Jesper Odelius skriver om Modesty Blaise på Stunder av lycka.
Jesper Odelius skriver om Modesty Blaise på Stunder av lycka.

Jag har tidigare skrivit om serier här på Stunder, om Yoko Tsuno, en belgisk serie av hög kvalitet. Nu har turen kommit till Modesty Blaise, en betydligt mer känd serie, som dessutom av och till har gått i svensk dagspress.

Modesty Blaise är serien som håller Agent X9 flytande, en av Sveriges mest långlivade och framgångsrika serietidningar, och till det har Modesty Blaise i hög grad bidragit.

Bläddrar man i serietidningsbackar på antikvariat – vilket för övrigt är att rekommendera var och en; en sällsynt frid infinner sig när man gör något så urbota offline och gammaldags, och när fynden dessutom kostar ett par kronor, i stället för tusentals kronor, vilket är fallet för andra samlare av till exempel klockor eller vintage haute couture – är det ofta ett par kronor mer för en tidning där ett Modestyavsnitt finns med.

Ett billigt nöje

Men hur man än vrider och vänder på det, gamla serier är ett billigt nöje. Agent X9 hör inte till de allra billigaste tidningarna, men äldre nummer på ett lagom seriöst antikvariat brukar kosta 3–5 kronor. Jag kan svårligen tänka mig något mer prisvärt. En ordentlig läsning, en tidning som vårdats i många år, inte fått hundöron, kafferingar, inte tappats bort, till sist burits iväg och försålts och nu återförsäljs till mig, 2015 – och efter allt detta betingar den ett pris på 3 kronor. Inte mindre än fantastiskt.

Så med en hundring på fickan kan du komma hem med en hel veckas läsning.

Modesty Blaise – för alla barnsliga killar, och resten också

Manus till samtliga originaläventyr med Modesty Blaise skrevs av Peter O’Donnell. Tecknade gjorde Jim Holdaway, som 1970 efterträddes av Enric Badía Romero, som nog är den tecknare som är mest känd för svenska läsare.

Romeros stil är mer målande och han gör Modesty sexigare, kan inte hitta något annat ord. Holdaways Modesty är stramare och kyligare. Neville Colvin samt ytterligare ett par tecknare har också gjort ett antal äventyr, med varierande resultat.

Axa
Axa

Romero tecknade också Axa, en slags science ficton-serie med manus av Donne Avenell, som framför allt skrev mycket manus till Fantomen. Axa rör sig en ödelagd framtid, cirka 2080 på jorden, och serien förebådar den starka apokalyptiska trend som i dag ses i filmer och teveserier, som 28 dagar senare och the Walking Dead, två av mina favoriter.

En skurk som blivit religiös på gamla dagar

Modesty är en, vid 28 års ålder, pensionerad gängledare. Hennes historia är fantastisk och redovisas i ett specialskrivet Modestyäventyr, In the Beginning (sv Början på historien). Äventyret skrevs inför den internationella lanseringen av Modesty Blaise och hör till ett av de mest lästa och eftersökta.

Det finns också med i samlingsboken Modesty Blaise (Alvglans förlag). Förstautgåvan i förstaupplaga är i dag en antikvarisk bok och i perfekt skick kostar den ett par tusen kronor.

Samlingsvolym av Modesty Blaise, volym 1 i Sverige
Samlingsvolym av Modesty Blaise, volym 1 i Sverige

I alla äventyr finns Willie Garvin vid Modestys sida. De är bästa vänner, och något mer, men rör aldrig varandra. I filmens värld brukar manusförfattare tala om en URST som något synnerligen effektivt för att hålla tittarnas intresse uppe, inte minst när det gäller serier, där man avsnitt för avsnitt hoppas att Dr. House och Amber ska få varandra. Eller motsvarande.

URST utläses nämligen UnResolved Sexual Tension. Det vill säga en laddning på duken som håller oss intresserade; det urgamla ”Ska de få varandra?”… Men Modesty och Willie är ingen URST, det är något annat, och för mig – jag är otroligt barnslig, jo jag vet det – något fint.

Det här tycker jag redogörs för allra bäst i äventyret The Gabriel Set-Up (sv Fallet Gabriel), där Willie kommer till Modestys undsättning som en enmansarmé, dock en synnerligen realistisk sådana. Willie är ingen T.J. Lazer-snut med omänskliga krafter, eller kittad med exoskelett. Han såras svårt och skurken (Gabriel) hinner dessutom undan.

Fallet Gabriel med Modesty Blaise, engelska dagsstrippar.
Fallet Gabriel med Modesty Blaise, engelska dagsstrippar.

De fem bästa Modesty Blaise-äventyren

Mördarligan
Fallet Gabriel
Ond Suki
Garvins resor
Så började det

Intresserad?

Ge dig iväg till närmaste serieantikvariat. Be om hjälp att hitta Modesty Blaise. Antingen köper du samlingsalbum och böcker, brukar vara dyrare, eller så köper du gamla Agent X9, där också annan bra läsning finns. Mycket nöje!

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera