Duette Premium Pinot Noir
Duette Premium Pinot Noir

Tisdagens vin är en Pinot Noir från Chile. Den är en av tre flaskor under 100 kronor från Chile som jag utvärderar i jakten på en liten palett nya vardagsfavoriter.

Chilenska viner, i bakgrunden en Amarone och en Champagne
3 x Chile, Duette Premium Pinot Noir samt två andra viner, Trio och Corralillo, också under 99 kronor, och alla från Chile. Jakten på nytillskott till listan med vardagsfavoriter fortsätter.

PROVAT VIN: Duette Premium Pinot Noir (nr 6602), 99 kr för 75 cl

Färgen är trevlig, vi börjar där. Den är avgjort mer brunviolett än den för pinot noir typiskt anemiskt röda och lovar gott. Doften är också riktigt fin, tydligt grapefruktig och en försiktig klunk utlöser trevliga smaker.

Trots en ändå markant pepprighet mot slutet präglas vinet av flyktigheten som är så typisk för pinot noir. Det är mer ben än kropp, men kvar blir ändå någonting. Ingen enorm och ihållande eftersmak, jag vill närmast beskriva den som en ostig slånbärighet. Här finns också en viss minerlighet, som ett slicka på en sten, som Sancerre ibland brukar beskrivas.

Du slipper förgifta sällskapet med stormarknadsvin gömd bakom en skojig etikett och du får underlag att lägga ut texten om ”ett stabilt vinhantverk” och ”vägvinnande stil”.

Ett utmärkt dejtvin

Duette Premium Pinot Noir är ingen tvåstegsraket mot stjärnorna, inget megafynd eller en bortglömd pärla, men det är ett bra dejtvin. Det kan liksom inte bli fel, det funkar till mycket, och det är välgjort. Du slipper förgifta sällskapet med stormarknadsvin gömd bakom en skojig etikett och du får underlag att lägga ut texten om ”ett stabilt vinhantverk” och ”vägvinnande stil”.

Årgångarna 2010 och 2012 har båda fått Decanters silvermedalj, en solklar kvalitetssignal. Decanter är ett av världens mest respekterade vinmagasin och till Decanter World Wine Awards skickar oerhört många producenter sina viner, betalar för att delta och hoppas på ett omnämnande eller till och med en medaljvalör.

Bill och Bull på Tasteline tar en cykeltur

Recensionerna som finns på nätet gäller tidigare årgångar, 2008, 2009, och där växlar omdömena. Och – tada – nu får jag också äntligen tillfälle att dela ut ett tjuvnyp. Jag är normalt extremt försiktig och gillar inte att puckla på en kollega, men Camilla Settlin och Ulrika Karlsson på Tasteline… Ja, vad ska jag säga?

Oftast när jag träffar på en snål, grinig och irriterande telegrammatisk vinrecension – värdelös för konsumenten som letar vägledning – har Millan och Ullis varit i farten. Jag vill inte gärna kalla dem Bill och Bull, men det ligger inte långt bort. Årgång 2011 av Duette Premium Pinot Noir får betyg 4/10 av Tasteline och tjejerna skriver ”…Helheten är aningen stum och dammig med marmeladiga toner, det sistnämnda är lätt hänt med druvan pinot noir i varmare klimat…”

Jobbigt då att den här delen av Chile är allt annat än varm på det sätt som här åsyftas. Jämfört med ett medelhavsklimat är Casablanca Valley både markant svalare, jämnare tempererat över året och betydligt fuktigare.

Det kyligare klimatet än till exempel Provence/Sydfrankrike, där det ändå kan bli kyligt nog, med minusgrader upp i Rhônedalen vintertid, anses gynna druvans smakutveckling.

Temperaturer Casablanca Valley
Genomsnittlig temperatur årsvis hög och låg för Casablanca, Chile.
Etikett Cool Climate Wines
Producenten Indomita har tagit det för säkrast att klistra på en etikett som berättar om klimatet och därmed vinet, ”Cool Climate Wines”.

Dag två, dygn tre, Duette vinner i längden – och till mat

När jag dricker vin till lunch vid vattnet ute i Grisslehamn, en fest på läckert honungsfläsk och just inte så mycket mer, är tre saker tydliga med Duette Premium Pinot Noir:

• det vinner på att vara öppet ett tag
• det vinner tillsammans med mat
• det smakar fortsatt mycket citrusfrukt – och jag tycker att det är förbaskat gott.

Flaskan har nu varit öppen sedan tisdag kväll och är alltså inne på tredje dygnet denna torsdags lunch. För den nogräknade har vinet varit öppet i 42 timmar. Förslutningen är min favorit bland champagneförslutare, en modell från The Wine Company, förslutare för champagne som givetvis fungerar lika bra på vin. Effektivt, helt tätt och snyggt och prydligt. Enklare modeller finns för en hundring på nätet. Rekommenderas!

Honungsfläsk från Grisslehamns Livs
Vansinnigt gott honungsfläsk från välrenommerade Grisslehamns Livs, diplomerade av tidningen Gourmet för sina höga matambitioner.

REKOMMENDATION:
NEUTRAL/KÖP. Ändå ett okej pris för ett bra vin. Du gör inga kullerbyttor av glädje, men det är ett säkert val till middagen med tända ljus och passar allt från en Caesarsallad med kyckling till en krämig risotto. Dock kvalar Duette Premium Pinot Noir inte in som ens bubblare till vardagsfavorit. Jakten går vidare! EDIT: Rekommendation KÖP. Vinner i längden, vinner till mat.

Musik till (Old School): Make It Last, Nicole Henry
Musik till (New School): Nadia Ali, Rapture, Avivii New Generation Radio Edit
Mat: Tonfisk, sparris, rostade pinjenötter, parmesan och svartpeppar
Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera