Det är inte varje dag man får vintips av den här kalibern, men i dag hände det. En lite oinspirerad tisdag – jag skriver ju vin alla tisdagar här på Stunder – ett telefonsamtal och vips låg en flaska rött från De Loach Vineyards (90 % Pinot Noir, 10 % Syrah) i korgen.

SIDEWAYS – EN VIKTIG VINFILM. Allt sedan jag såg och sedan genast såg om, och såg om igen, filmen Sideways, har jag haft en vurm för Pinot Noir. Helt ovetenskapligt, givetvis, och töntigt till tusen kanske, att så starkt ta intryck av en film. Enda trösten är att jag delar det här med en hel del andra, får jag förmoda killar, som också sett Sideways, upphöjt filmen till religion, eller i alla fall kultstatus – och sen snöat in på Pinot Noir.

Helt i onödan, som det kanske nu visar sig! Min värld rasade samman lite grann när jag helt nyligen sprang på en artikel på nätet som handlade om hur vinfakta som presenteras i Sideways bör tas med mer en en nypa salt. Och att druvan som Miles (Paul Giamatti) så lyriskt lovordar (Pinot Noir) egentligen är Merlot. Merlot som Miles sablar ner något så fruktansvärt i filmen att Merlotförsäljningen i USA störtdök för att sedan bara långsamt återhämta sig.

Alldeles oavsett har jag en dragning åt Pinot Noir från USA. Kanske för att jag ännu inte hittat det där ultimata Pinot-vinet. Men De Loach Russian River Valley Pinot Noir 2012 är ett bra försök. Det hör till det bättre jag har druckit, krogen undantagen, och prislappen 189 kr för 75 cl tycker jag är någorlunda okej.

Jag har tidigare skrivit här på Stunder om hur amerikanska viner på Systembolaget klättrat i pris, enligt min mening på ett sätt som inte står i rimlig relation till övrig prisutveckling. Hur det kommer sig? USA är hett, är det enkla svaret, och får bra betalt för sina viner.

PROVAT VIN: De Loach Russian River Valley Pinot Noir 2012 (nr 2222)

Första intrycket är ett vin som inte gör sig till. Det kommer med egna meriter, druvorna är gårdens egna, och vinmakandet är stabilt och sker med självförtroende. Härom skvallrar också den traditionella etiketten, där det viktiga ”Russian River Valley” förstås finns med.

Russian River Valley, USA
Russian River Valley, USA

RRV är ett creddigt distrikt i Sonoma County, norr om San Fransisco, kallt, med nära till havet och en massa fuktig dimma som sveper in Pinot Noir och Chardonnay i välgörande fuktbandage nattetid.

Hur smakar då vinet?

Smaken är förfinad och försiktig, men med stabil kropp och bättre än doften. Doften även efter en stund i glaset lockar inte, det doftar mest bara ”vin”, så det blir inte mycket till förspel… Ska jag säga något snällt om doften gick jag tillbaka till mina provningsanteckningar, där står ”Doften kompetent och renlärig”. Jodå.

Doften även efter en stund i glaset lockar inte, det doftar mest bara ”vin”, så det blir inte mycket till förspel…

Smaken är desto intressantare. Saftiga plommon och vackert genomskinliga körsbär strösslas i gommen, men också en liten läderton, sand och aningen av en pepprighet. Avslutningen tycker jag om, diskret med ändå välsmakande kryddig.

Det här är ett vin för frukost i det fria med snygga korgen och putsade silverbestick i barockmodell. Eller för en jungfrulig ballongfärd. Eller för all del med en Dennis och lite bröd… Ett bra vin kan man alltid dricka, kom ihåg det.

Pretentiösa kråkor i provningsblocket, alias ett av dagens kuvert i postskörden.
Pretentiösa kråkor i provningsblocket, alias ett av dagens kuvert i postskörden.

Det är luftigt, lätt och elegant på det där bekymmersfria sättet som grillvinerna inte ens kan närma sig. Pressade från än det ena, än det andra hållet, makade mot smakfårans mest upptrampade allfarvägar och sen tillkrånglade i en hemsk ”post processing” med en dos karaktär. Så att Expressen kan skriva om ”rökighet” och ”mineralig” i grillbilagan.

Allt det där vänder De Loach ryggen. Om inte annat syns det på prislappen. 189 kronor är mycket pengar för en flaska vin och när jag kritiskt går igenom mina intryck vill jag placera det som ett 129–135 kronors vin. Cirka 50–60 kronor för mycket begärt på Systembolaget, således.

Men det är ett kompetent vin och smaken vinner i längden. Faktiskt så pass att jag ska göra ett undantag och rekommendera vinet med några välavvägda tillbehör.

TILLBEHÖRSLISTA De Loach Russian River Valley Pinot Noir 2012
Bok: Som om jag hade vingar, Chet Baker (Bakhåll, 2003)
Musik: Funny How Time Slips Away, Sonny Lester
Film: Wild At Heart (David Lynch, 1990)

REKOMMENDATION

KÖP. Ett vackert vin värt pengarna om du inte vrider och vänder på slantarna. Gillar du en bredsida flintastek i glaset är det här fel vin. Men snobbar du lite på kul ibland och vill dricka en bra Pinot Noir från coola Kalifornien är det här är ett bra val. Färgen är underbar och baksmällan lär utebli även om du blir själv på två buteljer. Så bra är vinet. Dessutom knappt något socker i vinet, bara en sån sak.

 

 

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera