Kyss på frimärke
Jesper Odelius skriver om frimärket som försvann.

Frimärkena för en tynande tillvaro. För att uttrycka sig milt. Från att ha varit det viktigaste sättet att skicka information är postala försändelser i dag reducerade till kuriosa – moster skriver postkort till barnbarnen och använder riktigt frimärke.

Filateli eller frimärkssamlande för en motsvarande tynande tillvaro. Deppigt värre. Eller är det? Jag tror att frimärkssamlandet kommer att få ett uppsving. Trots töntstämpeln, för töntigt anses det tyvärr.

Men titta då på all konst och den grafiska design som finns i vårt frimärksarv. Det är enastående! Varken mer eller mindre. Framför allt var det enastående förr, då det var en stor affär att med motiv hamna på frimärke, eller bara bidra till ett.

I dag verkar det inte lika viktigt med motiven, kan anmärkas. Allt från småkakor till Zlatan syns på frimärke.

Men den som sätter nästan i vädret och fnyser åt hallongrottor på frimärke är ute och cyklar. Detta har nämligen länge varit frimärkets roll, i Sverige och i många andra länder: att skildra samtid och vardag, folkets konst och kultur. Fotbollstjärnor har funnits på frimärken sedan 1960-talet, likaså banaliteter som blåbärsris, bullbak och blommor.

Utsökt gravyr

Förvisso var det inte lika färggrant förr, men de ville nog, bara kunde inte. Produktionsbegränsningar satte stopp. Det ska vi vara glada för, annars hade all fantastisk gravyr aldrig kommit fram.

potatissattning-frimarke
Maklöst hur man kan få en så levande bild.
dalslands-kanal-frimarke
Dalslands kanal 40 öre, som ovan mästaren Czesław Słania. Bruksmärke från 1968 med akvedukten och landsvägsbron över forsen i Håverud.
Viktig infrastruktur kan till och med hamna på en samlartallrik.
Viktig infrastruktur kan till och med hamna på en samlartallrik.
nordens-hus-F727-728
Nordens hus, ett av mina favoritfrimärken.
Nordens hus (Reykjavik, Island) på vykort. Vansinnigt snygg arkitektur, signerad Alvar Aalto.
Nordens hus (Reykjavik, Island) på vykort. Vansinnigt snygg arkitektur, signerad Alvar Aalto.
Ett av de klassiska frimärkshäftena. För den som samlade, helt ointressant. Men välvvägt och klanderfri design som vunnit i längden.
Ett av de klassiska frimärkshäftena. För den som samlade, helt ointressant. Men välvvägt och klanderfri design som vunnit i längden.
frimarke-hafte-4
Regalskeppet Wasa, ett annat vackert häfte, utgivningsdag 3/9 1965, 10 x 55 öre + 1 x 2,50 + 1 x 4,60. Klicka och zooma för detaljer.
frimarke-hafte-3
Postunionen 100 år, bland annat med Ferdinand Bobergs posthus (75 öre) som motiv (huvudentrén), häfte 1974. Klicka och zooma för detaljer.
Havsforskning är en annan vacker historisk frimärksserie.
Havsforskning är en annan vacker historisk frimärksserie. Jag gillar särskilt frimärket i nedre högra hörnet, där havsbotten kartläggs av ett fartyg.
Yoko Tsuno-frimärke.
Förstås finns hjältar och figurer på frimärke. Här Yoko Tsuno på ett belgiskt frimärke.
Starkt grafiskt men ändå ett enkelt skönt uttryck. Mästerligt!
Starkt grafiskt men ändå ett enkelt skönt uttryck. Mästerligt!
frimarke-hogertrafik-1967
Mer stark och effektiv grafik, högertrafikomläggningen 1967, ett annat favoritmärke.

Vad tror du? Kommentera!

Kommer frimärken att försvinna? Och frimärkshobbyn gå att skogen? Kanske har det redan hänt? Skriv och kommentera, bästa kommentaren belönas med ett startset för att komma igång med frimärkssamlandet.

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera