Med utsikt över Östersjöns vatten ute på den lilla ön Stumholmen i Karlskrona ligger Marinmuseet. Ett av svenska statens tre marinmuseer och det enda som ligger utanför Stockholm.

Vi besökte Restaurang Skeppsgossen för att prova deras Blekingebuffé, något som de själva beskriver som ”svensk tradition när den är som bäst – vällagad husmanskost”.

Marinmuseet Blekingebuffe Restaurang
Vi fick tipset att besöka Skeppsgossen med deras Blekingebuffé då maträtterna (oftast) är riktiga favoriter hos barn. Restaurangens ytor är rymliga och man behöver inte trängas med vagnar och barnstolar, dock kan det vara bra att komma lite före eller efter lunchrushen om man vill sitta med barn i lugn och ro.

Marinmuseet Blekingebuffe Boat

Maten

På den ständiga menyn finns husmanskostfavoriterna:

  • Kroppkakor, stekta och kokade, med vit sås
  • stekt sill med potatismos och skirat smör
  • Raggmunkar med stekt fläsk och lingonsylt/rårörda lingon

Varje dag serveras även en dagens rätt, en varm soppa med bröd och en salladsbuffé, så även om man äter här ofta så finns det annat att äta.

Marinmuseet Blekingebuffen
Personligen tyckte jag väldigt mycket om maten som serverades. Jag är en stor fantast av husmanskost och här fanns alla mina favoriter på ett och samma ställe. Självklart blir det inte samma sak som att beställa in en tallrik stekt sill med potatismos från en a la carte meny, buffé är buffé.

Marinmuseet Blekingebuffe Tallrik

Smakerna fanns där och jag njöt ordentligt av lunchen. Ingen går hungrig härifrån. Det är också skönt att hitta alternativ med bra mat för barn, som barn gillar. Här lyste de färdigköpta pannkakorna och de trista köttbullarna med pulvermos med sin frånvaro. Heja!

Pris

Priset på vardagar och helger skiljer sig marginellt åt. En vuxen betalar 100 kr på vardagar och 115 kr på en helgdag. Barn under 10 år äter för 60 kr (helg 70 kr) och barn under 3 år äter för 15 kr (helg 20kr). Även pensionärer och studerande med CSN får rabatt.

Barnvänligt

Marinmuseet Blekingebuffe Sittplatser

Ett prisvärt alternativ för barnfamiljen och ett extra plus för att man kan använda fräscha skötbord och toaletter som ligger precis i entrén till museet.

Barn under 18 år går dessutom in gratis på museet så har man lite äldre barn som kan roa sig med att gå in på museet medan man tar en kopp kaffe på maten, ja då kanske man kan få en liten stund att sitta ner i godan ro innan det är dags att gå vidare.

En klar Karlskronafavorit!
Äter du gärna husmanskost?

Marie Widerberg
Marie Widerberg är Stunders redaktör. Hon älskar äventyr och har alltid något kul på gång. Hon har bland annat cyklat från Stockholm till Malmö med en ettåring och drömmer om att åka trike med familjen längst med Vietnams långa kust. Kontakta Marie på marie@stunderavlycka.se

Kommentera