Jesper Odelius skriver om Nintendo Game & Watch och emulatorn Pica Pic.
Jesper Odelius skriver om Nintendo Game & Watch och emulatorn Pica Pic.

Jag har en drös Game & Watch spel någonstans, somliga funkar, andra inte. Batterier behöver samtliga. Och de verkligt åtråvärda, de jag aldrig hade eller fick tag på, har jag köpt i modern tid.

Som Zelda Game & Watch. Jag köpte det på Tradera, svindyrt, och har sedan dess inte använt det. Det är liksom fint som det är. Dessutom liknar spelupplevelsen inte alls det som frälst mig på Zelda på först Gameboy och sedan N64. Jag hör till dem som fortfarande tycker att spelupplevelsen på Gameboy överträffar allt som kommit sen.

Spela Game & Watch på Pica Pic

Nu kan jag berätta att du inte behöver jaga Game & Watch-originalen på Tradera eller Blocket. Om nu intresse fanns. I stället kan du spela på Pica Pic, en emulatorsajt för Game & Watch som gör ett grymt bra jobb.

Tyvärr krävs Flash, så det funkar inte på mobiler, eller ska jag säga iPhone. (Vet inte hur Android beter sig, och tänker inte ta reda på det.)

Spelen är snyggt digitaliserade och beter sig exakt som originalen. Octopus är fortfarande sjukt svårt, Parachute lätt i början, sen hopplöst, och här finns Mickey & Donald. Det spel som jag VERKLIGEN ville ha. Jag låg ett antal veckor på S:t Görans sjukhus för många år sedan och min rumskompis hade både Oil Panic och Mickey & Donald. Det gjorde honom till gud i mina ögon.

Caveman kan du spela på Pica Pic, komplett med ljud och de knasiga kontrollerna från originalet.
Caveman kan du spela på Pica Pic, komplett med ljud och de knasiga kontrollerna från originalet.

På Pica Pic finns också underbara märkligheter som Radio Game & Watch (spelet Barrier) och fantastiska (och extremt svåra) Caveman (Grandstand/Tomy 1982) som har en hybridiserad display, den känns som en korsning med en miniräknare. Tomy som tillverkade Caveman gjorde många spännande och udda elektroniska leksaker, bland annat ett underhållande miniflipperspel.

De verkliga Game & Watch kom alla från Nintendo, men förstås fanns mängder av varianter. Somliga bra, andra usla. Ett av de coolaste är Trojan Horse från Gakken. Tungt och gediget och med grym spelkänsla. Svårt också.

Gakken Trojan Horse (1981).
Gakken Trojan Horse (1981). Vad ett ”LCD CARD GAME” är väntar fortfarande på sin förklaring. Kontrollerna är enkla, med vänster knapp spjutar man fiender på den trojanska häst som rullas fram. Man får akta sig för att spjuta good guys. Med höger knapp fäller man ner vindbryggan för good guys, men stänger den för fiender. Svårt och vanebildande.

Snygga, gedigna case gjorde spelen närmast oförstörbara

Jag vet ingen som förstörde sitt spel, det jag har hört om är att displayerna kan sluta fungera om de får ligga utan att användas 15–20 år. Jag tror att det har drabbat ett av mina spel, Snoopy Tennis. Där allt verkar fungera men displayen inte visar något.

Dubbelskärmsspelen, som Oil Panic, Donkey Kong och Mickey & Donald, var de som utvecklade skydden som gjorde att spelen höll. Hårda, coola case med ett ordentligt snäppe. De enklare spelen med bara en skärm, som Snoopy Tennis, fick förvaras i sin originalkartong med frigolit av den som var försiktig.

Oil Panic Game & Watch på Stunder av lycka.
Oil Panic Game & Watch på Stunder av lycka.

Fyra knappar – genast svårare

Game & Watch på Stunder av lycka, av Jesper Odelius
Fånga äggen i korgen, annars blir det kras – och knas. Och, jodå, korgen rymmer precis hur många ägg som helst, jag lovar.

Vänstra övre knappen styr du med W på Pica Pic, vänster nedre knapp styrs med S, höger övre knapp är O, nedre höger knapp är K. Lycka till!

Jag har spelat det här spelet, men måste ha lånat det. Det var inget jag hade själv och jag kan inte komma ihåg namnet. I digitaliserad version är spelet på ryska, så ingen hjälp där. Men det är roligt att spela och svårt, med den där buttra charmen hos de här små spelmaskinerna: ingen humor, bara spel, ingen flärd, bara blip-blip. Ett skoningslöst Tre liv-universum, utan bonusbanor eller andra chanser. Och utan hiscorelistor eller delningar på Facebook.

Vilket var ditt favvospel? Har du ens spelat Game & Watch, eller Gameboy? Jesper skulle älska att få in din feedback genom en kommentar!

Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

2 COMMENTS

  1. eftersom mina föräldrar vägrade köpa mig en Gameboy har jag bara provad dessa andra små spelen (räknas det som orättvist att aldrig ha fått eller ha spilt på en gameboy…japp, det tycker jag, så har nästan köpt mig en flera gånger….). Min favvo blant alla dessa fantastiska småspel var….tetris:-) snurra geometriska figurer och lyssna på musiken var supercool underhållning för mig när tid skulle fördrivas. I december köpte jag faktisk ett Donald Duck (Kalle anka) tidningspaket, där ett game & watch spel var med….måste erkänna att det var utslagsgivande för att jag köpte paketet. MEN gillar dagens unga sånna spel? Har inte vågat ge den ungen damen paketet än…

    • Hej Tina! I dag när jag tittar på Gameboy kan jag tycka att det upplevs extremt omodernt, särskilt de gamla, svartvita skärmarna. För att se bättre fanns en lins med inbyggd belysning som kunde köpas som tillbehör till Gameboy. Men – spelglädjen var stor och spelen var extremt finurliga. Tetris har jag aldrig klarat speciellt bra, det jag längtar tillbaka till att ha tid och tålamod att ta tag i igen är Zelda på Gameboy. Men det är svåra spel och jag körde till slut fast så totalt att jag gav upp, nej inte gav upp, bestämde mig för att ta en paus. Tack för din kommentar! /Jesper

Kommentera