Det finns som ni kanske sett också lite mindre boxar på Systembolaget. Alla rymmer inte fyra flaskor, utan som Bellingham Ancient Earth två flaskor, det vill säga 1,5 liter.

Varför en mindre box kan man fråga sig? Kanske för att den är söt, för lite söt är den. Eller för att det blir mindre att bära, mindre att bälga i sig, mindre att betala för. Vem vet.

Jag gillar Bellinghamboxen för att den ger mig möjlighet att köpa lite mindre på ett smidigt sätt av ett vin jag inte är så enormt intresserad av att jag vill bära hem motsvarande fyra flaskor. Med två flaskor får jag ett lagom underlag för att bestämma mig för vad jag tycker om vinet.

Det är som med de stora boxvinerna ett volymvin det handlar om, trots ett literpris (102,67 kr/l) som ger flaskpriset 77 kr. Alltså mitt i mid price-segmentet, där de flesta av Systembolagets storsäljare ligger. Om det nu bara funnits på flaska (finns ej på flaska i Sverige). Jämför man i stället literpriset med storsäljande boxar som Tre apor och Umbala framstår Bellingham Ancient Earth dyrare. Men då är det väl också bättre?

bellingham-boxar-pris-per-liter

Ett boxvin som smakar flaska

Ja, du får något för dina pengar. Här är ett boxvin som smakar flaska. Det är väljgort och charmerande, ingen grinighet och ingen bläckighet som så ofta präglar boxvinerna. Vinet känns ostressat. Det rinner i sin egen lunk och smakar spännande av mustiga kryddor och inte så lite choklad. Riktigt rätt är det inte heller att kalla alla boxviner för boxviner. Flera av dem håller hög kvalitet.

Jag dricker i alla fall vinet över ett par dagar och märker snabbt att serveringstemperaturen är kritisk. Blir vinet för varmt smakar det unket av dill och kräftor (!) All fräschör försvinner och det blir bara läskigt.

Ett solklart val till mat

Jag vill inte sträcka mig till att detta är ett matvin. Det är det inte. Men ett vin som funkar bra till mat? Ja, det stämmer bättre. Sämst funkar Bellingham Ancient Earth som kompis i favoritfåtöljen till veckans läsning. Till det är det för mycket sin egen karaktär.

Men som vardagsvin för dig med lite ambitioner är det utmärkt. Vinet består i allt väsentligt (95 %) av Syrah (Shiraz) med en näve Viognier för smaken. En pasta med kyckling, goda nötterna, eller kanske en gratäng på bacon, broccoli och massa ost. Ja, då kommer det här vinet till sin rätt. Och nu till säsongen, såklart ett av alla röda som jag kan utse till ett ”utmärkt grillvin”. Vad nu det betyder…

När vinet introducerades i Sverige 2007 löd marknadsföringen ”Hälften så stor – dubbelt så bra”. Sedan dess är priset bara höjt med sex kronor. Det säger mig att den verkliga supersuceén uteblivit.

På importören Fondbergs sida förstår man att Bellingham är ett stort vinhus och det finns andra vin som går bättre i Sverige, tippar jag.

REKOMMENDATION

Neutral. Köp och prova. Personligen tycker jag att om vinet kostar 77 kr/flaska kan man lika gärna lägga ner ett vin för 99 kr/flaska vin i korgen, botanisera, mysa och plocka på sig några bubblare och en och annan favorit. Det blir roligare! Hade literpriset legat nedåt 55–60 kr hade jag rankat vinet bättre. Nu kostar det som en hygglig flaska och då väljer jag gärna bort boxen.

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera