De senaste veckorna har den olagliga trenden Raffle fått stort genomslag i svenska sociala medier. Raffle är en typ av lotteri där det finns ett begränsat antal lotter och ofta flera priser att vinna. Lotterna säljs via Swish och sedan dras en eller flera vinnare, som vinner priser till en bråkdel av prisets värde.

Raffle Olagligt QA

Det är självklart lockade och kan kännas oskyldigt att lägga 5–30 kr på en lott, där vinsten är det dyra plagget du önskat dig eller drömprylen du inte har råd att köpa. Om det dessutom bara finns ett fåtal lotter så kan ju chansen att vinna kännas riktigt stor, speciellt i jämförelse med ett nationellt lotteri eller en tävling anordnad av ett företag med flera tusen deltagare.

För snöd egen vinning utnyttjar man folks önskan att göra ett ”klipp” eller lyckas skaffa det där drömplagget.

Vanligt vid välgörenhetsevent utomlands

I utlandet är rafflelotterier något som för många är sammankopplat med och anordnat av välgörenhetsorganisationer, som ett sätt att få in pengar till organisationens verksamhet. De svenska rafflelotterierna som dykt upp senaste tiden har inte en organisation eller en förening som anordnare, utan en privatperson ute efter att tjäna pengar.

Raffle Olagligt Exempel

De privata rafflelotterier som nu dykt upp är ett kreativt sätt för privatpersoner att få ut mer pengar för exempelvis begagnade märkesbarnkläder än de skulle fått traditionellt på auktionssajter eller begagnatmarknader. För snöd egen vinning utnyttjar man folks önskan att göra ett ”klipp” eller lyckas skaffa det där drömplagget.

Säljaren vinner mest

Säljaren bestämmer antalet lotter och en fast summa pengar som önskas och fördelar summan på lotterna. Lotteriet startar inte förrän alla lotter är bokade och pengarna säkrade. Upplägget är nytt för många och spännande, men också både olagligt att anordna och oetiskt. Tillstånd för lotterier online kostar tusentals kronor och ges i princip aldrig till en privatperson.

Raffle Olagligt Vinnare

Lotteriinspektionen granskar

Efter att ha pratat med Lotteriinspektionens chefsjurist Johan Röhr och deras expert Ida Skoog så är det klart att i princip inga av de raffles som ordnas i dag via Facebook och Instagram är lagliga. För att det ska röra sig om ett litet lotteri som kan vara godkänt av lotteriinspektionen så ska det inte vara riktat till allmänheten, antalet deltagare ska vara begränsat, det ska finnas en inbördes gemenskap (arbetsplats, grannar, släktingar) och anordnaren kan inte vara en privatperson.

I går eftermiddag efter att Stunder av Lycka varit i kontakt med Lotteriinspektionen släppte de information om olagliga raffle-lotterier på sin facebook.

Raffle Olagligt Lotteriinspektionen

Slutna grupper och endast på inbjudan

De flesta deltagarna är medvetna om att de är med i en grupp där lotterierna är olagliga. Därför är grupperna slutna, hemliga och kräver inbjudan eller att du känner någon i gruppen. Vi var i kontakt med några deltagare och skapare av fortfarande aktiva grupper och de tror att alla som är med i grupperna är medvetna om att det är olagligt.

Raffle Olagligt Grupp

Straffet för olagliga lotterier är varning, böter eller fängelse. Så se till att du vet vad du ger dig in i när du försöker sälja dina prylar till bättre förtjänst och lura inte heller in andra i otillåten verksamhet. Men det värsta av allt är hur så många är beredda att sko sig på andras bekostnad. Inte sjysst, säger vi!

Marie Widerberg är Stunders redaktör. Hon älskar äventyr och har alltid något kul på gång. Hon har bland annat cyklat från Stockholm till Malmö med en ettåring och drömmer om att åka trike med familjen längst med Vietnams långa kust. Kontakta Marie på marie@stunderavlycka.se

Kommentera