Jesper Odelius provar Chateau Magnol Haut-Médoc 2011
Jesper Odelius provar Chateau Magnol Haut-Médoc 2011
33 miljoner flaskor vin kommer från Haut-Médoc årligen. I dag provar Stunder av lycka Chateau Magnols signaturvin.
33 miljoner flaskor vin kommer från Haut-Médoc årligen. I dag provar Stunder av lycka Chateau Magnols signaturvin.

Jag har senaste tiden fått flaskor att recensera från olika håll. Den röda jag dricker i dag är en 200-kronorsbekantskap från Haut-Médoc i Bordeaux.

Flaskan andas den där finstämda kvaliteten som jag älskar. Inget sticker liksom ut. Inga rultiga flodhästar, blåa rosetter kring halsen och ingen boots- och bältesspännesestetik.

Men förstås är det som vanligt insidan som räknas, eller rättare, innehållet. Och Chateau Magnol kan försvara sig. Vinet är utmärkt redan från flaskan och skulle förstås må bra av en dekantering, eller snarare luftning. Ännu bättre skulle vinet må av lite ålder, säg tre-fyra, men inte fem år, lagrat på flaska under rimliga förhållanden. Då tror jag att man får ett riktigt trevligt vin.

Nu är det inte oävet, men vinet är inte färdigt. Och jag gillar det. Chateau Magnol Haut-Médoc är ett klassiskt vinhantverk. Annat är det med de moderna vinerna, där Systembolaget konsekvent anger ”vinner inte på lagring”. Nästa steg är bäst före-datum också på vin tappat på flaska, tro mig.

Chateau Magnol finns inte på Systembolaget.se och inte heller i beställningssortimentet. Men en sökning i Google avslöjar att svenskarna har kommit i kontakt med gården och vinet. Prislappen kanske avskräcker, runt 200 kr per flaska, men värre är väl kanske resan och arbetet med att hämta hem vinet. Samtidigt är ju en vinresa något trevligt. Förmodligen går en svensk importör också att skaka fram.

Jesper Odelius provar Chateau Magnol Haut-Médoc 2011
Jesper Odelius provar Chateau Magnol Haut-Médoc 2011

Så hur smakar vinet?

Smaken är försiktig men intressant och jag blir genast sugen på 2007:ans årgång, som ska vara en av de allra bästa.

Vinet växer när temperaturen går upp. Jag började med vinet på 13 grader (för kallt) och tyckte att det nådde maximum runt rumstemperatur (för varmt). Det sägs att svensken dricker rött vin för varmt och vitt vin för kallt. Det stämmer nog ganska bra.

Tydligaste smaken är den av pengar – det här smakar välgjort. För egen del räcker det långt, hur konstigt det än kan låta. Andra smaker är russin på ett trevligt sätt, lagerblad, vitpeppar och en svårbeskriven, trivsam kritighet. Kanske också någon örtighet, men snarare en förnimmelse av solbadad dikesren och en dammig route nationale.

Bästa betyget är att vinet gör mig sugen på mer. Ett resultat av de fina tanninerna, rundare och elegantare än Systembolagets italienska stapelvaror.

En trevlig kapsel hjälper helheten.
En trevlig kapsel hjälper helheten.

Chateau Magnol hette tidigare Chateau du Dehez men fick med nya ägare i slutet av 1970-talet nytt namn och ett betydande lyft i ambition och kvalitet. Ett flerårigt arbete inleddes och gården nådde 1987 klassificeringen Cru Bourgeois, en viktig och får man förmoda välförtjänt kvalitetssignal – svensken som bär på romantiska drömmar om att köpa vingård för att steka i solen med ett glas av egna vinet i näven missar slitet som ligger bakom. Och pengarna.

En vinegendom i dåligt skick är ett svart hål där allt åker ner, tiden, livet, pengarna. Kommer du ut helskinnad på andra sidan, utan banken i hasorna, har du lyckats. Förstås finns ändå gott om också sådana exempel. Svenska Terreno i trevliga Greve in Chianti i Toscana är ett sådant, där Terreno-vinerna nu funnits i Systembolagets standardsortiment sedan ett antal år och tidningar som Expressen skriver om Terreno-vinet.

BETYG OCH REKOMMENDATION

Betyget för Chateau Magnol Cru Bourgeois blir höga 4,4 av 5. Ett fint vin att köpa några lådor av och stoppa i vinkällaren eller stapla i mörka garderoben. Ge det ett par år och du har ett supervin till flintasteken. Köp och lagra. Gott och prisvärt.

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera