Jesper Odelius skriver om Lyngrove Pinotage 2013 – blandas med Coca Cola
Jesper Odelius skriver om Lyngrove Pinotage 2013 – blandas med Coca Cola
Jesper Odelius provar Ecologica Shiraz Malbec
Stunder av lyckas Jesper Odelius provar Ecologica Shiraz Malbec 2014 och Lyngrove Pinotage 2013.

I dag utvärderar jag två röda boxviner från Systembolaget, eko-argentinaren Ecologica Shiraz Malbec (nr 6512) och åtminstone tidigare storsäljaren sydafrikanen Lyngrove Pinotage (nr 28008)Ingen av dem har stått på min sugen-lista, därtill är det alltför oklara ursprung och allmänt hållna beskrivningar och förpackningar.

Det skulle visa sig att mitt osvikliga sjätte sinne för ett okej respektive mediokert eller dåligt vin skulle få rätt. Men jag gick på tvärs mot magkänslan och tog de här två boxarna till sist.

Men först: vad jag vänder mig mot med ekologiskt vin

Som den envisa person jag är fortsätter jag försöken med ekologiska viner, som Ecologican i denna provning. Ändå vet jag ju att ”ekologiskt”:

• inte är en garanti för kvaliteten
• inte en garanti för ett vin som är bättre för kretslopp och natur
• inte är en garanti för att tillverkning och hantering gått sjysst till.

Allt medan kartonger och flaskor kladdas ner med logotyper, stora sådana; Fairtrade, Krav, ekologiskt hit och dit. Jag känner mig som en fårskalle som går på det. Jag tänker att det är lovvärda initiativ som borde stöttas. Men tydligen kan vilken skit som helst säljas till den dumme svensken bara förpackningen är rätt. Så känns det, men givetvis är den ekologiska vägen framtiden, sett från ett helhetsperspektiv.

Varför är inte ’’ekologiskt’’ = ekologiskt?

Varför ekologiskt vin inte är en garanti för en ekologisk produkt? Jag har skrivit om det i artikeln Tillsatserna i vin som inte redovisas. Den är synnerligen läsvärd och tar upp sådant du hittar väldigt lite om på internet. Läs och lär!

Vad gäller alla boxar och framtiden ser jag tre tydliga huvudspår (kom ihåg att boxvinerna står för nästan 70 % av Systembolagets försäljning):

[divider]1. Puckovinet[/divider]

Stunder av lycka skriver om ekologiska vin och boxvin i allmänhet
PUCKOVINET: Vernissage Chardonnay Viognier

Exempel: Tre apor, viner i kartonger formade som en handväska, Chill Out, mfl
Kommentar: Efter för mycket hembränt är både syn och omdöme försvagat hos kunden som bär hem dessa varor.

[divider]2. Okejvinet[/divider]

Jesper Odelius skriver om boxvin och Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé
OKEJVINET: Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé – också på box.

Exempel: Vila Santa Reserva, Cline Zinfandel, Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé.
Kommentar: Faktiskt bra vin som är på riktigt, och som också vågar och vill finnas på box.

[divider]3. Ekovinet[/divider]

Jesper Odelius skriver om ekologiskt vin
Här ser du mumbo jumbot som är typiskt för ekoboxarna. Stora blaffiga logotyper från Krav och andra. Säljtext som i bästa fall är tveksam, i sämsta fall direkt lagvidrig. Som i fallet med Cape Original, där copyn gör gällande att vinet tilldelats sina miljömärkningar efter förtjänst och som en belöning. I själva verket ansöker och betalar man hos Krav, Svanen och andra ”märkare”. Den nya förpackningen kan du också jämföra med den tidigare bajsbruna. Samma vin – godare förpackning. Det betyder klirr i kassan!

Exempel: Cape Original Shiraz Cabernet Sauvignon, Ecologica Shiraz Malbec, Candidato Tempranillo.
Kommentar: Viner som med otur lutat sig tillbaka, nöjda med sin ekologiska status. Nöjdheten är ett gift!

[divider]Provning 7/4 2015[/divider]

Så, hur smakar då denna tisdags två boxar?

Tillbaka till boxarna, den ekologiskt klingande argentinaren Ecologica Shiraz Malbec (nr 6512) och sydafrikanen i (för) enkel stil, Lyngrove Pinotage (nr 28008):

Ecologica Shiraz Malbec (nr 6512)

Okej smak och presentation, men ett slätstruket i bästa fall matvin. Slinker ner utan att uppröra någon. Till lättare mat med viss behållning och inte oäven smak av kolakaramell, försiktig pepparmint och någon lakrits. Sockerhalt 4 gram/liter. 199 kronor för 3 liter. BETYG 3 av 5.

Lyngrove Pinotage (nr 280008)

Ett pizzeriavin som blir sämre till mat och då bara smakar bittert spritigt. Möjligen okej som buffévin en vacker dag i trädgården då gästerna har tankarna på annat håll. Vinner på att blandas med Coca Cola. Sockerhalt mindre än 3 gram/liter. 179 kronor för 3 liter. BETYG Skräpklass.

Har du druckit någon av dessa? Håller du med, eller vill anlägga moteld? Gör det i en kommentar!

 

Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

4 COMMENTS

  1. Har alltid föredragit Rioja viner, och sällan blivit besviken! Det är de enda rödvin som jag tycker är både prisvärda och goda, men det tycker kanske inte ett ”vinproffs”!

    • Hej Marie! Rioja är ett utomordentligt distrikt i norra Spanien, en region känd för sina goda viner. En annan spännande region, dessutom i närheten av Rioja, är Ribera del Duero. Från kanske framför allt Rioja kommer många ”ursprungstypiska” viner – alltså viner som smakar som man förväntar sig när man fått veta lite om ursprunget. I Riojafallet ska en Rioja smaka Rioja för att anses ursprungstypisk. Och gott så. Mindre lotteri och mer glädje för den som ska köpa hem vin. Personligen föredrar jag dessutom ett spanskt vin framför ett franskt. Så vill du fortsätta att ”bara” köpa Rioja, tycker jag det är en bra idé! /Jesper

    • Härligt att höra, tack Nathalié. Vin behöver du inte vara tveksam till över hela linjen, däremot är det bra att vara uppmärksam på hur ett vin kommit till. Mycket går att tar reda på bara genom Systembolagets information och personal, men inte allt. Läs gärna min artikel här på Stunder om tillsatserna i vin också, den är intressant och det står inte så mycket om det på nätet. Ett seriöst vinland som jag kan rekommendera är Spanien. Tack för din kommentar! /Jesper

Kommentera