Under och inför påsken så dignar butikshyllorna av godsaker att bjuda på.

Här tipsar vi om härliga smaker att lägga i påskäggen, både kända favoriter och lite mer exklusiv konfektyr, som passar både stora och små.

Easter Table Header 2
På vårt dukade påskbord dominerar godiset i överflöd. Här vältrar vi oss i lyxig choklad, söta karameller och fantastiska skorpor.

Easter Table CupcakeSTHLM
Fina påskcupcakes och tårta i flera lager från Cupcake STHLM. Här 24 st cupcakes i låda tillsammans med en 10-bitars ”naked” cake. Garanterat uppskattat på påskfikat.
Easter Table Emmas Skafferi

Emma Tarberg är ”Skorp-Emma” på den lilla norrländska orten Junsele. Men hennes skorpor är mycket större än så, i företaget Emmas Skafferi bakas gudomligt goda skorpor i både klassiska och djärva kombinationer. Emma är dessutom lika noga med att välja bra råvaror som att välja återförsäljare, hela hennes varumärke andas genuin kärlek till hantverket, därför är det kanske inte så konstigt att hon fick det prestigefyllda priset ”Årets mathantverkare” i höstas. Emmas skorpor hittar du i väl utvalda butiker från Kiruna i norr till Malmö i söder.

Easter Table Emmas Skafferi 2
Easter Table Polkaprinsen
Gränna är välkänt för sina polkagrisar och polkastänger. Härifrån kommer också ”showbakaren” Stefan Fransson, Polkaprinsen som vann guld i polkagrisbakning 2013. Här blandas traditionella karameller i salig blandning med nya smaker. Varför inte dekorera påskens bakverk med lite krossade karameller eller ladda mormorsskålen med färggrant godis inför påskkärringarnas besök.

Easter Table Haupt
En annan duktig svensk hantverkare är Christian Haupt, en riktig stjärna på lakritshimlen. Han lanserade sitt företag Haupt Lakrits i fjol under Lakritsfestivalen. Då släppte han sina första praliner chok och krisp inför en kräsen publik, nu ett år senare innehåller produktsortimentet både söta och salta lakritsbitar utan tillsatser och specialpraliner i limiterade utgåvor. Till påsk har en speciell pralin lanserats i en fantastisk fin burk, Rörsocker- och honungskaramelliserade italienska mandlar omgivna av lakritspulver från Kalabrien, salmiak och vit choklad.  En riktig smaksensation i munnen.

Easter Table Haupt 2
Easter Table Djupur
Från Island kommer den klassiska vita bollen Djúpur. Chokladöverdragna lakritsbitar i krispigt sockerskal som tillverkas utanför Reykjavík. Kombinationen lakrits och choklad har varit älskad på Island i mer än 50 år och här i Sverige upptäcker fler och fler den goda kombinationen. Finns hos välsorterade lakritshandlare.

Easter Table Omnom
Omnom Chocolate kommer liksom Djúpur från Island. Här är det högkvalitativ choklad i fokus med spännande smakkombinationer och vacker design som står i fokus. Företaget hade bara funnits i ett år när de vann brons i International Chocolate Awards för sin 66% choklad med kakao från Madagaskar.

Chokladkakorna säljs nu över hela världen och binder samman isländsk mytologi med modern design genom de snygga förpackningar med origamiinspirerade illustrationer. En fantastisk gå-bort present att ta med, eller varför inte unna dig själv lite vardagslyx.

Easter Table Omnom Stack
Easter Table Omnom square
Easter Table ChocoMe
ChocoMe’s chokladkakor är färgglada små konstverk av choklad rikligt dekorerade med härliga bär, nötter och frystorkad frukt. Vår favorit är mörk choklad toppade med rostade pecannötter och stora frystorkade blåbär. Supergott och vackert! En perfekt gåva till värdinnan på påskmiddagen tillsammans med en vacker scarf. Den här silkiga marmormönstrade sjalen kommer från Åhléns.

Easter Table Sainsburys
Vår redaktör Marie Widerberg kunde inte låta bli att köpa med sig några godsaker från matbutiken Sainsbury’s i London förra veckan. Det blev några klassiska Cadbury Creme Eggs, söta kaninkakor och folieinslagna chokladägg.

Easter Table Tallrik

Ibland behövs det bara något litet.

Varför inte en gudomlig salmiak-kolastång från Desserter utan gränser, eller en lagom mumsig kvalitetschokladbit till kvällens kaffetår? Lakritsfabrikens småförpackningar med lakritsfavoriter räcker för ett helt fredagsmys, varför inte till ett glas rött vin.

Easter Table Salmiakbomber och dragekola
I det lilla chokladeriet med namnet Ett Chokladeri i Hägersten tillverkas det salmiakbomber värda sitt namn. Det finns inget blygsamt med en salmiakbomb, den smäller till med full kraft i munnen och spränger in salmiaksmaken i alla vrår. En storfavorit på årets lakritsfestival och en garanterad succé att bjuda gästerna på till efterrätten.

Berikssons mini-ask med en underbar mjölkchokladdragée med 10 % lakrits inbäddad i chokladen. Precis som salmiaksbomberna så bjuder dessa små godbitar på en riktig upplevelse med mycket smak.

Easter Table Van Slooten Wombat 2
Van Slooten är kanske mest kända för sin klassiska lakrits Old Timers, men reda förra året kom nyheten med lakrits fylld med flytande innehåll. Finns både som het, salt och fruktig variant, där den sista inte innehåller lakrits alls.

Easter Table Van Slooten Wombat
Wombat Candies är en svensk världsnyhet som lanserades på Lakritsfestivalen i år. Visst märker man att lakritsintresset bara blir större och större? Wombat Candies tillverkas enligt dem själva hos Sveriges minsta karamellkokeri, Sveas Karamellkokeri på Limhamn. Aromerna kommer från Australien och under det nya varumärket ingår spännande lakritsprodukter med allt från lakritste till müsli.

Easter Table Easter Egg

Omtanke i påsk i platta ägg från Postnord.

De platta påskäggen gjorde entré för några år sedan och är ett bra sätt att skicka lite glädje till de som inte finns i närheten i påsk. Påskäggen finns att hämta gratis på Postnords serviceställen. Fyll äggen med lösgodis, eller varför inte en tandborste och lite barntandkräm till barnbarnet man tror kommer få tillräckligt med godis i påsk?

Easter Table Hello Kitty
Fyll ett platt påskägg med en tandborste, tandkräm och en fin hårborste. Fina hårspännen och hårband kan också vara ett sätt att fylla påskäggen med annat än onyttigheter, speciellt för yngre barn som inte blivit introducerade till godis ännu.

Hoppas att ni har hittat härlig påskinspiration på vårt påskbord.

Har ni några frågor gällande produkterna är det bara att höra av er. Vi blir glada för all feedback från våra läsare.

Ha en fantastisk påskhelg och var rädda om varandra!

Marie Widerberg
Marie Widerberg är Stunders redaktör. Hon älskar äventyr och har alltid något kul på gång. Hon har bland annat cyklat från Stockholm till Malmö med en ettåring och drömmer om att åka trike med familjen längst med Vietnams långa kust. Kontakta Marie på marie@stunderavlycka.se

1 COMMENT

Kommentera