Revolution Collage
Revolution Elastic finns i storlek 21-38 och kostar 199 kr i alla storlekar.

Jag har alltid varit extremt noga med min dotters fötter och skor. De allra första skorna köpte vi på Barnskospecialisten i Stockholm, hos de tidigare ägarna Ninnie och Peter.

Barnskospecialistens tidigare outdoor-expert Sofia Nordwall (som numera arbetar på Friluftsfrämjandet) vägledde i både passform, andningsförmåga och funktion. Min dotter Ylva utrustades med skor som var både anpassade till våra aktiviteter och just hennes typ av fot.

Råden jag fick från Barnskospecialisten om bra barnskor sitter ordentligt inpräntade när jag i dag ger mig ut för att handla nya barnskor.

Under Ylvas första två år, när hon fortfarande inte var helt stabil i fötter och fotleder, köpte vi uteslutande skor på barnskobutiker. Det viktigaste var passformen för foten. Det är inte förrän nu, när Ylva helt fritt kan springa, hoppa och skutta omkring, som jag har börjat prova skor från kedjor, varuhus och andra enklare alternativ.

I februari nu i år, när vi skulle till Egypten på semester, letade vi febrilt efter gympaskor eller sandaler till Ylva. Vi hittade inget på Din Sko, som vi besökte först. Ylvas fötter är för smala för de flesta av deras skomodeller. Nästa stopp blev Stadium och där hittade vi Revolution Elastic.

Jag var skeptisk till modellen, eftersom den inte har snören som går att knyta åt. I stället för snören finns elastiska band som ska hålla skon på plats. Hur skulle banden kunna passa alla typer av fötter bra? Men det var just vad de gjorde. Skon satt ordentligt runt hela foten, inte för lös, inte för tajt. Ylva rörde sig bra och balanserat. Heja!

IMG_7414e_1200
Revolution K Elastics i strl 23 (inköpta i slutet av januari) till vänster och strl 24 (inköpta häromdagen) till höger.

Nu har vi slagit till på nästa storlek av samma modell. De första höll från början av februari till mitten av maj, knappt tre månader, och nu räknar vi med att de här kan användas åtminstone hela sommaren. Priset är i sammanhanget blygsamma 199 kr och jag har sett massor av barn i den här modellen.

Ylva är snart tre år. Till mindre barn tror jag på en annan och mer påkostad sko. Små barns fötter behöver mycket stöd, stabilitet för hälen och sidorna av foten. Är du osäker? Tala med en duktig barnskosäljare, jodå, sådana finns.

Ja, bra barnskor kan vara billiga

Bra barnskor kan vara billiga, men det krävs nyfikenhet för att hitta en bra modell. Billiga skor går ofta sönder fortare. Det får du ta med i beräkningen. I vårt fall hann Ylva växa ur skorna innan de gick sönder.

IMG_7422e_1200
Impregnera de nya skorna regelbundet så håller de borta smuts och väta bättre.
Marie Widerberg
Marie Widerberg är Stunders redaktör. Hon älskar äventyr och har alltid något kul på gång. Hon har bland annat cyklat från Stockholm till Malmö med en ettåring och drömmer om att åka trike med familjen längst med Vietnams långa kust. Kontakta Marie på marie@stunderavlycka.se

Kommentera