Jesper Odelius provar Bellingham The Old Orchards 2013

Eftersom jag provade Bellinghams minibox här på Stunder häromveckan kände jag mig tillräckligt nyfiken för att prova ett annat vin från Bellingham, The Old Orchards 2013, en blandning av Malbec, Mourvèdre och Tannat.

Malbec är huvudbeståndsdelen i Bellingham The Old Orchards 2013.
Malbec är huvudbeståndsdelen i Bellingham The Old Orchards 2013. Foto: Ian L (cc)

Malbec är en cool druva. Den ger häftigt djupröda viner med en dragning åt blått, fulla med karaktär och rika på tanniner. Det är också en av sex druvor godkända i en Bordeaux-blandning, men Malbec är inte en stor druva i ”hemlandet” Frankrike.

I stället är det Argentina som är Malbecs nya hem. Där odlas druvan ofta på hög höjd, vilket gör druvorna mindre och tätare i smak och färg. Men Malbec odlas också i Sydafrika med framgång, och dagens vin kommer från trakterna strax nordost om Kapstaden, här där så mycket av Sydafrikas vinindustri finns koncentrerad.

Och ett industrivin är det. Bellingham vill gärna framstå som en mysig producent med en skön historia, årtalet 1693 förekommer mer än en gång. Men anorna som har någon betydelse för dig och mig när vi dricker dagens viner från Bellingham går inte så långt tillbaka.

Bellinghamsajtens storytelling till trots handlar dagens vinmakande och förutsättningar om ett samgående mellan två tämligen ordinära producenter tio år tillbaka.

Bellingham The Old Orchards finns i Systembolagets standardsortiment och betingar som jag tycker ett ganska högt pris, 99 kr för en flaska. Men Fondberg, den svenska importören, pumpar ut Bellingham och har nått framgång genom att vara droppen som urholkar berget.

Det vita från The Old Orchards-odlingarna (Chenin Blanc, 99 kr) får då och då hyggligt betyg i vinspalterna, som till exempel här i Bellingham The Old Orchards Chenin Blanc i Expressens grillvinspecial

Men först – skruvkork är melodin

Eftersom ni redan har gissat att jag är ganska sval till dagens vin måste jag få värma upp genom att skriva hur mycket jag älskar skruvkork. Och detta är vad som sitter på Bellinghamvinet, alltid något. För, flera av er har skrivit till mig och undrat om skruvkork kontra vanlig kork. Vad är bäst?

Svaret är att det är en smaksak, jag vill inte peka ut en metod att försluta som bättre än den andra. Men fördelarna med skruvkork, eller skruvkapsyl som Systembolaget kallar den, överväger nackdelarna:

• Skruvkorken gör flaskan lätt att återförsluta.
• Skruvkorken är lätt att hantera även för den ovane vid vin.
• Skruvkorken undanröjer risken för korkskadat vin.
• Skruvkorken undanröjer risken för dikeskörningar med korkskruven.

Sen ska det sägas att ett vin med skruvkork inte är något för den som vill lagra vin. Den släpper inte igenom tillräckligt med syre. Men köper du ett seriöst vin för lagring behöver du inte oroa dig, sådana vin kommer med naturkork.

En pikant men ändå medioker historia

Doften ur glaset tycker jag först är riktigt bra, den lockar lite grann och doftar inte bara rött. Smaken är också något pikant och inte utan att vara underhållande. Tydlig syra och distinkta tanniner försvarar också priset 99 kr för 75 cl, men sen är det stopp. Vinet saknar charm och värme och jag försöker tänka mig in i skallen på ansvarig vinmakare.

Varför har man (han, för det är alltid en hanne) gjort det här vinet? Vad vill man? Vem ska dricka? Jag vill inte låta gnällig, men efter ett glas har min preliminära upprymdhet så där i början av glaset förbytts till besvikelse.

Ytterligare ett pizzeriavin, och dessutom överprissatt. Och det tolererar jag inte. Systembolaget har monopol på ett i mångas ögon viktigt uppdrag, förse folket med alkohol på bästa sätt. Så att vi inte dricker ihjäl oss.

Gott så. Men med monopolet kommer ansvar. Sitter man i cockpit och bestämmer vad som är bäst för folk får man ta det på allvar. Och då är inköp, förhandling och pris en viktig del. Bellingham The Old Orchards 2013 kostar 99 kr men borde kosta 69 kr. Ett så stort fel är inte okej.

REKOMMENDATION

Avstå. Ett i och för sig välgjort vin men utan charm, känsla och förtjänster matchande priset. På internationella vinsajter bedöms prisvärdheten vara 52 kronor för en flaska. Det tycker jag är för lite, men inte en krona över 70 borde den här vuxenvällingen kosta.

 

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera