Jesper Odelius provar Finca el Puig 2009
Jesper Odelius provar Finca el Puig 2009

Det händer inte så ofta att jag blir imponerad av ett vin. Underhållen eller överraskad, absolut. Men imponerad, nej. Men Finca El Puig från hyperintressanta distriktet Priorat gör just det: imponerar.

För 200 kronor, som dagens provade vin kostar för 75 cl, förväntar sig svensken stordåd. Det räknas som ett dyrt vin, för att inte säga riktigt dyrt, med svenska mått mätt.

Och vinsajterna samlas i mittfåran. De uttrycker sig snarlikt när viner i prisklassen över 100 kronor ska kommenteras. Plötsligt är vinet fint och kritiken får bli försiktig. Så här låter det på vinbanken.se i en av sajtens artiklar:

”De allra bästa röda vinerna på Systembolaget i prisläget 95-120 kronor räcker utmärkt till en bättre middag…”

Detta är en överdrift, åtminstone för var och en som inte klarar att just peka ut ”de allra bästa vinerna”. Och det återstår att beskriva vad som är en ”bättre middag”. Bara tramsigt!

Är det en viktig middag kan vinet få kosta mer, mycket mer. Dock – så mycket mer än 200 kronor per flaska behöver det inte kosta. Där finns inte så många dikeskörningar att göra, menar jag.

Men runt hundralappen däremot, som hävdas ovan som en ”safe zone”, är det mer osäkert. Där finns en hel knippe usla viner runt 90–100 kronor på Systembolaget. Ett exempel är Raza, som lever på sina ekologiska meriter, men smakar dy och blöja.

Låt oss en gång för alla definiera Svenssons skala. Den ser ut ungefär så här:

PRISKLASS ETIKETT EXEMPEL PÅ VIN
49–58 kronor Rävgift Native
59–67 kronor Fynd Viña Albali
68–79 kronor Normalvin Lupi Reali
80–90 kronor Bubblare Briccotondo
91–100 kronor Bättre vin Château Pech-Latt
101–125 kronor Bra vin Château Bouscassé
126–159 kronor Intressant vin Poliziano Vino Nobile di Montepulciano
160–199 kronor Snyggvin Penfolds Kalimna Bin 28
200 kronor och uppåt Skrytvin Castello di Fonterutoli
Finca el Puig
Ett ljuvligt smakmöte mellan Australien (biff) och Spanien (vin).

Finca el Puig – ”Skrytvin”

Ser ni efter i tabellen ovan ser ni att dagens vin (nästan) klockar in som skrytvin. Det är fel. Den som vill skryta kostar på en Amarone eller liknande kreativt självmål. Finca el Puig 2737 (199 kr) ser varken dyrt ut eller klingar exklusivt.

Nej, det här är ett vin för vinälskare. För den som uppskattar ett riktigt hantverk och en gammaldags stil. Med mycket ek, massor av frukt och en ett kittlande smakens lustspel som böljar fram och tillbaka i gommen. Vinet har funnits på Systembolaget sedan 2007, tidigare med annan etikett, och försvarar får man då förmoda sin plats i sortimentet.

Efter att vinet mognat i glaset och fått upp temperaturen doftar och smakar det tydligt av cognac, päron, tydligt fat och cederträ. Oerhört aromatiskt, extremt kompetent och rakryggat, med underhållande, synnerligen välbalanserade tanniner. Jag sätter utpriset till 324 kronor i min vinbutik.

För 199 kronor är Finca el Puig Priorat 2009 ett superfynd på Systembolaget.

Tournedos
Det perfekta paret: blodigt nöt och Finca el Puig Priorat 2009.

Tarvar ett tillbehör

För att dropparna ska komma till sin fulla rätt krävs ett tillbehör, som en rökig ost eller en fint avstämd nötköttsmåltid. Vi äter en enkel måltid med bra biff, spröda bönor, köpesås från Eriks och en massa smör. Inte vinets drömpartner till måltid, men realistiskt för en vanlig gråtisdag. Förstås hade ett bättre val ändå varit en dallrande tournedos ”up”, alternativt en het lammgryta.

Helhetsintryck och rekommendation Finca el Puig Priorat 2009

Rekommendation: KÖP. Priorat är ett av Spaniens bästa vindistrikt, härifrån kommer inget dåligt. Och Finca el Puig hör till det bättre av det bra. Priset 199 kronor för 75 cl är om inte ett fynd så prisvärt. Vinet klarar lagring i flera år och du vet inte när det försvinner från hyllan. Ett tips är därför att köpa en flaska och sedan om tycke uppstår lagra upp hemma. Som en kompis vid grillen, sufflös på heldagsutflykten med fältporslinet – eller till fina grabbarna i jaktstugan. Det här vinet är både bra och grabbigt nog.

 

Jesper Odelius
Jesper Odelius är en av grundarna av Stunder av Lycka. Han skriver om vin, mat, stil, samhälle och snygg, rolig teknik. Han är också ditt öra mot marken när det gäller nya trender, föreläser regelbundet om kommunikation och reklam. Han har skrivit boken Coacha dig själv.

Kommentera