Jesper Odelius om smultronställen i Provence.

Den är inte född som inte älskar Provence. Den här delen av södra Frankrike är allt bra med sommar, sol, romantik, bad, konst, natur, flärd och kultur, samlat på ett ställe.

SYDFRANKRIKE. Det är mer märgfyllt och mångbottnat än Grekland, mindre skitigt och ruffigt än Italien och bördigare än Spanien. En plats som för mig kommer nära Côte d’Azur (den azurblå kusten) och Provence magi är Sicilien. Men det är två väsensskilda upplevelser, och Sicilien får ni låta mig komma tillbaka till i ett kommande reportage här på Stunder.

I dag ska ni i stället få tre av mina absoluta smultronställen i Sydfrankrike serverade på ett drejat lerfat från Aigues-Vives.

Sanary Sur Mer
Sanary-sur-Mer. En del av trapporna upp från strandpromenaden. Själva början är lite hemlig och lätt att missa.

1. Sanary-sur-Mer

Efter Toulon (W 13 km) men innan Bandol kommer du via en liten avstickare till den underbara kuststaden Sanary-sur-Mer. Kanske har du besökt Bandol och förälskat dig i strandpromenaden men önskat dig en smula mindre trängsel och snäppet genuinare upplevelse.

Då är Sanary-sur-Mer svaret. Turisterna som flyger på Toulon högsommartid väljer andra destinationer. Här finns dessutom grymma förutsättningar för både dykning och bra vindsurfing, med gott om surfare året runt, precis som i Hyères les Palmiers med världscupstranden Almanarre, som jag också tipsar om i dag.

Ovanför strandpromenaden via en vindlande stentrappa ligger pösiga privata residens för folk med riktiga pengar. Diskret eleganta utan skrytet som är så vanligt längs rivieran gör de ett värdigt intryck på förbipasserande flanörer.

Pinjekottarna torkar i värmen, mistralen blåser sand och salt i håret och trots att du inte har råd ens med gatstenen till uppfarten på en av villorna leker livet.

Till Sanary-sur-Mer kan du åka över dagen eller för en härlig lunch. Eller så stannar du ett par dagar. Det finns gott om rum och du behöver inte boka i förväg annat än i slutet av juli-augusti. Hit går dessutom bussen (linje 8805 från Toulon, restid cirka 20 minuter), så slipper du försöka hitta parkeringsplats.

2. Hyères les Palmiers

Hyères i vardagligt tal uttalas nästan som i går på franska, hier [ièr’]. Här tillbringade jag alla somrar under hela min uppväxt, inklusive åren på och efter gymnasiet. Då tog vi min candyröda Peugot 205 GTI ner, med surfbrädor på taket. 44 timmar gick det att köra på och man sov längs motorvägen. Bilen jag fick när jag tog studenten och fortfarande älskar i minnet.

Hyères är något av en svenskkoloni och fler än en familj som jag har träffat där genom åren har berättat hur de letat efter en plats att slå sig ner på och till sist fastnat för Hyères. Här finns en anrik historia som rivierans äldsta turistort, här finns ett syndigt casino, en magisk vindsurfingstrand och här ser du i alla fall nästan till Afrika en klar dag – Hyères är Frankrikes sydligaste stad.

Almanarre
Till Almanarre tar locals en offroadhoj utan hjälm, kör om med mötande trafik och har en tjej bak med fladdrande hår. Framme ligger brädan och väntar på stranden. Sen är det surf tills musklerna förvandlats till stumma träklossar.

Runtom görs rasande bra vin, bland annat Domaines Ott, svårtillgängliga men magiska små stränder finns för den som letar, och upp mot kullarna ligger skogen tjock och mystisk och väntar på nästa skogsbrand. Som förmodligen är anlagd av en lokal byggherre.

Här råder nämligen totalt etableringsförbud sedan många år. Om det inte har brunnit. Då kan man bygga!

Så när vinden ska blåsa extra hårt rycker Pompiers (brandkåren) ut, innan det brinner. De står posterade i skogen och röker (kan bara hända i Frankrike) och väntar på att någon ska tända på.

Porquerolles
Strax utanför Hyères ligger Porquerolles. Hit gör du en heldagsutflykt med båt, sen väntar en lite längre promenad, och sen en strand som ser ut i verkligheten som turistbyråernas drömbilder.

3. Callian

Ovanför Cannes ligger Callian, en medeltida by högt uppe på en klippa i skogen. Här finns hus att hyra som förmedlas av paret Philip och Susanne Blixen von Finecke. De säljer också villor i området och handlar med konst. För den som vill tillbringa en sommar i Cannes men önskar sig bort från tingeltanglet, tokerierna och priserna i centrala Cannes är ett avsides hus i skogen, kanske med utsikt över den stora insjön Lac de Saint-Cassien, och en kontakt med paret Blixen von Finecke ett supertips.

Husen är inte märkvärdigt dyra sett till standarden. Räkna med en stor privat pool, omsorgsfulla miljöer, ofta en bedövande vacker trädgård – och total ostördhet. Satsa bara inte på den allra enklaste hyrbilen, du måste kunna ta dig fram också.

Hemgjord glass, grå, inte självlysande röd eller grön, tomater stora som fotbollar, knippen av glödheta baguette…

Callian
Callian klättrar på klippan. Här kan du behöva backa 100 meter vid möte med en sur lastbilschaufför i en brant backe på en väg som inte är bredare än bilen. Känns det som i alla fall.

Callian är fantastiskt, Cannes är fantastiskt, och allt däremellan också – som hemgjord glass, grå, inte självlysande röd eller grön, tomater stora som fotbollar, knippen av glödheta baguette som inte har någonting alls gemensamt med Icas bakeoffdialekt, märkliga små supermarché, ett och annat poterie, och överallt gamla franska bilar, lappade, lagade och med lacken på ända i den mördande solen.

Cannes
Har du en lite sjysstare båt tar du förstås med den till Cannes.

Vilket är ditt smultronställe i Frankrike? Eller tar du din tillflykt någon annanstans? Dela gärna med dig i en kommentar!

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera