo kunde avskräcka bilentusiasterna vid introduktionen. Och vem kan klandra dem? Finns det en vackrare italienare? Dessutom går bilen som ett strykjärn, när den går. Bästa bilköpet är ett museiobjekt du parkerar för gott, putsar på och njuter av.

[divider]Playstation[/divider]

Stunder av lycka - Jesper Odelius skriver om 10 designer att dö för - Sony Playstation

3. Spelkonsol, design 1994 av Manabu Sakamoto.

Coolfaktor: 3/10 • Tillgång: 8/10 • Prisbild: 500–1 000 kr

Manabu Sakamoto formgav en av världens mest igenkänningsbara logotyper. Sony hackar sig fram som företag i dag, långt från berömmelsen när Sony Walkman tog världen med storm. Men Playstation är ett starkt varumärke och logotypen står sig. Manabu Sakamoto har också ritat den vackra Sony VAIO-logotypen. Ett Playstation generation ett kostar i dag ett par hundralappar. Då får du förmodligen också med en kasse spel, med lite flyt klassiker som Megaman, Tekken, Silent Hill och Street Fighter Alpha 3.

[divider]Concorde[/divider]

Stunder av Lycka - Concorde

4. Överljudspassagerarjet, design av Pierre Satre.

Coolfaktor: 10/10 • Tillgång: 0/10 • Prisbild: –

Tänk bara ett gemensamt ingenjörsprojekt Frankrike-England. Och inte en simpel tågtunnel, nej, världens första passagerarjet för överljudsfart. En mardröm! Uvecklingskostnaderna för Concorde var både hemliga och astronomiska. Och när flygplanet till sist var färdigtestat fick det snabbt landningsförbud på så gott som samtliga av världens flygplatser. Concorde kunde inte bry sig mindre, utan höjde bara någon grad på nosen; nosen är ställbar så att piloten ska kunna se marken vid transport på bana. Ett fantastiskt fortskaffningsmedel för folket i farten.

[divider]Helvetica[/divider]

stunder-av-lycka-helvetica

5. Typsnitt, design 1957 av Max Miedinger.

Coolfaktor: 6/10 • Tillgång: 10/10 • Prisbild: 0–2 000 kr

Det finns ett antal Helvetica-varianter som är gratis. Men vill du ha det riktiga Helvetica och få det välfungerande i datorn köper du en licens för någon tusenlapp. Beroende på skärning, från Ultra Light till Ultra Black, kan du som är duktig med pennan snarare än svärdet forma nästan precis vad som helst – och det med ett enda typsnitt: Helvetica. Filmen om Helvetica från 2007 av Gary Hustwit är löjligt sevärd.

Kommentera och vinn! Vilken är din designfavorit?

Bästa kommentar belönas med tidningshyllan Desktop av Mats Theselius, från David Design, värde ca 700 kr. En blivande designklassiker i blänkande krom.

PS. Rum 21 har ingenting med tävlingsvinsten att göra. Det är Jespers tidningshylla och vinner du får du stämma träff med honom för en överlämning, eller robba hyllan i hemmet en yrvaken måndagmorgon.

[divider]Läs även: 10 designer att dö för – del ett[/divider]

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

2 COMMENTS

  1. För att jag ska tycka om ett design måste det vara bra när det kommer ut och fortfarande vara bra typ 20 år senare eller bättre. Min röst går därför till Macen – bra när den kom ut och dagens barnbarns barn Mac är ju inte annat än mycket trevlig att använda.

    • Hej Tina!

      Tack för din kommentar. Jag gillar förstås också Macen. Apples väg med design, kreativitet och unik användbarhet har ju verkligen visat sig vara ett framgångsrecept. Min första Mac var en Mac Plus och då var det ju utan hårddisk, programmen låg på diskett och man matade in och ut olika disketter beroende på vad man tog sig för i mjukvaran, rätt fantastiskt! Jesper

Kommentera