Gosset Grande Reserve Brut

Den här tisdagen provar jag en champagne jag fått för utvärdering. Den tas in till Sverige på prov och finns i Systembolagets beställningssortiment. Jag råkar tycka att champagne är måltidsdrycken nummer ett, så jag ordnade med lite godsaker och se vilken tisdag det blev.

Gossett är Champagnes äldsta vinhus, grundat 1584, men det hjälper ju föga om inte dropparna är goda. Men, gott folk, oroa er inte. Den här tisdagen bjuder jag på en riktig smällkaramell.

GOSSET GRANDE RESERVE BRUT är en extremt kompetent champagne, läskande, underhållande, charmerande utan att vara inställsam, läckert småbubbligt pärlande med lagom mycket skum i glaset.

Champagne kanske ni har hört kallas skum på krogen. Men en bra champagne skummar måttligt. Givetvis beroende på hur den öppnats och slås upp, men bara en slarver ”smäller” korken. Den intresserade smyger upp korken med bara en ytterst liten puff. Inga dyra droppar på sällskapet eller duken, inget spektakel och en kontrollerad servering.

Undrar ni hur det går till? Besök Sturehof och beställ valfri champagne, som sedan öppnas vid bordet.

Gosset champagne och Nachtmann glas
Kung möter drottning, bra champagne kräver bra glas, här Nachtmann Hollywood blykristall.

Extremt prisvärd första klassens underhållning

För 409 kronor får du en champagne som kör i åttor runt närmaste Bollinger eller Moët. Jag vill sträcka mig till att det är löjligt billigt, rentav ett lockpris. Smaken börjar som en friskt mineralig grapefruktighet för att glida över i en lagom söt äpplighet. En stabil grund finns i som en förnimmelse av en avslappnade, fuktig, angenäm lerighet.

Det är friskt som vattenmelon, det är kompetent och sammanhållet i en lagom torr stil. Till maten kommer en fin blommighet och läckra päron fram. Det är ungt, det är modernt, och det är så oerhört klassiskt, utan all unkenhet. Och allt det på en gång.

Ändå vill inte vinet för mycket, utan seglar obekymrat genom en måltid som består av blandade italienska charkuterier och ost. Till en kittost är smaken lika förföriskt övertygande som till en helt vanlig svensk hushållsost.

Champagneglas, urval av Jesper Odelius
Bra champagneglas ger drycken optimala förutsättningar att underhålla. Samtidigt ska man ha råd med många, så sällskapet slipper ett hopplock.

Bra glas ett måste

En bra champagne får aldrig skämmas i ett dåligt glas. Jag rekommenderar min favorit Nachtmann Hollywood, ett tunt och fint men tyvärr utgånget kristallglas i modern stil. Ljuvligt att dricka ur, perfekt genomfört och underbart klart. Priset är cirka 400 kronor per glas, och det gör dem dyra.

Alternativ till dyrglasen finns givetvis och ger dig pengar över till innehållet. Ikeas SVALKA champagneglas kostar 19 kr för 6 st, men det hjälper inte. Glaset är tjockt och mjölkigt och förstör upplevelsen, undvik! Ett bättre budgetval är då Festival från Spiegelau, som brukar finnas som flerpack med ett pris runt 70 kronor utslaget per glas.

Helhetsintryck och rekommendation Gosset Grande Reserve Brut

Rekommendation: KÖP. Bättre än storsäljare som Ferrari och Pol Roger, bättre än Bondskumpan Bollinger och roligare än fisiga 1000-kronors årgångschampagner. Det här är till för att drickas nu, kanske lagras på flaska en à två år, och fokus är glädje och prisvärdhet. En champagne med flaggan allra högst i topp. Köp en låda eller två och gratulera dig själv till en bra investering.

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

2 COMMENTS

  1. En sprudlande träffsäker recension av min favorit Champagne! Så rolig, informativ och glädjesmittande läsning på din blogg!
    Man tackar!

Kommentera