När jag var liten fick jag lära mig att ha tråkigt, mina föräldrar lekte inte med mig hela tiden. Vi barn fick leka själva och med varandra och hitta på egna lekar! Vi fick leka med de leksaker vi hade. Ville vi ha något nytt fick vi önska oss det till jul eller födelsedag. Jag tror att detta bidrog till att vi utvecklade vår fantasi på ett helt annat sätt än vad dagens barn gör.

De allra flesta populära leksaker idag finns på film eller som tv-serier och i leken är det svårt att gå ifrån de redan bestämda karaktärsdragen som barnen är fullt medvetna om att leksakerna har på TV-rutan! Heter en bil Rorri och är en racerbil så är det svårt att leka att bilen heter Sven och är en taxi.

Barnens fantasi LegoPyssel kommer med beskrivningar, lego går nästan inte att få tag på i ”lösvikt” och alla leksakskaraktärer har redan sina förutbestämda superkrafter och/eller personligheter. Jag ser inte att dagens leksaker erbjuder så mycket utrymme för att utveckla fantasin.

Omöjligt att tänka utanför lekens ramar?

Barnens fantasi BilarMin son frågade mig häromdagen vad en av hans gamla Blixtenbilar heter, till hans förtret så kunde han inte komma på det. Jag svarade att jag inte hade en aning och uppmanade honom att hitta på ett eget namn till bilen. Till svar fick jag med ett lätt skratt:
– Men mamma, det kan jag ju inte göra, vi kan väl söka på mobilen.

När jag var liten lekte jag mycket med mitt dockskåp, jag döpte figurerna, möblerade fint i dockskåpet och lekte i flera timmar. Mina barn är inte ett dugg intresserad av dockskåpet, ända gången de har lekt med det var när jag lät våra gamla 80-tals smurfar flytta in. Men de har svårt att leka själva med sina leksaker, att fantisera ihop en värld, en lek.

Barnens fantasi SmurfarKanske är det för att leksakerna är så förutsägbara och det inte finns utrymme till fantasi som gör att, i alla fall våra barn, tröttnar ganska fort på dem också. Det finns aldrig några roliga saker i rummet, trots uppsjön av leksaker.

Välkommen vår!

Det är skönt nu när våren är här, när barnen själva nobbar tv, tv-spel och paddor utan tjat för att gå ut och leka! Cykla, plocka blommor, leta nyckelpigor mm, det verkar vara något som de i alla fall aldrig tröttnar på och där fantasin får fritt spelrum!

Upplever ni samma sak?

Kommentera gärna!

Kommentera