Jesper Odelius skriver om tillsatser i vin
Jesper Odelius skriver om tillsatser i vin

[dropcap size=small]T[/dropcap]rodde du att vin var så sagolikt befriat från tillsatser som antyds på flaskan eller boxen? Fel, fel, fel. Jag har själv tidigare både trott på och tyckt att det är gulligt och mysigt med vinets naturnära ursprunglighet. Visst, vin är inte världens nyttigaste, men det innehåller ju faktiskt bara druvor, vatten och lite svavel. Eller gör det?

Upp till 100 tillsatser i ett normalt bordsvin

Jesper Odelius skriver om tillsatserna i vin.
Lika viktigt som att leta fram ett gott vin är att hitta kvalitetsregioner med ambitiösa producenter. Så slipper du dricka motsvarigheten till Coca Cola på vinflaska. 

Många av de tillsatser som används innan vinet når ditt middagsbord används som processkemikalier. Det vill säga: de finns inte i slutprodukten utan används på vägen dit. Helt okej, kanske du tycker. Medan andra letar viner som fått vara i fred, druvor som skördats och fått jäsa. Varken mer eller mindre.

Sådana viner kallas naturvin och intresserar mig inte. Dels för att jag tycker att det är naturligt att ta lite hjälp när stora volymer av ett populärt livsmedel (kallar vi vin livsmedel?) måste fram under kontrollerade former. Dels för att jag inte vill betala priset.

Naturvinerna kostar runt 300 kronor flaskan och kommer inte att bli billigare. För det är efterfrågan för liten. Och vad hjälper ett naturvin om det smakar apa?

Jag vägrar dra likhetstecken mellan process eller ursprung och upplevelse. Givetvis vill jag inte njuta till vilket pris som helst. Miljöförstöring, utsugeri och förtryck är jag gärna utan – ett understatement – men bara för att vinet är Kravmärkt är det inte gott. Det behöver inte ens vara ett bra vin.

Kravmärkning eller ”ekologiskt vin” betyder inte ett vin utan tillsatser

Kravs fula logotype har börjat leta sig in på vinetiketter. Jag tycker den är en styggelse och reagerar direkt negativt på att se den som en del av flaskans etikett. För mig signalerar det ett vin som vill ta en enkel poäng, inte kan stå på egna ben. Men vad värre är, Kravmärkningen är verkligen ingen fullständig garanti för den som letar efter ett naturligt, giftfritt vin.

Massor är kvar att bestämma vad gäller hur ett vin får bli till och vad som gäller om det ska kunna kallas ekologiskt. Vad gäller själva jordbruket finns regler och praxis sedan länge, där är ”ekologiskt” i mångt och mycket lika med en bättre druvprodukt än sin icke-ekologiska motpart. Men sen, när druvorna ska förvandlas till vin, ja, då blir det svårare.

Förstås kan man med rätta hävda att det är mindre skräp i ett ekologiskt vin, men tro inte att vinet är utan tillsatser. De vanligaste är klarmedel (minskar grumligheten), socker (boostar smaken) och förstås svavlet (konserverar). För boxviner är tillsatserna fler, så gott som alla boxvin dopas med vinsyra för att förhindra utfällningar som kan sätta igen kranen.

stunder-av-lycka-bluefish

Riktiga skitviner får smak av ekspån, samma sort som du kan kasta ner i grillen för att få den där mumsiga BBQ-smaken på köttet. Ett snabbt sätt för vinbonden att få känslan av eklagrat på sitt ståltanksvin. Helt okej enligt EU:s reglemente, men vem vill dricka ett sånt vin; varför inte på egen kammare kolsyra en smula för en underhållande bornyr, för att sen kasta ner lite bluefish för en pikant och svårplacerad men spännande smakkollision?…

Vad väljer du? Price eller Performance?

Det kokar ner till vad du väljer. För smakar det så kostar det. Men då syftar jag inte på naturvinerna, undvik dem. Har du plånboken siktar du i stället på ett välgjort vin från ett kompetent vinhus som redovisar sin filosofi kring winemaking. Det kräver sin research, och kanske pallar du inte… (Tyvärr är systembolaget.se till föga hjälp.)

Men – det finns också en annan väg. Äkta vara har släppt en naturvinsguide. Jag förhåller mig skeptisk, men har efter en liten genomgång fastnat för några av vinerna. Bland annat tänkte jag ta hem några flaskor av Cuvée du Chat, Chateau Cambon. 148 kronor flaskan är väl överkomligt, bara det smakar gott.

Så, låt mig återkomma med en provningsrapport. Det blir någon av de kommande tisdagarna, då jag alltid skriver vin på Stunder av lycka. Till dess kan jag rekommendera den intressanta och ambitiösa genomgången av tillsatser i vin på Öhmans mat och vin.

Vi hörs!

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera