Jesper Odelius skriver om Yoko Tsuno
Jesper Odelius skriver om Yoko Tsuno

Älskar du som jag serier har du garanterat stiftat bekantskap med belgiska mediehuset Dupuis. Här trängs storheter som Spirou, Gaston och smurfarna, men också senkomna klassiker, som Largo Winch. Dupuis är också hem till Yoko Tsuno, en kvalitetsserie med en kvinnlig elingenjör i huvudrollen. 

Äventyren med Yoko Tsuno har givits ut i Sverige, samtliga på Semic förlag, totalt 10 svenska äventyr. Det sista äventyret att ges ut på svenska är Tidsspiralen (1981) som gavs ut 1984. Men sen är det stopp vad gäller svensk utgivning, trots att det finns 26 kompletta äventyr och upphovsmannen Roger Leloup 72 år gammal fortsätter att teckna och skriva manus.

Yoko är en smart och framåt tjej, hon är reporter och elingenjör och flankeras av killarna Vic och Pol. Men det är Yoko som har modet och idéerna och är den som klarar skivan när trion hamnar i knipa. Hon är smart, rolig, ärlig och har lätt för att skaffa nya vänner.

Ligne claire – som Tintins Hergé

Både teckning och manus håller genomgående mycket hög kvalitet och med bara en gnutta barnasinne kvar kan även intresserade vuxna läsa serien med behållning. Om inte annat kan man studera Roger Leloups detaljerade avbilder av miljöer, maskiner och detaljer betydelsefulla för berättelsen.

Stilen är inte olik Hergés och Leloup använder samma teckningsteknik, så kallad Ligne claire. Det ger rena vackra bilder som är lätta att läsa av för ögat trots en slående detaljrikedom. Roger Leloup arbetar med verkliga förlagor och till exempel seriens bilar återges med för modellen korrekta detaljer. Här ett exempel med Fiat Bertone X1/9.

stunder-av-lycka-yoko-tsuno-fiat-bertone

Ett bra exempel på Leloups Ligne claire är äventyret Vid livets gräns, där den tyska byn Rothenburg finns mästerligt återgiven.
Ett utmärkande exempel på Leloups Ligne claire är äventyret Vid livets gräns, där den tyska byn Rothenburg finns mästerligt återgiven. 
Staden Rothenburg i Vid livets gräns, ett av de mest spännande och mest oväntade äventyren.
Staden Rothenburg i Vid livets gräns, ett av de mest spännande och mest oväntade äventyren.

[divider]Kronologi[/divider]

”Le trio de l’étrange” (1972) – ”Närkontakt i jordens inre”, Semic (1981)
”L’orgue du diable” (1973) – ”Djävulens orgel”, Semic (1979)
”La forge de vulcain” (1973) – ”Explosion i underjorden”, Semic (1981)
”Message pour l’éternité” (1975) – ”Spökplanet”, Semic (1980)
”Les 3 soleils de Vinéa” (1976) – ”Tvillingsolarna”, Semic (1982)
”La frontière de la vie” (1977) – ”Vid livets gräns”, Semic (1982)
”Les titans” (1978) – ”Jätteinsekterna”, Semic (1983)
”La fille du vent” (1979) – ”Livsfarlig vind”, Semic (1983)
”La lumière d’Ixo” (1980) – ”Ljuset från Ixo”, Semic (1984)
”La spirale du temps” (1981) – ”Tidsspiralen”, Semic (1984)

Förklaring: Original (utgivningsår) – Svensk utgivning (utgivningsår). Senaste utkomna album är Le Maléfice de l’améthyste (The Amethyst Hex, 2012.)

Teknik och science fiction

Namnet Yoko Tsuno är en ordlek på Yokozuna, högsta rangen i japansk Sumo. Det är lite roligt, eftersom Yoko är synnerligen slank, raka motsatsen till en sumobrottare. Det förekommer också annan diskret humor genomgående i äventyren, och den som ofta får agera i komiska situationer är Vic, som arbetar tillsammans med Yoko på reportage och då håller i videokameran.

Yoko Tsuno fungerar precis som andra serieäventyr; karaktärerna åldras inte, och jag tycker verkligen om det. Yoko, Vic, Pol, eller Khany, som är en Vinian och som Yoko träffar i äventyret Explosion i underjorden – hon återkommer i ett antal av äventyren utan att ha åldrats en dag.

Khany, fan art av Morhain-Stef på DeviantArt.
Khany, fan art av Morhain-Stef på DeviantArt.
stunder-av-lycka-yoko-tsuno-4
I spökplanet har radioteknik en central roll. Och Yokos våghalsighet sätts på prov. 

Spännande maskiner och fantastiska vetenskapliga koncept är också genomgående för äventyren, och en betydande del av behållningen. För den som är nyfiken på serien rekommenderas Spökplanet och Explosion i underjorden, två av de allra bästa äventyren och som dessutom båda finns i svensk översättning. Båda går att hitta på Bokbörsen och Tradera för små pengar.

Tycker du om serier? Vilka är dina favoriter? Dela gärna med dig i en kommentar.

 

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera