Att klippa en katts klor är inte den lättaste uppgiften. Här delar Stunder av Lyckas kattälskande expert Suzanne Fors med sig av sina bästa kloklippar-tips.

Det är inte enkelt och klippa klor på en katt om man inte har vant dem vid det sedan de var små. Mitt tips är att klippa klorna när de sover. Först masserar jag lite tassen så att katten känner sig bekväm med att jag tar vid den, sedan så klipper jag försiktigt klo för klo. Om katten vaknar upp och tycker det känns obekvämt väntar jag och fortsätter tills nästa gång.

Klotips KlosaxJag klipper mina katters klor varannan vecka och hellre för lite än för mycket.

Jag vill ju inte råka klippa för mycket och skada pulpan. Mina katter har blivit vana vid att vi tar vår mysstund med kloklippning. Tidigare åkte jag alltid iväg och fick hjälp med detta, men nu känns det bra att kunna göra detta själv och att katterna inte är rädda för det.
Om katterna har klösbräda eller klätterträd är de oftast duktiga på att slipa till sina klor och beroende på hur snabbt de växer kanske du får klippa oftare än varannan vecka.
Klotips Tass

[divider]Suzannes bästa klovårdstips[/divider]

  • Vänj katten vid att du tar på tassarna.
    Har du en kattunge så försök vänja den så tidigt som möjligt vid att du tar på tassarna. Även en vuxen katt kan lära sig att det är mysigt, men det kan ta lite längre tid. Massera trampdynorna när ni gosar och myser.
  • Klipp lite i taget.
    Klipp hellre mindre av varje klo så att du inte klipper för nära pulpan. Då är det bättre att klippa oftare. Om klosaxen ligger nära tillhands kan den vara en naturlig del av myset och så klipper man lite på en klo eller två när katten är lugn.
  • Fråga om hjälp om du känner dig osäker.
    Har du inte klippt klorna tidigare och känner dig osäker, fråga någon om hjälp eller gå och klipp klorna i en djuraffär eller hos uppfödaren. Där kan du även få tips och råd.

Hoppas att mina tips kommer till användning.

Fråga gärna om ni undrar något!

Suzanne Fors arbetar som digital strateg och illustratör. Hon älskar och fotografera och rita och bor på Tyresö utanför Stockholm, tillsammans med sina älskade katter. Sedan 2013 är Suzanne också kattuppfödare av Helig Birma.

Kommentera