Lynx Petite Sirah 2012
Lynx Petite Sirah 2012

Petite Sirah betyder lilla Sirah och druvan är kusin med Durif, en i Sverige relativ doldis, en fransk korsning mellan Syrah och Peloursin. I amerikanska Lynx för 89 kronor kommer druvan till sin hela rätt.

Men först, visst är Peloursin ett lockande, fantasieggande namn, jag veeeet! Dock inte en druva värd att lägga på minnet. Den är mest känd för just rollen som ena halvan av Petite Sirah. Durif, franska Petite Sirah, är inte heller något du springer in i titt som tätt, men det finns faktiskt en Durif på Systembolaget, Caravan (6573). Jag har provat den tidigare några gånger, men inte skrivit om det här på Stunder. Betyget då var inte nådigt, men jag är inte heller en vän av australiska viner.

Men nu ska vi dricka en Petite Sirah från 2012 och Kalifornien. Hurra! säger jag bara.

”Lynx är förbannat gott”

En solvarm, markant, stor och lockande doft. Imponerande. Sen smaken, mycket kompetent, nästan löjligt självsäker, utan att bli bräkig och kaxig. Otypiskt oamerikansk och en både omedelbar och mångbottnad vinupplevelse. För upplevelse är inte att ta i. Det här är ett rasande bra vin och torde passa perfekt för svenska strupar samlade runt grillen, så här i senvårtider.

Så här måste det kännas en bra dag på stranden i Kalifornien: bekymmersfritt hedonistiskt bakom ett par tummade Ray Ban med blåa spegelglas.

Mycket riktigt finns Lynx Petite Sirah 2012 (74087) också på en rad vin- och receptsidor på nätet, men jag håller inte med dem alla. Viva vin- och matklubb drivs av en trave importörer och där kopplas Lynx ihop med grillade lammkotletter. Blä, säger jag, pärlor för svin, förlåt, menar får. No offense, men det här är inte ett lammvin. En dyr, bra rosé eller en matig champagne, det passar en lammkotlett. Eller en oljig, ekad vit sak. Eller förstås blaskigt rött. Eller för guds skull svennelyckan Amarone. Vad som, men inte min nyfunna bästis Lynx.

Lodjuret förtjänar bättre!

Jag dricker det i kväll först med rostade mandlar och ost, sen med lite svensk gris. Det är mycket trevligt, med en lång och böljande eftersmak. Så här måste det kännas en bra dag på stranden i Kalifornien: bekymmersfritt hedonistiskt bakom ett par tummade Ray Ban med blåa spegelglas.

En enastående doft – det här blir betyg 5 av 5

Lika god är doften. Den liksom sköljer oljigt in i näsans gapande tunnelmynningar och eken, jorden, sanden och tanning lotion-lycka förhandsvisas i en liten film uppe i mitt huvud. Jag vill resa till solen och det är omöjligt att inte dra på smilbanden! Det är bra gjort, banne mig.

Ett fynd till mat – eller ta trippelsexan (ett vinglas är 18 cl) rakt upp och ner

Med Lynxen hängande kvar under tungan vill jag rusa ner i köket och lägga för en mastig charktallrik, hade jag bara något gott i kylen. Jag blir till och med sugen (lite) på tryffel, som jag egentligen verkligen inte tycker om. Men vinet gör mig tydligen vrålhunrig.

Samtidigt är detta ett fullkomligt vin bara som det är. Jag tänker på min favoritscen ur Bridget Jones’s Diary, när Mark förklarar för Bridget hur han tycker om henne ‘‘Just as you are’’, bara som du är…

Nåväl. Jag kanske tog till och svävade iväg en smula, men det var det värt.

Lynx Petite Sirah 2012
Lynx Petite Sirah 2012 – flaskan i hela sin härlighet en blå Stockholmskväll.

REKOMMENDATION

Köp köp köp. Vinet rockar sockorna av dig, alla dagar i veckan. Drick i bastun, bakpå snöskotern, i epapoolen från Rusta med tjocka grannen, halsa i baksätet på en gammal Dodge eller finsippa i nygrävda vinkällaren, adress Bromma, med perfekt kyla genom ett finurligt litet bergvärmepumpsarrangemang för småpengar. Så, ett vin för alla, från slott till koja. För 89 kronor är Lynx Petite Sirah 2012 som att stjäla godis från ett barn. (Det gör ni väl aldrig?)

Trevlig torsdag, gott folk. 

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera