Jag älskar böcker. Samlar på böcker. Men har tvingats rensa ut. Och rensa igen. Anledningen? Plats, såklart. Moderna hem har inte utrymmena för alla hyllmetrar som en boksamling kräver.

Och hellre än att betala för lagringsutrymme där mina bokkassar ska stå och damma, bortglömda och eländiga i mörkret, skänker jag bort böckerna. Så Läkarmissionen och Erikshjälpen har fått böcker i omgångar. Noga utvalda. Skräpet har fått gå i soporna, som luggade pocketböcker och Jan Guillou.

Guldkornen har jag behållit, men mycket fint har hittat vidare till nya ägare.

Lika mycket som innehållet måste en bok bedömas på helheten. Omslaget, bokbinderiarbetet, pappersvalen, känslan, tyngden, närvaron, presentation och formgivning, doften. Och så förstås innehållet. En bra bok kan också vänta på att bli läst, 20–30 års väntan är väl inte så farligt? Boken får bida sin tid och har sällskap av kompisarna i bokhyllan.

Här har jag som en liten övning valt fem superomslag på fem superböcker, bara för er njutning, kära läsare.

1. Dwarf Rapes Nun; Flees in UFO – Arnold Sawislak (1985, denna utgåva 1987)

stunder-av-lycka-fem-fantastiska-bokomslag-1
Jag har fortfarande inte läst den här knasiga pocketen från 1985. Ibland öppnar jag den men kommer liksom inte vidare. Men omslaget är fantastiskt.

 

2. Kallocain – Karin Boye (1940, denna utgåva 1973)

Karin Boye Kallocain
Kallocain är mycket läsvärd och jag har ett antal exemplar, det här är det bästa.

”En glasklar och isgrym bok. Den väcker fasa när man läser den, men det är också meningen”. (Elmer Diktonius, på omslagets baksida, om Kallocain)

3. The Postman Always Rings Twice (1934, denna utgåva 1954)

stunder-av-lycka-fem-fantastiska-bokomslag-3Legendarisk, sparsmakad formgivning, som i dag är normbildande och efterapad i oändlighet. En Penguinklassiker köper du för en spottstyver på valfritt antikvariat och njuter förstås originalet före nytrycket.

4. Less Than Zero (1985, denna utgåva första engelska utgåva; 1985)

stunder-av-lycka-fem-fantastiska-bokomslag-4
En av de obehagligaste böcker som jag har läst. Det här är debutromanen, långt innan filmerna. Av vilka jag inte har sett någon, kan tilläggas.

5. Generation X (1991, denna utgåva 1991)

stunder-av-lycka-fem-fantastiska-bokomslag-5

Generation X var en enormt viktig bok. I alla fall om man fick tro 1990-talets profeter, som kunde berätta om en både blasé och brydd generation unga vuxna med stark egodrive. Allt hämtat ur Douglas Couplands berättelse om Andy, Dag och Claire och deras engagemang i amerikansk skräpkultur och MTV-samtid.

Dela gärna med dig av dina bokfavoriter i en kommentar!

 

 

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera